Noul trend al mașinilor vintage a ajuns și în București

Noul trend al mașinilor vintage a ajuns și în București

Bogdan, un tânăr de 28 de ani, tocmai şi-a cumpărat un Mercedes din anii ’90. Este extrem de mulţumit de achiziţia făcută.

“Mă simt mult mai bine într-o astfel de maşină. Este mult mai comodă şi rafinat construită decât orice se fabrică acum. Materialele sunt de mult mai bună calitate, totul este făcut să reziste, nu să pară de unică folosinţă precum modelele actuale”, a spus Bogdan pentru DW Româna.

Maşinile din acea perioadă intră în categoria maşinilor de colecţie şi au taxe mai reduse. Deşi în România trendul maşinilor vintage este departe de ceea ce ar trebui să fie, unii români, printre ei din ce în ce mai mulţi tineri, încep să vadă avantajele de a deţine o maşină mai veche considerată de colecţie în detrimentul unui model mai nou.

ADVERTISING

Maşinile fabricate în anii '90 reprezintă pentru mulţi şoferi o calitate superioară. Nu de puţine ori şoferii se plâng de faptul că maşinile din zilele noastre fac rabat când vine vorba de materialele folosite.

„Experienţa condusului pe care o astfel de maşină ţi-o oferă nu poate fi comparată cu nimic altceva din ce există acum pe piaţa maşinilor noi. Atunci, pur si simplu, nu se făcea rabat la calitate, constructorii nu se zgârceau ca acum şi foloseau nu doar pentru exterior, ci şi pentru interiorul maşinii cele mai bune materiale.

ADVERTISING

Acum constructorii caută maximizarea profitului cu orice preţ, iar acest lucru se poate vedea în calitatea, fiabilitatea şi rezistenţa maşinilor care sunt acum pe piaţă. Maşinile acum construite par a fi de unică folosinţă. Nu sunt făcute cu grijă pentru detalii, ci doar având în minte costuri cât mai mici de producţie.”

La un nivel superior şi mult mai costisitor există în Europa un curent din ce în ce mai pregnant al maşinilor clasice, mai ales al celor aduse din Statele Unite.

Mașinile clasice americane sunt destul de populare în Europa. Atât de populare, de fapt, încât europenii cumpără zeci de mii pe an pentru a le trimite în Europa.

ADVERTISING

Aproximativ 30.000 de vehicule clasice au părăsit porturile americane anul trecut spre destinații din Europa. Majoritatea vehiculelor care sunt expediate în străinătate sunt fabricate în America, Corvette-urile fiind cele mai solicitate.

Dar există şi o puternică piaţă intra-europeană. Spre exemplu, cumpărătorii francezi cumpără și roadster-uri britanice de la proprietarii din UK, în timp ce faimoasele autobuzele şi microbuze VW din SUA aflate demult sub patent german se cumpără ca pâinea caldă.

Există colecţionari de maşini de epocă şi în România. Maşinile clasice, la fel ca obiectele de artă, sunt investiţii sigure pe termen lung, consideră multi pasionaţi.

Cei care cunosc deja piaţa nu ţin cont de condiţiile economice. Randamentul anual pentru o maşină clasică, dacă este aleasă aşa cum trebuie, poate ajunge şi la 20%.

Chiar dacă ar vinde-o a doua zi după restaurare, proprietarul ar ieşi în câştig.

Dar asta nu se întâmplă aproape niciodată. Se cumpără şi maşini gata restaurate, din străinătate. România este încă o piaţă mică pentru automobilele istorice. 

Cristian Gherasim


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇