Agitație pe piețele financiare după atacul asupra lui Trump. Ce sectoare ar putea fi influențate

Agitație pe piețele financiare după atacul asupra lui Trump. Ce sectoare ar putea fi influențate

Tentativa de asasinat împotriva fostului președinte american și actualului candidat prezidențial, Donald Trump, a șocat cetățenii americani și lumea întreagă.

Investitorii, însă, au arătat din nou, după ani în care au procesat recesiune, pandemie și război, abilitatea de a-și reveni relativ rapid și a trece la analiza opțiunilor disponibile, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacționare și investiții pe bursele internaționale. 

Claudiu Cazacu XTB
Foto: Claudiu Cazacu, XTB

Obligați să decidă care sunt efectele principale, investitorii s-au îndreptat spre activele tranzacționabile în acel moment. Cotațiile Bitcoin au dat primul indiciu, creșterea oferind o primă orientare în weekend, înaintea deschiderii piețelor bursiere. Avansul Bitcoin a fost de 9,5% de duminică, ora 00:00, până marți la aceeași oră. 

Deși o ipoteză ar spune că reacția a venit ca răspuns la șocul momentului și nesiguranța în creștere, persistența aprecierilor indică altceva. Cu toate că traversăm o perioadă în care se așteaptă o majorare semnificativă a ofertei de vânzare, în urma reintroducerii în circuit a unor monede recuperate de la bursa japoneză Mt Gox, poate mai important decât acest lucru, piețele au decis că șansele lui Trump, susținător al criptoactivelor, au crescut semnificativ. 

ADVERTISING

În lipsa unor evenimente neprevăzute, ceea ce pare mai puțin probabil decât în alte runde electorale, Donald Trump ar urma, potrivit estimărilor, să revină la Casa Albă.

Reflectoarele au fost apoi puse pe Trump Media & Technology Group, listată sub simbolul DJT, care operează platforma de social media Truth Social. 

Acțiunile DJT au avansat spectaculos în pre-deschiderea de luni, când au atins și maximul. Cu toate acestea, cotațiile elevate nu au putut fi menținute, tendința fiind apoi de scădere. 

De la închiderea de 30,88 de dolari/acțiune, vineri, maximul a fost de 54,49 dolari/acțiune, însă cotația de luni a fost de 40,58 dolari, marcând un salt totuși considerabil de 31,4%. 

În sesiunea de după închidere, cotațiile au continuat să coboare, urmând un tipar întâlnit uneori în situații în care energia emoțională puternică și concentrată, cu o prezență importantă a investitorilor de retail, conduce la repere de preț greu de susținut, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România. 

Sesiunea de luni de pe bursa americană a început optimist

Creșterile au dus indicele S&P500 la un nou record intra-day de 5.666 de puncte. Mișcările au fost aliniate cu tendința burselor de a saluta unele elemente din programul economic al lui Trump, de reducere a reglementărilor și prelungire a nivelurilor mai reduse de impozitare pe anumite segmente.

ADVERTISING

După aproximativ două ore, însă, entuziasmul a început să se diminueze. 

Piețele au părut să își amintească de o parte mai puțin entuziasmantă a propunerilor, cea de a majora taxele vamale, ceea ce ar putea avea efect asupra inflației. 

Tendința indicelui a fost urmată și de acțiunile Tesla. Inițial aflate în creștere până la un vârf de 6,6%, titlurile au coborât apoi până la închidere și au păstrat un avans de doar 1,8%. Elon Musk a fost unul dintre susținătorii candidaturii lui Donald Trump și s-a arătat bucuros de nominalizarea lui James David Vance în cursa electorală pentru poziția de vicepreședinte. 

ADVERTISING

Pentru spațiul investițiilor în tehnologie, numirea unui fost angajat al firmei de capital de risc (venture capital) a lui Peter Thiel a fost salutată drept o victorie, prefigurând, se speră, o poziție de susținere pentru întregul sector.

În același timp, poziția sa a fost critică în trecut la adresa giganților din IT, care ar deține o prea mare putere și influență în politică, punctează Claudiu Cazacu.

Segmentul companiilor mici, reprezentat de indicele Russell 2000, a supra-performat luni, cu un avans de 1,9% față de 0,28% pentru S&P500 și 0,4% pentru Nasdaq. Mișcarea continuă o tendință recentă, încurajată de semnele pentru debutul tăierilor de dobândă de către Rezerva Federală.

Sectorul petrolier și al energiei convenționale ar putea beneficia de pe urma alegerii lui Donald Trump. Candidatul la prezidențiale a declarat în repetate rânduri că America are nevoie de energie ieftină și va încuraja forajele din prima zi a mandatului, criticând inițiativele de energie verde ale administrației Biden drept excesive. Companiile de servicii petroliere au beneficiat de influx de capital luni: Halliburton a avansat cu 3,8%, Transocean cu 4,15% și SLB, fostul Schlumberger cu 3,3%. 

În același timp, sectorul farmaceutic a fost criticat de Trump, care a promis să limiteze influența companiilor din acest sector. Fondul Vanguard Health Care a pierdut 0,3% luni, pe o piață în general în creștere.

Atacul asupra lui Donald Trump a activat baza sa electorală și propulsat șansele de a deveni în toamnă președintele SUA. Bursele au răspuns cu entuziasm, temperat ulterior, cu o creștere pronunțată a volatilității și cu rearanjări ale expunerilor în diferite sectoare. Investitorii activi ar putea avea mai mult de lucru din această toamnă, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România. 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume.

XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede.

Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii.

XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.

Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇