Azomureș reduce drastic producția și avertizează Guvernul că degeaba plafonează facturi, dacă oamenii nu mai au salarii

Azomureș reduce drastic producția și avertizează Guvernul că degeaba plafonează facturi, dacă oamenii nu mai au salarii

Conducerea combinatului Azomureș a decis să reducă drastic producția în următoarele luni, pentru a face față crizei energetice.

Compania anunță că peste 200 de angajați direcți sunt afectați, soluțiile pentru ei fiind fie șomajul tehnic, fie delegarea către alte companii, potrivit unui comunicat citat de Economedia.ro.

Totodată, singurul producător de îngrășământ al României și-a anunțat furnizorii de servicii de mentenanță că le reduce activitatea cu cel puțin 30%, ceea ce înseamnă că și angajații acestora pot fi afectați.

ADVERTISING

Turele de noapte și de weekend vor fi acoperite strict de personalul esențial, astfel că mulți angajați vor avea venituri reduse, mai arată compania.

„Se împlinește un an de când am atras atenția asupra problemelor ce pot apărea în zona industrială, odată cu creșterea prețurilor la energie. Valorile au început să crească din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după invazia Rusiei în Ucraina – piața energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului NorthStream 1.

ADVERTISING

În ciuda faptului că România a avut la dispoziție o schemă de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport pentru industria care folosește gazul natural ca materie primă în activitatea de producție. Populația este sprijinită prin plafonarea prețului la gaz și electricitate, dar ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile? Aici este cel mai mare pericol și din păcate suntem în situația de a lua noi măsuri, unele dintre ele cu impact asupra angajaților noștri”, a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomureș.

ADVERTISING

Producția de îngrășăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022 nu doar în România, ci în întreaga lume, din cauza exploziei prețului gazului. La acest moment la nivel european aproape 70% din producție este oprită.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇