Cifre și informații despre Lotul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești: Lucrările au început oficial azi (Foto & Video)

Cifre și informații despre Lotul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești: Lucrările au început oficial azi (Foto & Video)

Miercuri au început oficial lucrările la Lotul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești, după patru ani de la lansarea licitației pentru acest tronson.

Mai exact, e vorba de porțiunea din A1 dintre Curtea de Argeș și Pitești, care are o lungime de 30 de kilometri și costă 1,7 miliarde de lei (fără TVA).

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), proiectul ar trebui finalizat în termen de patru ani, adică în 2025.

O parte din finanțare vine de la Comisia Europeană, care a alocat deja în 2020 suma de 875,5 milioane de euro din fondurile UE.

ADVERTISING

Constructorul este compania italiană Astaldi SPA (care mai construiește și mega-podul de la Brăila).

Autorizația de construire pentru lotul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești a fost emisă în iunie 2021, iar Ordinul pentru începerea lucrărilor a fost dat săptămâna trecută.

Traseul tronsonului pornește din zona orașului Curtea de Argeş şi continuă paralel cu râul Argeș, până la actuala centură a municipiului Pitești. Viteza de proiectare este de 120 km/h, iar platforma autostrăzii este de 26 de metri lăţime. Proiectul este unul amplu și cuprinde:

ADVERTISING
  • 13 poduri;
  • 3 pasaje;
  • un viaduct;
  • 3 noduri rutiere la Curtea de Argeș, Băiculești și Bascov;
  • 2 spații de servicii, câte unul pe fiecare sens, care vor fi amenajare modern;
  • 2 parcări de scurtă durată, de-o parte și de alta a drumului;
  • 2 centre de coordonare și întreținere, la Bascov și la Curtea de Argeș.
Autostrada A1 Pitești - Sibiu, Secțiunea 5 (Piteşti-Curtea de Argeş), modelul 3D

Amintim că licitația pentru lotul 5 al A1 a fost lansată în iulie 2017, iar ofertele au fost depuse câteva luni mai târziu. Apoi s-a derulat procedura de evaluare a ofertelor și s-au judecat contestațiile formulate de unii dintre ofertanți.

ADVERTISING

Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului Piteşti-Curtea de Argeş a fost semnat abia în mai 2020, iar autorizația de construire a fost emisă în iunie 2021. Asta înseamnă că de la lansarea licitației și până la emiterea autorizației de construire au trecut 4 ani.

Autostrada Sibiu – Pitești are 6 loturi:

  • lotul 1 Sibiu – Boiţa cu o lungime de 13 km, grad de execuție de40%
  • loturile „de mijloc”, (Lot 2 Boiţa – Cornetu – 31 km, Lot 3 Cornetu – Tigveni – 37 km şi Lot 4 Tigveni – Curtea de Argeş – 10 km) sunt în evaluare sau reevaluare
  • lotul 5 Curtea de Argeș – Pitești – 30 de km, au început lucrările
  • lotul 6, o legătură de 23 km între autostradă (zona Tigveni – Argeş) şi Municipiul Râmnicu Vâlcea, adăugat ulterior proiectului inițial, licitație lansată în 2020 pentru SF și Proiect tehnic.

Citește și: Tronsonul Sibiu – Boiţa, singurul în construcţie de pe Autostrada A1, ar putea fi gata la finalul anului viitor. Lucrările sunt în toi (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇