Noi reguli RCA: Constatarea amiabilă se va face şi electronic

Noi reguli RCA: Constatarea amiabilă se va face şi electronic

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale în ce priveşte asigurările auto în România.

Cea mai importantă modificare pentru şoferi prevede că formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic.

"Datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul”, a decis ASF.

Pentru asta evident va fi nevoie de o bază tehnică, de care se va ocupa Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA.

ADVERTISING

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către ASF.”, prevede actul normativ.

Amintim că în 2021 a fost eliminată obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control al Poliţiei.

ADVERTISING

Actul normativ aduce şi reguli mai simple pentru cei care au maşina în service şi doresc una la schimb. ASF precizează, fără a da detalii, că noua procedură este mai clară și vine în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și de reparație și, în principal, al păgubitului.

Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare, după 90 de zile de la publicare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇