Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, joi, costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani.
Asta înseamnă rate mai mici la bancă şi pentru unii dintre români.
Consiliul Guvernatorilor a luat decizia de a reduce dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, până la nivelul de 3,75%, după ce a înregistrat progrese în lupta cu inflaţia ridicată.
"În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE şi citat de Agerpres.
Asta înseamnă în continuare costuri de împrumut mult mai mari decât ratele negative pe care BCE le-a implementat între 2014 și 2022.
Totuşi, măsura era așteptată la nivelul întregii zone euro, fiind considerată un impuls pentru întreaga economie. Banca Centrală a semnalat încă din aprilie că va reduce dobânzile de referință, dar a condiționat acest lucru de scăderea inflației.
Inflaţia în cele 20 de ţări care fac parte din zona euro a scăzut de la mai mult de 10% la finele lui 2022 până aproape de ţinta de 2% a BCE în ultimele luni, graţie în principal unor costuri mai mici cu carburanţii şi a normalizării lanţurilor de aprovizionare după problemele din timpul pandemiei.
În ciuda reducerii de acum, analiștii au explicat că impactul măsurii va putea fi observat doar dacă costurile de împrumut vor scădea constant, pentru o perioadă mai lungă.
E de aşteptat ca BCE să nu reducă de multe ori dobânda de referință, din cauza inflației care rămâne încă ridicată și determină creșterea salariilor, scrie Biziday.
Ce înseamnă pentru români decizia BCE
Decizia de reducere a dobânzii îi afectează pe toţi românii care au credite în euro, la care dobânda este variabilă şi raportată la EURIBOR.
Acestora le-au crescut foarte mult ratele în 2022 şi 2023, când BCE a operat 10 majorări consecutive de dobândă, ultima în septembrie. Acum suntem la cel mai ridicat nivel al dobânzilor în zona euro din 2001 încoace.
Dacă BCE scade dobânda, şi lor li se reduc ratele la bancă.
Nu sunt afectaţi însă şi cei care au luat creditele în euro, însă cu dobândă fixă.