Cine este noul șef al ANRE. Trebuie să renunțe urgent la mai multe funcții. Are și acțiuni la numeroase companii din energie

Cine este noul șef al ANRE. Trebuie să renunțe urgent la mai multe funcții. Are și acțiuni la numeroase companii din energie

Liberalul George Niculescu, desemnat miercuri de plenul Parlamentului în funcţia de preşedinte al Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a anunțat ce va face pentru a putea prelua mandatul fără a fi în incompatibilitate, având în vede că deține acțiuni la mai multe companii din domeniul energiei.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, el deține acțiuni la 9 companii, majoritatea din domeniul energiei: BRD, Electrica, Fondul Proprietatea, One United, Romgaz, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transelectrica și Transgaz.

Potrivit legii, ca președinte al ANRE nu are voie să dețină astfel de acțiuni. Niculescu este de la instalarea Guvernului Ciucă secretar de stat în Ministerul Energiei, însă legea nu prevede astfel de incompatibilități cu această funcție. Totodată, el este și membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și membru în CA-urile Portului Constanța și Nuclearelectrica. Și la aceste posturi trebuie să renunțe.

ADVERTISING

Întrebat despre aceste situații la finalul ședinței de plen în care a primit voturile parlamentarilor, Niculescu a spus că are timp să-și pună lucrurile în ordine până va fi publicată decizia în Monitorul Oficial.

„Ştim foarte bine că funcţia de preşedinte ANRE este incompatibilă cu deţinerea de acţiuni la companii care activează în Ministerul Energiei, iar eu nu mă voi afla în niciun fel de situaţii de incompatibilitate. Până la publicarea în Monitorul Oficial acţiunile pe care le deţin la companii din domeniul energiei le voi vinde, în aşa fel încât să evit orice fel de situaţie de incompatibilitate. Astăzi sunt candidat la funcţia de preşedinte şi secretar de stat la Ministerul Energiei, odată cu publicarea în Monitorul Oficial nu voi deţine, conform legii, niciun fel de acţiuni la companii din energie", a susţinut acesta, potrivit Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat dacă relaţia pe care o are cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, l-a adus în această funcţie, Niculescu a arătat că „au fost mai mulţi colegi care au făcut-o".

„Am lucrat şi în continuare încă sunt secretar de stat la Ministerul Energiei, lucrez cu domnul Virgil Popescu de doi ani şi o lună, avem o relaţie bună, cum am cu toţi colegii mei din PNL", a adăugat el.

Energie ieftină ca în 2019

Potrivit lui George Niculescu, „piaţa de energie trebuie să-şi revină".

„Îmi doresc să văd preţuri cât mai aproape de preţurile anului 2019, înainte de de criză, când aveam un preţ de referinţă mult mai mic decât cel pe care îl înregistrăm acum. (…) Îmi doresc să aduc un plus de transparenţă acestei instituţii, să întoarcem instituţia sau să o centrăm mai mult spre nevoile consumatorilor. Sunt lucruri care se vor schimba în cadrul instituţiei", a susţinut preşedintele numit al ANRE.

ADVERTISING

Însă, înainte de toate, va face „o analiză în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiei, dacă sunt lucruri care în urma analizei trebuie corectate, le vom corecta, împreună cu toată echipa“.

Context

Parlamentul a decis, miercuri, numirea lui George Niculescu în funcţia de preşedinte al Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cu 256 de voturi „pentru” şi 24 „împotrivă”.

Numirea a venit în urma unei înțelegeri pe funcțiile de conducere din ANRE între PNL și PSD, chiar dacă, potrivit legii, ANRE trebuie să fie o instituție independentă din punct de vedere politic.

Liberalul este licențiat în drept și are un master în administrarea afacerilor din domeniul energiei la ASE.

Până în 2019 a fost administrator al unei companii care furnizează energie, iar între anii 2016-2019 a fost consilier județean.

Între decembrie 2019 și octombrie 2020, a fost prefect de Constanța.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇