Cum au reacționat Iohannis, Ciolacu și Ciucă, după ce au aflat condițiile șocante în care se antrenează David Popovici

Cum au reacționat Iohannis, Ciolacu și Ciucă, după ce au aflat condițiile șocante în care se antrenează David Popovici

David Popovici a povestit, după ce a obținut bronzul olimpic, că vara se antrenează într-un bazin în aer liber, același în care a învățat să înoate, la 4 ani, iar iarna într-un balon în care o persoană obișnuită s-ar sufoca. Acestea sunt condițiile în care se antrenează sportivii români de top, iar de ani de zile, politicienii doar transmit felicitări, fără să și facă ceva concret, a mai spus David Popovici, în unul dintre cele mai concrete și de impact discursuri venite de la un campion român.

„(…) eu mă antrenez pe Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot la patru ani, deasta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber. Iar în timpul iernii, că tot vorbeam de condiții, când e frig afară, pentru că bazinul din interior… de foarte mult timp se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară noi ne antrenăm într-un balon unde o persoană care nu-i obișnuită intră și stă… 3 minute, intră și simte că se sufocă. Ei, în condițiile alea ne antrenăm noi”, a spus sportivul într-un interviu pentru TVR.

"Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport. Ăsta este un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva. Așa că, trebuie să facem ceva!", a mai spus campionul.

ADVERTISING

Cât i-a mișcat ceea ce a spus David Popovici pe liderii politici ai României?

Iată, mai jos, reacțiile președintelui Klaus Iohannis, a premierului Marcel Ciolacu și a liderului PNL și președinte al Senatului, Nicolae Ciucă:

  • Președintele Klaus Iohannis s-a oprit la aur

Președintele României rămâne fidel liniei sale de comunicare, astfel că nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Mai mult, Klaus Iohannis a postat ultimul mesaj pe pagina sa de Facebook luni, când l-a felicitat pe Popovici pentru medalia de aur adusă României la Jocurile Olimpice de la Paris. La bronz n-a mai reacționat și nici la obrazul bătut de David Popovici.

David Popovici aduce prima medalie olimpică pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris! Felicitări, David, pentru această performanță extraordinară!Hai, #TeamRomania!

Publicată de Klaus Iohannis pe Luni, 29 iulie 2024
  • Premierul Marcel Ciolacu, nici pâs

Premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat și el zgomotos pe David Popovici, pentru medalia de aur: Senzațional! Cel mai frumos cadou, bravo ...

Senzațional! David Popovici - Aur Olimpic! De Ziua Imnului Național, cel mai frumos cadou pe care un român îl poate face nouă tuturor. Este meritul tău și al echipei tale pentru tot efortul depus. Bravo, David!

Publicată de Marcel Ciolacu pe Luni, 29 iulie 2024

Astăzi, după ce discursul lui David Popovici a explodat în toată media, fiind numit interviu-manifest, premierul Ciolacu n-a zis nici pâs. La începutul ședinței de guvern a vorbit 5 minute. Despre hărțuirea sexuală în mediul universitar, investiții în infrastructură, subvenții pentru agricultori, digitalizarea Registrului Comerțului și siguranța copiilor aflați în grija asistenților metrnali. Nicio vorbă despre mesajul pe care campionul român i l-a trimis practic direct, având în vedere că este în poziția în care are „pâinea și cuțitul”.

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern din 1 august

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern din 1 august

Publicată de Marcel Ciolacu pe Joi, 1 august 2024
  • Președintele Senatului, Nicolae Ciucă - la zi, dar selectiv
ADVERTISING

Celălalt decident din coaliția de guvernare, liderul PNL, Nicolae Ciucă, în același timp președinte al Senatului, este la zi cu felicitările. Reacțiile, în schimb, selectiv.

L-a felicitat pe David Popovici pentru medalia de bronz la proba de 200 de metri: performanță incredibilă, un adevărat campion.

Bronz pentru David Popovici! O performanță incredibilă și în această finală de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris. David, ești un adevărat campion! Felicitări! 👏🇷🇴[sursa foto: COSR]

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Miercuri, 31 iulie 2024

A felicitat și „performanța incredibilă de la canotaj”.

Performanță incredibilă astăzi pentru România la canotaj în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris! Încă două medalii...

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Joi, 1 august 2024

După care, discret, a trecut la selfie-uri politice și a dat un mesaj pentru femeile liberale care au câștigat "o luptă grea" în alegerile locale. Niciuna nu pare bronzată „cu ochelari”.

Astăzi, alături de Nicoleta Pauliuc, președinta OFL, și de colegele mele care au câștigat funcția de primar la alegerile...

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Joi, 1 august 2024

Mai pe seară, la sediul PNL, Nicolae Ciucă a fost intrebat de jurnaliști și a fost obligat să dea un raspuns. Iată-l:

„Este nevoie să existe o coordonare între autorităţile guvernamentale şi cele locale, pentru a putea să investim mai mult în infrastructura sportivă. Sunt o serie întreagă de săli de sport care se construiesc în mai multe judeţe din ţară (…) Într-adevăr, în Bucureşti nu avem un bazin de înot care să îndeplinească cerinţele şi nici o sală polivalentă. Cred că Bucureştiul merită mai mult şi putem să discutăm acest lucru cu domnul primar, astfel încât să trecem pe lista de priorităţi dezvoltarea unor astfel de proiecte de infrastructură”.

ADVERTISING

Fără comentarii.

  • Natalia Intotero - declarație istorică: Trebuie găsite soluții

Singurul reprezentant al guvernului care a pomenit ceva despre declarațiile lui David Popovici a fost ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero.

Ea a zis că e mândră, că îl felicită pe Davd, dar că nu se ocupă de sport. Și a dat exact răspunsul pe care îl auzim de peste 30 de ani în fiecare lucru important pentru România care ar trebui să se întâmple.

"(...) da, trebuie găsite soluții pentru a se investi mai mult în activitatea sportului de performanță, am ascultat în integralitate declarația lui David Popovici. (…) sunt convinsă că, după încheierea acestor campionate, printr-o discuție aplicată alături de colegi, trebuie identificate soluții ai sportivii de performanță să beneficieze de pregătire adecvată”, a spus, fără ezitare, Natalia Intotero, citată de Mediafax.

Întrebată dacă Popovici va avea un bazin olimpic adecvat pentru pregătire până la următoarele Jocuri Olimpice, Natalia Intotero a răspuns: "Eu sper să benefieze de condiții mai bune decât cele pe care le-a avut în momentul de față".

Ce putea să se facă și a fost blocat

Nu numai că politicienii nu au făcut ceva pentru a susține dezvoltarea unei infrastructuri adecvate performanței sportive, dar au pus și bețe în roate proiectelor existente.

O spune rectorul Universității din București, Marian Preda, unde studiază și David Popovici. Un proiect depus de UB a rămas 10 ani pe lista de așteptare.

România are creștere economică "miraculoasă", are fonduri europene pentru investiții, dar nu are bani pentru sport, "pentru că îi alocă inechitabil și ineficient pentru pensii speciale, pentru orice creșteri de salarii cerute de sindicate, pentru acoperirea salariilor uriașe și pierderilor la regiile autonome și de la companiile de stat ineficiente precum Tarom", acuză Marian Preda.

DAVID POPOVICI ESTE UN CAMPION EXCEPȚIONAL CARE NE INSPIRĂ ȘI NE OBLIGĂ. Este o minune de sportiv, dar și o minune de...

Publicată de Marian Preda pe Joi, 1 august 2024

El mai spune că „în București, capitala României care produce un sfert din PIB, nici măcar universitățile (cu excepția celei de Medicină) nu au bazine de înot, subliniază Preda: "Nici măcar Universitatea pentru Educație Fizică și Sport unde predă domnul profesor Adrian Rădulescu, excepționalul antrenor al lui David, nu are bazin de înot propriu!!!"

Iar un proiect a zăcut 10 ani pe lista de așteptare, universitatea luând în calcul să îl susțină din fonduri proprii, dacă guvernul nu va pune umărul.

"Noi, la Universitatea din București, avem de peste 10 ani un proiect de constructie a unui bazin de înot în Grozăvești, în locul parcării din fața căminelor; L-am depus spre finanțare de atunci și a rămas 10 ani pe lista de așteptare; ni s-a spus că în București mai sunt bazine de inot (unde??!) așa că trebuie să se mai construiască și în țară (deh, interese politice locale și regionale!). Pentru că nu s-a găsit finanțare timp de 10 ani am retras si am refăcut proiectul și îl avem acum din nou pregatit 100%, cu toate aprobările necesare pentru a fi depus din nou spre finanțare", menționează rectorul.

Rectorul consideră că e inadmisibil ca universitatea la care învață un campion olimpic excepțional să nu aibă un bazin de înot. În aceste condiții, Preda anunță că universitatea își asumă construirea unui bazin prin eforturi proprii (6 milioane de euro) dacă instituțiile publice nu se vor implica.

David Popovici va reîncepe din toamnă cursurile la Facultatea de Psihologie a Universității din București.

În loc de epilog: Au trecut 35 de ani și tot ce mai există sunt pozele

Cel mai potrivit epilog la lipsa de reacție, asumare și capacitate de a răspunde a liderilor politici pe care îi are acum România la un discurs precum cel de ieri al lui David Popovici este ceea ce a concluzionat jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, care s-a alăturat apelului campionului român: Suntem folosiți în scop de câștiguri politice. După toate pozele și felicitările, toți dispar și se mai întorc abia după 4 ani, când mai are loc o nouă “anomalie” fericită.

"În ceea ce privește orice sport din România, condițiile de antrenament sunt deplorabile, poate chiar umilitoare. Este o mândrie momentul în care un sportiv român câștigă o medalie la Jocurile Olimpice sau atinge un rezultat bun la un Grand Slam, aducând o bucurie de nedescris la nivel național. Însă aceste rezultate reprezintă cel mult 1%, mai exact ceea ce se vede. Ceea ce nu se vede este ascuns, existând zeci de mii de povești crunte care stau în spatele acestor rezultate", a declarat ea.

"Nu cerem, dar suntem folosiți în scop de câștiguri politice. După toate pozele și felicitările, toți dispar și se mai întorc abia după 4 ani, când mai are loc o nouă “anomalie” fericită. Din păcate, de la mediul politic nu mai avem așteptări de mult timp, pentru că au trecut 35 de ani și tot ce mai există sunt pozele", a subliniat sportiva.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇