Marea amnistie fiscală e pielea ursului din pădure: Doar 4 miliarde de lei pot fi recuperați din ”creanțele de 180 de miliarde” anunțate de Ciolacu

Marea amnistie fiscală e pielea ursului din pădure: Doar 4 miliarde de lei pot fi recuperați din ”creanțele de 180 de miliarde” anunțate de Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că Ministerul Finanțelor pregătește un proiect de amnistie fiscală pentru firme și persoane fizice.

Șeful Executivului a anunțat că sprijină acest proiect, care ar aduce la bugetul public o parte semnificativă din arieratele de 180 de miliarde de lei înregistrate de ANAF.

„Avem arierate de 180 de miliarde. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar, dacă am colecta toate arieratele. Evident că nu se pot colecta toate”, a spus premierul Marcel Ciolacu, într-o declarație care poate fi interpretată ca o glumă: realist, doar 2% din creanțele statului pot fi recuperate.

ADVERTISING

Curs de Guvernare a analizat datele pe baza cărora Fiscul și Ministerul Finanțelor estimează că pot recupera 180 de miliarde de lei de la firmele cu datorii:

  • Creanțele statului de la companiile sale,
  • Topul marilor datornici care nu-i vor da niciun leu,
  • Topul marilor datornici de la care nu va lua niciun leu,
  • Datornicii de la care se pot recupera banii:

Din cei 180 de miliarde, Amnistia anunțată va aduce cel mult 4 miliarde de lei: o spun datele Guvernului și aritmetica:

***

  • Aproape 45.000 de firme au restanțe la bugetul de stat de peste 1.000 de lei. Dintre acestea, doar 1.000 au cifre de afaceri suficiente pentru a-și permite să achite datoriile.
  • Aceste firme solvabile au datorii la Fisc, unele contestate sau doar înregistrate în ultimul semestru, de aproximativ 4 miliarde de lei. Aceasta este suma totală pe care ANAF-ul o poate recupera din datoria calculată la 180 de miliarde de lei.
  • Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, speră să acopere deficitul record spre care se îndreaptă Guvernul în 2024 prin recuperarea arieratelor din sectorul privat.
ADVERTISING

Este important de precizat că amnistia propusă de Guvern se referă la datoriile firmelor legate de impozitele și taxele datorate în urma activității comerciale și nu privește restanțele la bugetele de asigurări sociale, de șomaj și de sănătate. Mai exact, este vorba de datorii provenite din impozitul pe venit, cifra de afaceri, accize, TVA etc.

Arieratele de 180 de miliarde nu există efectiv. 32.000 de firme datornice nici n-au au avut activitate în 2023

Cum arată datoriile mediului de afaceri către stat:

  • Sunt 39.834 de firme care au datorii la bugetul de stat. Statul dorește să recupereze datoriile de 180 de miliarde de lei de la aceste societăți.
  • 26.992 de firme au restanțe de peste 10.000 de lei și până la 100.000 de lei.
  • 12.834 de societăți au datorii de peste 100.000 de lei.
  • Doar 6.147 de firme cu datorii mai mari de 10.000 de lei au avut o cifră de afaceri de peste 100.000 de lei în 2023.
ADVERTISING

Consecința: Doar aceste societăți mai sunt active economic și doar de la aceste persoane juridice se mai speră recuperarea datoriilor.

  • Peste 50% din cele 6.147 de companii active în 2023 și cu afaceri de peste 100.000 de lei aveau datorii mai mari decât 50% din cifra de afaceri.

Consecința: Probabil, aceste firme nu vor fi interesate să-și mai plătească restanțele.

  • Aproape 32.000 de firme cu restanțe nu au avut activitate în 2023.

În consecință, de la aceste societăți nu se pot recupera datoriile.

  • Firmele de stat cu activitate în 2023 au acumulat restanțe de aproape 8 miliarde de lei.

Din păcate, nu se pot recupera restanțele de la companiile de stat, deoarece multe dintre ele sunt deja pe pierdere.

  • Datoriile societăților comerciale care aveau restanțe sub 25% din cifra de afaceri erau de puțin peste 4 miliarde de lei.

Doar aceste societăți comerciale ar putea fi capabile să achite datoriile la bugetul de stat.

Citeşte integral analiza Marea amnistie fiscală e pielea ursului din pădure: Doar 4 mld. lei pot fi recuperați din ”creanțele de 180 mld. lei” anunțate de premierul Ciolacu pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇