Canotoarea Simona Radiş a declarat, joi, după medaliile de argint obţinute în proba de dublu vâsle feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, că ea şi colega ei de barcă, Ancuţa Bodnar, nu sunt triste că nu au cucerit aurul pentru că au luptat până la ultima lovitură.
„A fost o cursă foarte dificilă, după cum aţi văzut, dar astăzi am dat tot ce am avut şi nu am avut. Am luptat până la ultima lovitură şi plecăm acasă cu o medalie de argint. Sunt mândră de noi pentru că am încheiat un an foarte greu, mai greu decât aţi putea crede, şi îl încheiem cu capul sus. Toată lumea aştepta aurul de la noi se vedea asta şi din comentariile oamenilor şi din reacţiile lor. Şi noi ne doream asta, vă daţi seama, dar viaţa de sportiv nu este uşoară. Are suişuri şi coborâşuri, trebuie să învăţăm să fim fair play, să jucăm corect şi să respectăm adversarii. Astăzi adversarele noastre au reuşit să fie mai puternice. Nu suntem triste, deşi presiunea a fost mare asupra noastră şi poate ne-a luat puţin din bucurie că poate nu am fost la aşteptările telespectatorilor, dar noi suntem foarte mândre”, a afirmat Radiş.
"Acum e un cumul de emoţii nu este simplu. Este o competiţie olimpică, se adună foarte multe în sufletul şi mintea unui sportiv. Noi cărăm foarte multe pe umerii noştri. Doar noi ştim cât putem duce. Şi când punem punct unei astfel de curse, unei astfel de competiţii, trebuie să ne eliberăm... aşa că am fi plâns chiar dacă ar fi fost aur. Indiferent de medalie probabil că am fi reacţionat la fel", a adăugat ea.
Campioana olimpică de la Tokyo a menţionat că acest argint este chiar mai preţios decât aurul.
"Acum rămâne în concentrate în continuare fiindcă, aşa cum ştiţi, urcăm în barca de opt. Urmează o finală fantastică şi acolo şi avem motivaţia necesară să schimbăm culoarea acestei medalii (n.r. - din argint în aur). Cred că toată lumea este conştientă că şi sportivii sunt oameni. Şi noi avem o baterie care uneori se termină, dar a fost un concurs foarte bun pentru noi. Singura cursă care nu a fost atât de reuşită a fost cea din semifinale. Şi spuneam în glumă cu Ancuţa că dacă am fi venit pe 2 în semifinale am fi nimerit un culoar care ar fi făcut diferenţa azi, dar nu se poate schimba trecutul. Noi trebuie să privim spre viitor. Suntem foarte fericite, este una dintre medaliile olimpice pe care le vom aduce în ţară. Nu sunt multe, de aceea trebuie să le apreciem pentru că sunt preţioase. Este un argint mai preţios decât aurul pentru noi şi acum ne vom pregăti doar pentru cursa de opt", a precizat Radiş.
"Ne bucurăm mult pentru aurul băieţilor (n.r. - Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin). Este un rezultat istoric pentru România şi suntem foarte fericite", a mai spus Radiş.
Ancuţa Bodnar a precizat la rândul ei că în acest moment se simte eliberată de presiune.
"Ne bucurăm pentru acest rezultat pentru că vine după un an foarte foarte greu. Este o eliberare", a declarat Bodnar.
Canotoarele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au câştigat medaliile de argint în proba de dublu vâsle feminin, joi, la Jocurile Olimpice de la Paris.
Campioanele olimpice de la Tokyo au condus la 1.000 de metri, dar au încheiat pe locul secund, în 6 min 50 sec 69/100, fiind devansate pe final de Noua Zeelandă (Brooke Francis, Lucy Spoors), la doar 24/100 (6:50.45).
Medaliile de bronz au revenit Marii Britanii (Mathilda Hodgkins Byrner, Rebecca Wilde), înregistrate în 6 min 53 sec 22/100.
Bodnar şi Radiş deţin de la Tokyo cel mai bun timp olimpic al probei (6:41.03).
România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin - categorie uşoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin.
România are acum patru medalii la JO 2024, două de aur, una câştigată de înotătorul David Popovici la 200 metri liber, una obţinută de Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin, una de argint, cucerită de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, şi una de bronz, obţinută de David Popovici la 100 metri liber.