50.000 de gospodării din România au participat la Recensământul de probă

Aproximativ 50.000 de gospodării din România au participat la recensământul de probă (1 februarie – 31 martie 2021) efectuat de Institutul Naţional de Statistică.

Aceasta este etapa de pregătire a Recensământului populaţiei şi locuinţelor care va avea loc în cursul anului 2022, se arată într-un comunicat al instituţiei.

“Recensământul de probă a vizat testarea capacităţii de colectare a datelor, modul de funcţionare a soluţiei tehnice pentru auto-recenzare, precum şi organizarea fluxului de lucru în procesul de recenzare.

ADVERTISING

Elemente de noutate la Recensământul propriu-zis care se va desfăşura în prima parte a anului 2022:

  • fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza prin simpla accesare a unui link,
  • se elimină complet chestionarele pe hârtie,
  • recenzorii vor folosi tablete puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale", se arată în comunicat. 

Recensământul de probă a avut în vedere testarea următoarelor activităţi:

  • organizarea generală a recensământului (inclusiv aspecte metodologice);
  • colectarea, înregistrarea, stocarea şi prelucrarea datelor;
  • funcţionalitatea sistemului integrat IT; 
  • reacţia populaţiei în ceea ce priveşte cunoaşterea scopurilor recensământului,
  • recepţionarea conţinutului acestuia şi gradul de participare la recensământ. 
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Institutul Naţional de Statistică a beneficiat de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care se va implica pe parcursul întregului proces de recenzare şi în cadrul Recensământului propriu-zis. 

Etapele acestui recensământ

Recensământul de probă al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în trei etape:

  • prima fază a început cu data de 1 februarie şi s-a realizat pregătirea bazei de date cu variabile de recensământ preluate din surse administrative şi precompletarea în chestionarele individuale;
  • faza a doua a avut loc între 10-16 martie în acest an şi a avut loc auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eşantion),
  • iar în faza a treia ce s-a desfăşurat între 22-31 martie şi s-au realizat de către recenzori interviurile faţă-în-faţă în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea. 
ADVERTISING

"Auto-recenzarea prin completarea chestionarului online a fost utilizată de circa 2.300 gospodării şi 5.200 persoane. Durata medie a completării unui chestionar individual a fost de 26 minute. Procedura de autorecenzare a fost utilizată pentru prima dată în România.

Reacţia populaţiei faţă de procedura de auto-recenzare a fost una pozitivă, chestionarele fiind considerate, în general, relativ uşor de completat. Prin utilizarea tabletelor s-au colectat datele pentru 49.200 gospodării şi circa 68.800 persoane. Durata medie a completării unui chestionar individual prin recenzare a fost de 19 minute", se mai arată în comunicatul INS. 

Recensământul de probă şi-a atins obiectivele propuse şi a furnizat informaţiile necesare pentru îmbunătăţirea în continuare a modului de organizare şi desfăşurare a recensământului propriu-zis din anul 2022. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇