Academia Română își face sediu nou și îl modernizează pe cel vechi. Cheltuieli de peste 30 de milioane euro. Noua Aulă va avea 8.500 mp

Academia Română își face sediu nou și îl modernizează pe cel vechi. Cheltuieli de peste 30 de milioane euro. Noua Aulă va avea 8.500 mp

Academia Română își face sediu nou, în Parcul Academiei Române, în apropiere de actualul sediu, care intră și el în proces de reabilitare, modernizare și extindere.

Proiectul, denumit „Reabilitare, consolidare, modernizare, extindere a sediului istoric al Academiei Române şi construire corp nou Aulă“, a fost aprobat de Guvernul României în 17 noiembrie 2021.

Lucrările vor fi derulate prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), durata de execuţie prevăzută fiind de 42 de luni, calculată de la data începerii efective a lucrărilor.

ADVERTISING

Contractul de reabilitare, consolidare şi extindere, semnat cu CNI, are o valoare totală de 152.736.390,13 milioane de lei (peste 30 de milioane de euro).

Proiectul prevede realizarea a trei obiective:

  • transformarea în muzeu a sediului istoric al Academiei Române, imobil ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi este înscris în categoria Monumentelor Istorice
  • construirea unei noi Aule a Academiei Române, cu o suprafaţă de 8.500 mp
  • reabilitarea şi refuncţionalizarea clădirii „Moxa“ ca parte a sediului administrativ.
ADVERTISING

Mai întâi va fi construită noua Aulă, apo va fi consolidat și extins corpul de birouri, după care va fi modernizat și dotat sediul istoric, care va deveni muzeu.

La finalizarea proiectului, cele trei imobile care vor alcătui sediul Academiei Române vor avea o suprafaţă construită totală de 14.600 de mp.

Peste 8,7 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară

De altfel, joi, guvernul a suplimentat bugetul Academiei Române cu peste 8,7 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital.

ADVERTISING

În comunicatul guvernului se precizează că banii vin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului (destinat urgențelor), iar sumele sunt destinate Bibliotecii Academiei Române şi sunt necesare pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇