Primarul Robert Negoiţă de la Sectorul 3 este campionul absolut al politicienilor datornici la stat, având restanţe de zeci de milioane de euro, dar şi o avere considerabilă.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost întrebat miercuri de ce a fost luată măsura amnistiei fiscale, în condiţiile în care sunt aproape 13.000 de contribuabili cu datorii mari la stat, iar printre beneficiari se numără şi persoane cu posibilităţi, precum Robert Negoiţă.
"Aceste creanţe care vin din vechime - şi sunt creanţe de peste 5 ani de zile marea lor majoritate, aproximativ 22 de miliarde de lei - sunt creanţe pe care le purtăm de pe un an pe altul şi încercăm să recuperăm cât se poate mai bine toate aceste debite restante care sunt înregistrate la nivelul ANAF.
Nu luăm decizia pentru o anumită persoană.
Noi gândim ca din valoarea aceasta totuşi enormă, de 60,1 miliarde de lei, să recuperăm o parte cât mai consistentă, pentru că totuşi sunt banii cu care mai apoi putem să finanţăm proiectele de investiţii în infrastructură şi tot ce înseamnă dezvoltarea României.
Altminteri noi, an de an, cum spuneam, de peste 5 ani de zile, sunt aceste creanţe care, unele dintre ele, se prescriu fără ca să încasăm un leu din ele.
Şi, atunci, între a pierde tot după 5 ani de prescriere sau a încasa debitul principal, fie cu acordarea acestor facilităţi fiscale, sunt lucruri mult mai bune decât ca banii să-i pierdem în totalitate după expirarea termenului de prescriere", a replicat Marcel Boloş, citat de Agerpres şi preluat de Digi24.
Cea mai recentă declarație de avere, din aprilie 2024, arată că Robert Negoiţă are de plătit către ANAF și diferite primării vreo 278 de milioane de lei, adică peste 55 de milioane de euro.