Bursele şi-au revenit puternic, dolarul și cotațiile petrolului au scăzut

Bursele şi-au revenit puternic, dolarul și cotațiile petrolului au scăzut

Bursele şi-au revenit puternic, vineri, la nivel mondial, şi titlurile Trezoreriei SUA au scăzut, investitorii salutând sancţiunile occidentale coordonate asupra Rusiei, care i-au vizat băncile dar nu au exclus ţara din sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi au lăsat sectorul energetic în mare parte neatins, transmite Reuters.

Și preţurile petrolului au scăzut vineri, coborând sub 100 de dolari pe baril, pe fondul scăderii îngrijorărilor legate de întreruperile livrărilor. Joi, preţul petrolului Brent a depăşit 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, după ce Rusia a invadat Ucraina.

ADVERTISING

Indicii bursieri europeni au consemnat creşteri puternice.

Indicele paneuropean STOXX 600 a urcat cu 3,3%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,7%, CAC 40 al bursei din Paris cu 3,55%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a avansat cu 3,91%.

În SUA, indicii S&P şi Dow Jones au crescut cu circa 2% dar au consemnat o scădere semnificativă faţă de locul în care erau la sfârşitul săptămânii trecute.

Indicele mondial MSCI a crescut vineri cu 0,86%, dar a scăzut cu peste 1% pe ansamblul săptămânii, după ce investitorii au rămas uluiţi de decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rachetele ruseşti au lovit Kievul vineri, familiile s-au ascuns în adăposturi, iar autorităţile le-au spus locuitorilor să pregătească cocktailuri Molotov pentru a apăra capitala Ucrainei de un atac despre care primarul a spus că a început deja cu sabotori în oraş.

”Această revenire se poate schimba rapid dacă situaţia pe teren se schimbă”, potrivit unui analist.

Principalul indice bursier rusesc şi-au revenit pentru a creşte cu aproximativ 20%, după scăderea record de 33% înregistrată joi.

Preţul aurului, considerat un plasament sigur în perioadele incerte, a scăzut cu 0,9% la 1.885,76 dolari uncia. Joi, preţul aurului a crescut la 1.973,96 dolari uncia, cel mai ridicat nivel atins din septembrie 2020.

ADVERTISING

Reflectând calmul relativ de pe pieţele financiare, randamentele obligaţiunilor pe 10 ani ale Trezoreriei din SUA s-a stabilizat la 1,9774%, după o scădere până la 1,846% în sesiunea din ziua precedentă.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de un coş de şase valute importante, a scăzut cu 0,361%, în timp ce euro a urcat cu 0,45%, la 1,1241 dolari pe unitate.

LIVE - Ziua a treia de război - citește ce se întâmplă chiar acum

A doua zi de război în Ucraina: Kievul a rezistat, Putin a fost trecut pe lista neagră, se discută despre negocieri, un copil s-a născut la metrou (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇