Casă de avocatură: Amnistia fiscală i-a activat pe contribuabili - 8 din 10 firme vor să-și achite restanțele la stat

Casă de avocatură: Amnistia fiscală i-a activat pe contribuabili - 8 din 10 firme vor să-și achite restanțele la stat

Amnistia fiscală îi determină pe contribuabili, firme și persoane fizice, să reacționeze față de măsurile anunțate. Astfel, numărul solicitărilor pentru consultanță juridică pe fiscalitate s-a triplat față de o perioadă obișnuită, 8 din 10 firme care solicită consultanță juridică privind amnistia fiscală exprimându-și intenția de a achita datoriile, arată datele casei de avocatură LMVD (Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine – Societate Civilă de Avocați).

Totodată, firmele plătitoare la timp solicită informații despre cum pot beneficia de bonificația de 3%, iar unele dintre acestea întreabă dacă noile măsuri sunt discriminatorii.

“În ultimele zile, odată ce a fost anunțată amnistia fiscală, a apărut un val de solicitări privind înțelegerea din punct de vedere juridic a noilor măsuri propuse.

De altfel, există o creștere semnificativă a interesului pentru conformarea fiscală voluntară. Numeroși contribuabili, atât persoane juridice, cât și fizice, manifestă o disponibilitate crescută de a-și achita debitele restante pentru a beneficia de facilitățile oferite de OUG 107/2024.

ADVERTISING

Cele mai multe solicitări (80%) au venit din partea firmelor, în cele mai multe cazuri firme cu restanțe la plata obligațiilor către stat, care sunt interesate să beneficieze la maxim de reducerile oferite prin amnistia fiscală.

Acestea sunt din domenii ca IT, transporturi sau HoReCa.

Concomitent, unele dintre firmele fără datorii la stat doresc să știe dacă din punct de vedere juridic noile măsuri sunt discriminatorii și dacă există o cale legală de a contesta amnistia fiscală”, declară Laurențiu Mihai, avocat specializat în drept fiscal și partener fondator al casei de avocatură LMVD.

Amnistia fiscală poate reprezenta o eventuală încălcare a principiului contribuției echitabile la cheltuielile publice prevăzut la art. 56 din Constituție, sub aspectul justei așezări a sarcinilor fiscale.

Deși contribuabilii care și-au achitat la timp obligațiile fiscale pot percepe această măsură ca fiind discriminatorie, posibilitățile lor de a contesta juridic amnistia fiscală sunt limitate. Contestarea directă a ordonanței de urgență în instanță de către un contribuabil care nu are datorii este improbabilă, întrucât acesta nu poate iniția în mod direct un litigiu strict pentru a invoca o excepție de neconstituționalitate, explică reprezentanții societății de avocatură.

ADVERTISING

Cum pot firmele și persoanele fizice să beneficieze de amnistia fiscală

Firmele și persoanele fizice apelează la avocați specializați în drept fiscal pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a beneficia de reducerile oferite prin amnistie și cum pot fi aceste măsuri cât mai avantajoase pentru ei.

Consultanța juridică pe amnistie fiscală implică o analiză complexă și personalizată a situației fiecărui contribuabil. Procesul începe cu o evaluare detaliată a istoricului fiscal al contribuabilului, incluzând toate obligațiile fiscale, cele potențial prescrise sau contestate, pentru a determina eligibilitatea și beneficiile amnistiei.

Laurentiu Mihai, partener fondator Casa de avocatu
Foto: Laurențiu Mihai

“În practică, întâlnim frecvent cazuri cu nuanțe juridice și fiscale complexe. De exemplu, am consiliat recent o persoană juridică cu o datorie fiscală veche de peste 8 ani, care generase accesorii substanțiale. În această situație, am analizat atât posibilitatea invocării prescripției pentru ștergerea datoriei, cât și opțiunea de a solicita aplicarea amnistiei fiscale. Aceasta din urmă implica o recunoaștere implicită a datoriei și o întrerupere a termenului de prescripție, necesitând o evaluare atentă a avantajelor și a riscurilor.

ADVERTISING

Un alt caz relevant a fost cu un contribuabil persoană fizică care beneficia deja de o eșalonare la plată și dorea să înțeleagă dacă poate beneficia și de anularea a 25% din obligațiile fiscale principale în cadrul amnistiei. Scopul consultanţei juridice este de a explica clientului implicațiile legale ale diferitelor opțiuni disponibile, de a-l ajuta să-și înțeleagă mai bine situația juridică, precum și drepturile și obligațiile care îi revin în contextul specific al amnistiei fiscale.

Rolul meu, ca avocat, se limitează strict la oferirea de consultanță juridică. Astfel, decizia finală privind plata datoriilor aparține întotdeauna clientului. 

Există și contribuabili care doresc să beneficieze de amnistie, dar care nu vor avea disponibilitățile bănești pentru a achita debitul principal restant. Însă cei mai mulți contribuabili și-au exprimat intenția de a achita datoriile la stat”, explică Laurențiu Mihai, avocat specializat în drept fiscal și partener fondator al casei de avocatură LMVD.

Casa de avocatură LMVD anticipează o îmbunătățire a conformării fiscale voluntare, cel puțin pe termen scurt, pe măsură ce contribuabilii profită de această oportunitate pentru a-și regulariza situația fiscală.

Noua amnistie fiscală e văzută și ca un semn de „slăbiciune” a statului în fața fenomenului evaziunii fiscale și a incapacității sale de a asigura pârghii eficiente pentru colectarea creanțelor fiscale.

Dacă statul român va adopta în mod regulat asemenea măsuri de amnistie, există riscul de a crea un precedent periculos. Acest lucru ar putea încuraja anumite categorii de contribuabili să amâne în mod deliberat conformarea fiscală voluntară, în speranța că vor beneficia de viitoare amnistii.

În paralel cu amnistia fiscală anunțată recent, controalele fiscale s-au amplificat notabil pe fondul unui deficit bugetar din ce în ce mai apăsător.

Avocatul Laurențiu Mihai subliniază că în ultimele luni a crescut numărul clienților persoanelor fizice care au primit controale ANAF și este așteptată o amplificare a acțiunilor de control din partea ANAF, prin prisma faptului că impozitul pentru venitul din surse neidentificabile a crescut de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024.

Totodată, firmele plătitoare de TVA vor resimți un număr mai mare inspecții fiscale având ca obiect taxa pe valoare adăugată, cu scopul de a se reduce diferența dintre ce se colectează și ce ar trebui să fie colectat. 

În acest context, mulți contribuabili - persoane fizice și firme - apelează la consultanță juridică după ce are loc controlul fiscal din partea ANAF, pentru a contesta decizia de impune, însă este recomandat să discute cu un avocat în mod preventiv, pentru a fi pregătiți în cazul unui control al inspectorilor fiscali. Astfel, își pot valorifica drepturile legitime din timp, cu posibilitatea unui rezultat diferit și favorabil.

Casa de avocatură LMVD e specializată în drept fiscal, drept civil, dreptul proprietății intelectuale, dreptul achizițiilor publice, dreptul concurenței, dreptul protecției consumatorilor și arbitraj internațional și alte arii diverse și complexe ale dreptului. Societatea oferă consultanță juridică și asistență specializată companiilor din domenii precum IT, transporturi, HoReCa, divertisment, producție cinematografică și altele, dar și persoanelor fizice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇