Aproape 2.400 de poduri din țară au nevoie de reparaţii. 53 sunt în cea mai avansată stare de deteriorare, unele au şi 100 de ani

Aproape 2.400 de poduri din țară au nevoie de reparaţii. 53 sunt în cea mai avansată stare de deteriorare, unele au şi 100 de ani

Mai mult de jumătate dintre podurile rutiere aflate în administrarea CNAIR necesită lucrări de reabilitare sau de înlocuire a unor elemente.

Totodată, 53 de poduri sunt în cea mai avansată stare de degradare, ceea ce implică înlocuirea sau consolidarea structurii de rezistenţă, spun reprezentanții Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Iată, mai exact, care este situația celor 4.482 de poduri rutiere:

  • 1.387 fac parte din clasa de stare tehnică 1, adică sunt în stare foarte bună,
  • 659 sunt incluse în clasa de stare tehnică 2, adică sunt în stare bună,
  • 2.383 sunt incluse în clasele de stare tehnică 3 şi 4, ceea ce înseamnă că au nevoie de lucrări de reabilitare sau de înlocuire a unor elemente,
  • 53 sunt în clasă tehnică 5, adică cea mai avansată stare de deteriorare, ceea ce înseamnă că asigură la nivel minim siguranţa circulaţiei şi care au nevoie fie de consolidare, fie de înlocuire.
ADVERTISING

„Cele din ultima categorie sunt în toate zonele ţării, unele au chiar peste 100 de ani sau sunt construite în anii '50-60. Sunt poduri vechi care în mod normal trebuie înlocuite şi pe care le şi înlocuim.

Pot să vă spun, avem acum în refacere, înlocuire practic a podurilor existente, 5 poduri pe DN 22, practic aici în judeţul Tulcea în zona Babadag sunt înlocuite 5 poduri. Acestea fac parte din categoria clasă tehnică 5”, a declarat pentru News.ro Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

Potrivit acestuia, podurile cu probleme sunt verificate periodic, iar riscul ca unul dintre ele să se prăbuşească precum cel care s-a prăbuşit recent în Neamţ este minim.

ADVERTISING

„În general sunt puţine cazurile în care podul se prăbuşeşte brusc, podurile, înainte de a avea probleme de stabilitate, încep să dea semne”, a subliniat Ilie Șerbănescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇