Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a anunțat că a numit-o pe Valentina Saygo în funcția de secretar de stat, pentru a se ocupa de debirocratizare.
”Secretarul de stat care se va ocupa de debirocratizare în România este Valentina Saygo. Valentina este o adevărată luptătoare pentru micul antreprenor. Ministerul economiei nu a avut niciodată ca scop să facă debirocratizare. De acum o va avea și va avea oameni extrem de dedicați acestui scop”, scrie Nasui pe Facebook.
MInistrul subliniază că Valentina Saygo este expert contabil și cunoaște bine și hățișul legislativ.
”Am cunoscut-o pe Valentina odată cu luptele pentru TVA split din parlament, după care am păstrat legătura pentru mai multe subiecte ce țineau de comisia pentru buget-finanțe-bănci. Este expert contabil și cunoaște bine și hățișul legislativ. Cunoaște problemele reale ale întreprinderilor și, mai ales, susține același gen de soluții pe care îl susțin și eu: debirocratizare, simplificare și deschidere către concurență.
De multe ori statul ne pune bețe în roate atunci când încercăm să întreprindem sau să inovăm. De aceea Ministerul Economiei își va propune activ să facă un lucru pe care nu l-a făcut niciodată până acum: debirocratizare. Nu este doar o promisiune. Am început deja procesul de debirocratizare”, precizează Claudiu Nasui.
Valentina Saygo: E o provocare care m-a luat prin surprindere
La rândul său, Valentina Saygo anunță pe pagina sa de Facebook că a acceptat propunerea de a face parte din echipa guvernamentală, acceptând funcția de secretar de stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, având ca sarcini reglementarea și debirocratizarea agenților economici.
”Este o provocare pe care nu am anticipat-o și care m-a luat prin surprindere, dar după implicarea civică din anul precedent care a avut rezultate pozitive am prins curaj”, spune ea.
Valentina Saygo enumeră și lucrurule pe care și le propune să le realizeze în noua funcțiie:
- Eliminarea dosarului cu șină care este bine înrădăcinat în structurile administrative, chiar dacă nu se regăsește în legislatie;
- Comunicarea facilă cu instituțiile publice față de care contribuabilii au obligații declarative sau de reglementare, în mod special în contextul pandemiei și de distanțare socială, cu uși închise și cu telefoane la care nu se răspunde;
- Informarea facilă și traducerea din română în română a obligațiilor pe care antreprenorii le au față de organismele care îi controlează. Debirocratizarea sau dereglementarea înseamnă asumarea responsabilității celor implicați, iar pentru a cere acest lucru, este necesar să fie găsită logica sau scopul pentru a o implementa.
Valentina Saygo mai afirmă că a lucrat peste 20 de ani în domeniul privat.