Black Friday: 11 mari companii amendate pentru false reduceri

Black Friday: 11 mari companii amendate pentru false reduceri

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat joi 11 site-uri care aveau promoții speciale de Black Friday.

În prima zi de activitate, Comandamentul Special Black Friday al ANPC a verificat 11 mari companii și a găsit la toate oferte înșelătoare. Amenzile aplicate ajung la 275.000 de lei.

Inspectorii au constatat că se practicau vânzări cu preț redus, în condițiile în care prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al prețului redus creându-se premisa existenței unui avantaj.

ADVERTISING

O altă problemă găsită a fost lipsa indicării, pe site-ul societății, în mod clar și neechivoc, a datei la care încetează oferta sau dacă oferta se referă la stocul de bunuri disponibil.

Potrivit ANPC, cei 11 operatori verificați sunt:

  • Altex România SRL
  • Flanco Retail SA
  • FineStore Distribution SRL
  • Vivre Deco SA
  • Studio Moderna SRL
  • Arsis Trading SRL
  • Lc Waikiki Retail Ro SRL
  • Elefant SRL
  • Premium Store SRL
  • Pc Garage SRL
  • Evolution Prest Systems SRL

„Acestor sancțiuni li s-au adăugat 10 decizii de încetare a practicii comerciale incorecte, doar site-ul www.mediagalaxy.ro remediind abaterile pe loc”, a transmis ANPC.

ADVERTISING

Altex spune că a fost ”eroare umană”

Reprezentanţii reţelei Altex au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că în urma controlului efectuat de ANPC au fost identificate preţuri greşite la 44 de produse din cele 1.000 verificate, iar acestea au fost corectate imediat, fiind vorba de o eroare umană.

„Au fost găsite prețuri greșite la 44 de produse din 1.000 verificate. Acestea au fost corectate imediat. Avem 100.000 de articole în oferta, a fost o eroare umană ce s-a intamplat. Noi nu închidem, mâine (vineri - n.r.) e în continuare Black Friday. Am reparat, mai reparăm. Considerăm că ne-am facut treaba şi am reparat. Mai reparăm dacă mai e nevoie”, au spus reprezentanții companiei, citați de Ziarul Financiar.

ADVERTISING

Altex a precizat că închiderea activităţii nu ar fi benefică nici consumatorilor, nici salariaţilor, nici businessului.

Amintim că la începutul acestei săptămâni, ANPC a propus suspendarea temporară a activităţii site-ului altex.ro, acuzând retailerul de practici comerciale incorecte, în contextul Black Friday. Autoritatea a anunţat că a constatat abateri de preţ la peste 1.000 de produse afişate pe site și a amendat Altex cu 50.000 de lei.

ANPC a înfiinţat recent Comandamentul Special Black Friday, care are drept scop supravegherea permanentă a ofertelor cu promoţii, din această perioadă, indiferent de domeniul de activitate. Comandamentul, a cărui strategie de funcţionare a fost stabilită în urma unei videoconferinţe cu toţi comisarii şefi şi comisarii şefi adjuncţi din ţară, este coordonat de Paul Anghel, Director General ANPC.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇