BNR a redus din nou dobânda cheie

BNR a redus din nou dobânda cheie

Banca Națională a României a decis miercuri reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2024.

Și în luna iulie, BNR coborâse dobânda cheie de la 7% pe an la 6,75% pe an. Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie a anului trecut.

De asemenea, BNR a decis reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an, de la 7,75 la sută pe an, și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

ADVERTISING

BNR argumentează decizia prin ”ameliorarea semnificativă a perspectivei apropiate a inflației în raport cu prognoza precedentă”.

“Prognoza actualizată relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației pe o traiectorie mai joasă decât cea evidențiată în proiecția precedentă, mai cu seamă pe orizontul apropiat de timp.

Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să coboare la finele anului curent și în trimestrul I 2025 la valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior, iar după o creștere temporară în trimestrul II 2025 să revină și să se mențină până la capătul orizontului proiecției ușor sub limita de sus a intervalului țintei“, informează BNR.

ADVERTISING

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna iunie 2024, la 4,94%, de la 5,12% în mai, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 1,10%, produsele nealimentare cu 6,28%, iar serviciile cu 8,81%.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în 4 octombrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇