Taxiurile fără șofer devin realitate în China. Iată cum se descurcă robo-taxiurile pe străzi, printre pietoni și mașini (Video)

Taxiurile fără șofer devin realitate în China. Iată cum se descurcă robo-taxiurile pe străzi, printre pietoni și mașini (Video)

Lumea întreagă așteaptă ziua în care vom călători cu mașini fără șofer, complet autonome și prietenoase cu mediul înconjurător. Iată că, în China, o companie a ajuns cât se poate de aproape de acest deziderat.

AutoX, un start-up susținut de Alibaba, a lansat primul taxi fără șofer pe străzile din Shenzen. Compania susține că este primul jucător din China care face asta, fiind astfel un moment de referință pentru industrie, scrie CNN.

AutoX puts fully driverless RoboTaxis on the roads #AutoXRoboTaxi

Până acum, companiile care operau rute autonome pe străzile țării au fost constrânse să aibă totuși un şofer de siguranță în interior.

ADVERTISING

Zero intervenție umană

Programul propus de AutoX, însă, este diferit întrucât compania a renunțat complet la șoferul de siguranță sau orice altfel de operator pentru flota sa locală care este alcătuită din 25 de mașini.

Compania a publicat o filmare a minivan-ului său, Fiat Chrysler Pacifica, navigând pe cont propriu prin oraș. În video se vede cum intră pasagerii, cum își pun bagajele în portbagaj și inclusiv cum iau și câinele la plimbare.

Tot în film se poate vedea mașina navigând printre camioane, trecând pe lângă pietoni și chiar efectuând un viraj strâns.

”E de vis”, spune Jianxiong Xiao, CEO AutoX, într-un interviu. ”După ce am lucrat atât de mult, atâția ani, în sfârșit, am ajuns în punctul în care tehnologia e suficient de dezvoltată încât avem încredere inclusiv să renunțăm la șoferul de siguranță”.

ADVERTISING

Xiao spune că a obținut aprobarea legiuitorilor după ce și-a îmbunătățit și software-ul, și hardware-ul. ”Avem peste 100 de vehicule care circulă pe străzile Chinei pentru a colecta date. Inteligența Artificială e mult mai bună acum”, explică el.

”Din punct de vedere tehnic, mașina este gata. Acest vehicul este crucial pentru țelul nostru de a avea mașini fără șofer”, mai spune acesta.

Cine este Profesorul X

AutoX a fost fondată în 2006 de Xiao, fost asistent universitar la Princeton, cunoscut drept Profesorul X. Firma are sediul în Shenzhen și se concentrează pe dezvoltarea de tehnologii pentru crearea automobilelor autonome și a încheiat parteneriate cu mari producători auto precum Fiat Chrysler pentru a-și dezvolta propriile robo-taxiuri.

ADVERTISING

Noul său proiect, însă, se află încă în faza de testare și nu este disponibil publicului larg. Nici nu se va întâmpla prea curând acest lucru, recunoaște Xiao, care spune că speră să obțină permisiunea de a extinde serviciile pentru pasageri în următorii doi-trei ani.

Deși AutoX vorbește despre un succes pe piața din China, nu este prima dată când mașinile sale complet autonome obțin aprobare pentru a rula pe străzi. Încă din vară compania a obținut aprobare pentru finalizarea testelor legate de autonomia deplină pe străzile din San Jose, California, ceea ce a însemnat încă un pas pentru companie pe piața americană.

Şi nu este singura firmă pe acest drum. Pandemia a scos la iveală încă o dată necesitatea unor astfel de servicii, iar companii precum Waymo, Didi sau Baidu au avansat în dezvoltarea tehnologiilor pe care le folosesc.

AutoX are deja mai mult de 100 de robo-taxiuri în cinci orașe din China, inclusiv Shanghai și Wuhan. Anul viitor, compania și-a propus să se extindă în 10 orașe. Însă, dacă AutoX va reuși să scoată omul de la volanul mașinii, asta va depinde doar de legiuitorii din fiecare țară, recunoaște Xiao.

Citește și alte articole din categoria AUTO:

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇