„România e o piață extraordinară din punct de vedere al talentelor” - Cum se pregătește echipa eMAG de Black Friday 2021 și de ce viitorul muncii va fi hibrid (Interviu video)

„România e o piață extraordinară din punct de vedere al talentelor” - Cum se pregătește echipa eMAG de Black Friday 2021 și de ce viitorul muncii va fi hibrid (Interviu video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Avem o țară cu foarte mulți oameni faini și foarte smart, tocmai de aceea, România rămâne o piaţă extraordinară din punct de vedere al talentelor, susține Delia Rotaru, VP People & Organisation la eMAG.

Compania se pregătește pentru perioada post-pandemie și deja cei mai mulți angajați au ales să lucreze în sistem hibrid, iar programul va fi unul flexibil, ales de fiecare echipă în parte – cu mențiunea ca măcar o zi pe săptămână să vină la birou.

Delia Rotaru spune că întreaga echipă e unită de curiozitatea foarte mare de a învăța continuu, de dezvoltare și inovare. Iar cum mai e puțin până la Black Friday 2021, am aflat câteva detalii din culisele organizării celui mai mare eveniment de reduceri al anului la eMAG, din perspectiva oamenilor care îl organizează - urmărește interviul video pentru a afla de ce e un fel de sărbătoare internă.

Cum se pregătește eMag de Black Friday 2021

eMAG și-a luat angajamentul că își va susține angajații să lucreze după un program cât mai adaptat nevoilor fiecăruia, inclusiv în sistem hibrid (multe zile de acasă, mai puține de la birou). Cum ați ajuns la această concluzie?

Este foarte important modul în care lucrăm. Noi, de când a venit pandemia, din martie anul trecut, suntem încă în modul de lucru work from home - adică toți colegii care au muncă de birou, peste 3.000, lucrează de acasă. Iar cei din showroom-uri și din depozite, bineînțeles, lucrează de la locații.

Dar ce am hotărât noi? În primăvara asta am făcut niște studii interne, multe survey-uri cantitative și calitative, focus grupuri cu colegii, pentru că am vrut să aflăm, după un an de zile, care sunt avantajele și dezavantajele muncii de acasă - dar și cum își doresc să lucreze pe termen lung.

ADVERTISING

Răspunsurile lor ne-au ajutat foarte mult, adică, sincer, cred că e genul de decizie pe care trebuie să o implementezi ținând cont de părerea oamenilor din echipe.

Ce am observat din feedback-ul lor este că există mici diferențe în funcție de statutul familial - dacă ai copii sau nu ai copii. De asemenea, există diferențe în funcție de activitatea pe care o ai - dacă e vorba de o activitate mai creativă, care necesită colaborare, oamenilor le-au lipsit aceste întâlniri față în față. Ce-i drept, e mai greu să faci un brainstorming online.

Dar, chiar și așa, 97% dintre colegii noștri vor să lucreze hibrid - un mix între lucratul de acasă și lucratul de la birou. (...) Și atunci decizia noastră a fost să implementăm permanent acest mod de lucru hibrid, după ce se termină pandemia.

Mai mult, o să le dăm echipelor libertatea de a decide câte zile vor să lucreze de la birou și câte de acasă. Singura cerință este ca măcar o zi pe săptămână să vină la birou, (...) mai ales că mulți ne-au spus că le-a lipsit interacțiunea socială.

Există și o flexibilitate a programului de lucru?

Partea asta de flexibilitate mi se pare foarte importantă.

E un lucru pe care l-am învățat de la niște oameni de HR care mă inspiră, din SUA, anume că trebuie să tratezi oamenii ca pe niște adulți. (...) Noi, când am văzut datele, am observat ce mari sunt diferențele între ce își doresc colegii în funcție de atât de multe criterii.

De exemplu, avem un coleg care are 3 copii mici acasă și cu siguranță el nu poate să lucreze bine de acasă, așa că în perioada asta a venit mult la birou - deci e nevoie să permiți o flexibilitate în funcție de toate situațiile astea.

ADVERTISING

Mai mult, colegii foarte tineri au zis că le lipsește socializarea, pentru că la 20 de ani vrei să fii la birou și să te vezi cu colegii. Și atunci, da, ai punctat foarte bine partea asta de flexibilitate - mi se pare ceva foarte important când organizațiile decid să implementeze o politică, să lase nivelul ăsta de flexibilitate la echipe.

Sunt și alte beneficii din punct de vedere al HR-ului al sistemului online și hibrid - recrutați din afară sau din alte locuri din țară mai mult decât de obicei?

Sincer, am auzit mai multe companii din afară care o văd ca pe un beneficiu, că pot angaja din țara noastră. Cu toată modestia, eu cred că avem o țară cu foarte mulți oameni faini și foarte smart.

Cred că avem tot ce ne trebuie și găsim aici candidați, în piața din România, deci nu ne-am apucat încă să recrutăm din alte piețe.

Sigur că pentru țările unde noi suntem prezenți, în Ungaria și Bulgaria, recrutăm local de acolo. Dar acest sistem, de recrutare din alte țări, poate funcționa pentru anumite organizații, acolo unde competențele din piață nu sunt suficiente.

În schimb, noi am devenit mai flexibili cu locațiile. Sigur, avem showroom-urile în toată țara, dar sediul nostru central e în București - așadar, de obicei recrutam din Capitală. Acum am fost mai deschiși și către alte orașe. De exemplu, ne-am uitat în Cluj, în zona de tehnologie, că e un oraș important. Și, dacă o să simțim că este potențial, cu siguranță o să fim mai mai flexibili.

Suntem foarte aproape de cel mai mare eveniment de reduceri al anului, anume Black Friday. Ne poți da niște detalii din culise, despre cum se pregătește echipa pentru un astfel de eveniment - mă gândesc că este o chestie pe termen lung - ce pregătiri faceți voi ca să reușiți să duceți acest eveniment la foarte bun sfârșit? Mai ales într-un an pandemic...

Da, pentru noi, Black Friday este o legendă. (...) Și, într-adevăr, un eveniment de anvergura asta testează la maximum capacitatea tuturor echipelor și toate sistemele, iar atunci pregătirile încep foarte devreme.

ADVERTISING

Unele echipe încep să se pregătească cu un an înainte. (...) Echipele sunt foarte diverse și atunci fiecare are modalitatea proprie de a se pregăti. (...) Toată lumea trece prin aceste pregătiri, care sunt intense, dar în același timp, entuziasmul ăsta pentru un eveniment care e și dificil cumva pentru noi, dar și inspirațional, e foarte fain.

Adică ne leagă și ne face să ne să ne simțim ca o echipă foarte mare. (...) E foarte, foarte fain pentru noi - chiar e un fel de sărbătoare internă. (...)

Ați suplimentat cu 600 numărul de colegi noi în depozite și customer care, pentru a gestiona volumul mare de comenzi. Cum se face recrutarea și integrarea lor?

Începem să facem planificările din vară, adică începem să calculăm câți oameni avem nevoie împreună cu business-ul, să facem planurile de integrare, de training și să ne mișcăm din timp, astfel încât să avem timpul necesar să le facem training-urile colegilor noi, ca să-i aducem la zi cu toate procesele și să fie pregătiți.

Sigur, sunt momente când se poate schimba nevoia și avem nevoie de mai mulți colegi într-o anumită echipă. De aceea, ne-am făcut și niște procese fast track, ca să zic așa, pentru momentele în care avem nevoie de integrare rapidă.

Cum vă pregătiți managerii și ce aptitudini sunt cele mai importante pentru organizația voastră?

E faină întrebarea pentru că mi-am dat seama că noi ne construim cumva toate planurile în funcție de Black Friday. Adică, de exemplu, pentru că noiembrie este o lună atât de importantă, noi oprim toate training-urile de management pentru ca toată lumea trebuie să se concentreze pe acest eveniment.

Așadar, începem din primăvară-vară să ne pregătim managerii. Avem o groază de programe foarte faine prin care le punem la dispoziție tot felul de resurse, de la programele de business și de executive la programe de leadership și chiar de management operațional, ca să aibă toate skill-urile necesare.

Managerii noștri au echipe diverse (...) așa că au nevoie de skill set-uri diferite. (...) Una e să gestionezi o echipă mare cu activitate, să zicem, mai standardizată, și alta e să gestionezi o echipă de oameni creativi.

Dar cred că managerii noștri au ceva în comun: curiozitatea foarte mare de a învăța continuu. Mie acesta, sincer, mi se pare cel mai bun indicator de orice, performanță, de creștere. Curiozitatea de a învăța, de a învăța din greșeli, de a te dezvolta e foarte mare la noi.

În organizația noastră, media de vârstă e în jur de 30-31 de ani. Suntem foarte tineri, ca organizație, și ne place foarte mult să învățăm și să facem lucruri noi, să inovăm. (...) Cred că spiritul acesta e important, mai ales într-o cultură antreprenorială, unde se întâmplă să te mai dai cu capul de zid, să te ridici și să încerci din nou.

În afară de curiozitatea de a învăța continuu, care sunt celelalte valori pe care s-a construit organizația voastră?

Organizația e un organism viu și trebuie să știi cine ești. Trebuie să ai o identitate bine definită și articulată, iar oamenii să știe cum suntem noi, cine suntem noi. Avem aceste 7 principii definite, n-o să trec prin toate, dar ele vorbesc despre lucrurile importante pentru noi.

De exemplu, cel mai important este să punem clientul pe primul loc. Toată lumea știe că, în orice decizie, trebuie să te gândești cum are impact asupra clientului. (...) Și mai e partea asta de a crește foarte repede împreună cu business-ul.

Da, este o afacere care se extinde, iar oamenii cresc odată cu afacerea, pentru că așa ne dorim să fie, așa e normal.

Da, și pe termen lung cred că așa crește și societatea, până la urmă, prin aceste procese de învățare, prin aceste organizații, prin creșterea noastră personală- poate reușim să creștem și ca societate.

Și cred că am făcut-o foarte bine în ultimii ani, de aceea, spuneam că România rămâne o piață extraordinară din punct de vedere al talentelor pe care le găsim aici.

Haide să dezvoltăm puțin mai mult acest aspect: care e percepția ta asupra talentelor din România și asupra modului în care lucrăm, ce ne face să ieșim în evidență?

Suntem o companie antreprenorială, născută și crescută aici. Din perspectiva și experiența mea, cred că noi, ca români, ne subestimăm foarte mult când vine vorba de inovații.

Eu cred că noi, ca popor, inovăm foarte mult - de obicei, cu puține resurse reușim să facem ceva extraordinar. Suntem foarte smart și învățăm foarte repede. Acestea, combinate cu reziliența și cu capacitatea de a inova. E greu să compar cu altceva, pentru că n-am trăit în alte țări.

Un mesaj de încheiere pentru cititorii noștri, referitor la viitorul muncii și al organizațiilor.

Cred că viitorul muncii este hibrid. Asta va fi cu siguranță, nici nu mai trebuie să discutăm. Cred că acele organizații mari care sunt reticente la schimbare - cum se tot vorbește de cele din America din domeniul financiar - nu vor avea încotro și vor adopta acest model de lucru.

Până la urmă, oamenii vor alege compania la care vor vrea să lucreze. Desigur, digitalizarea e aici ca să rămână.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇