Camera Deputaților a adoptat decizional legea prin care este instituită „suprataxa de solidaritate” de 60% pe „profiturile excesive” ale companiilor din energie.
Legea a trecut cu un amendament al coaliției, prin care este țintită direct OMV Petrom, doar că nu-i este specificat numele. Compania anunțase anterior că nu se încadrează în parametrii prevăzuți în ordonanța Guvernului și, astfel, nu va plăti suprataxa de solidaritate.
În forma în care a plecat de la Guvern, se prevedea ca suprataxa să fie aplicată firmelor care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, baza impozabilă fiind reprezentată de ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021.
Amendamentul adoptat la propunerea grupurilor PSD, PNL și UDMR e formulat în așa fel încât și companiile care, strict în baza situațiilor financiare de anul trecut, nu au obținut minimum 75% din cifra de afaceri din activități vizate de contribuția de solidaritate (extracție de țiței, gaze și huilă, respectiv fabricare de produse petroliere rafinate și de cocserie) să fie obligate să plătească contribuția, potrivit Profit.ro.
Potrivit textului prezentat de Agerpres, determinarea ponderii în cifra de afaceri se realizează prin:
- Preţul de vânzare al acestor produse pentru cantităţile extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate; în cazul vânzării către persoane afiliate, se ia în considerare preţul de vânzare, dar nu mai puţin decât media preţurilor de vânzare către persoanele neafiliate din anul fiscal/exerciţiul financiar de referinţă; în situaţia în care nu există tranzacţii cu persoane neafiliate, se ia în considerare preţul de vânzare, dar nu mai puţin decât media cotaţiilor la bursă în anul fiscal/exerciţiul financiar de referinţă;
- Media preţurilor prevăzute la punctul anterior, dar nu mai puţin decât media cotaţiilor la bursă din anul fiscal/exerciţiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantităţile extrase de către contribuabil şi aflate la sfârşitul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023 în patrimoniul contribuabilului;
- Media preţurilor prevăzute la primul punct, dar nu mai puţin decât media cotaţiilor la bursă din anul fiscal/exerciţiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantităţile extrase de către contribuabil şi utilizate ca materie primă în cursul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023.
În cazul activităţilor economice privind fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute prin rafinare se adaugă şi tariful serviciilor prestate în cursul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023.
Risc de infringement
Acest amendament ar putea crea însă probleme. Asta a avertizat chiar secretarul de stat din Ministerul de Finanțe Alin Marius Andrieș la dezbaterile din comisii, însă tot el a transmis astăzi de la tribuna Camerei că ministerul pe care-l reprezintă susține adoptarea în forma amendată.
Amintim că Guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență suprataxa pentru energie, în ultima ședință a anului trecut. Finanțele estimează că prin această măsură vor fi încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.
Cu banii aceștia ar urma să fie ajutați românii cu venituri mici și să fie făcute investiții în proiecte strategice pe energie, „cu precădere din surse regenerabile”.