Cum se verifică presiunea din anvelope și de ce este importantă

Cum se verifică presiunea din anvelope și de ce este importantă

Anvelopele Cauciucurile suportă greutatea autoturismului, absorb șocurile și contribuie la transformarea forței motorului în mișcare. Acestea sunt doar câteva din funcțiile lor. Fără anvelope cauciucuri, călătoria cu mașina așa cum suntem obișnuiți ar fi, practic, imposibilă. Atât cele de vară, cât și de iarnă, anvelopele trebuie verificate constant și înlocuite, dacă este cazul. 

Stabilirea gradului de uzură al anvelopelor este importantă, dar și măsurarea presiunii contează. Anvelopele Cauciucurile umflate insuficient sau prea mult pot provoca diferite probleme mașinii, dar îți pot afecta și experiența de șofat și siguranța. De aceea, este important să știi cum se verifică presiunea din anvelope cauciucuri și de ce este importantă. 

ADVERTISING

Cum se verifică presiunea din anvelope cauciucuri

Poți măsura singur presiunea, dacă ai uneltele potrivite, sau poți merge la o firmă specializată. Euromaster oferă servicii de calitate pentru anvelope și te scapă rapid de grija presiunii din anvelope cauciucuri. Dacă vrei să faci singur această procedură de rutină, asigură-te că anvelopa este rece  cauciucul. În timpul mersului aceasta acesta se încălzește și, dacă măsori imediat presiunea, valoarea obținută va fi eronată. Cel mai indicat este să o măsori dimineața, cu un manometru. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a verifica și corecta presiunea dintr-o anvelopa dintr-un cauciuc:

ADVERTISING
  • Deșurubează capacul valvei și plasează manometrul deasupra ei. Nu-ți face griji dacă auzi un fâsâit, este firesc;
  • citește presiunea din manometru și compar-o cu presiunea recomandată în manualul autoturismului sau pe lateralele anvelopei cauciucului;
  • dacă presiunea este prea mică, pompează aer în anvelopă, utilizând un compresor; dacă este prea mare, elimină cât aer este nevoie;
  • verifică presiunea din nou, cu manometrul;
  • dacă totul este în regulă, montează capacul valvei;
  • repetă pașii la fiecare anvelopă; dacă presiunea scade rapid, mergi la o firmă specializată, pentru că pot exista defecțiuni la valve sau jante.
ADVERTISING

De ce este importantă verificarea presiunii

Controlezi mai bine autoturismul

Anvelopele Cauciucurile contează în controlul mașinii mai mult decât credem. Autoturismul răspunde mai bine la comenzi dacă presiunea este reglată corect. De asemenea, călătoria este confortabilă. În cazul în care pleci cu mașina și presiunea din anvelope este prea mică sau prea mare, te poți confrunta cu riscul unui accident. Deși vara aerul din anvelope se dilată sub influența căldurii, măsoară presiunea pentru a verifica dacă nu este prea scăzută. 

Crești siguranța în trafic

Șofatul cu presiune prea mică în anvelope cauciucuri poate avea consecințe nefericite. Reacția mașinii este mai lentă, deci posibilitatea de a evita un impact sau o manevră eronată se reduce. Schimbarea rapidă a direcției și a benzii de circulație și evitarea coliziunilor cu animale sau pietoni devin dificil de realizat. Presiunea redusă crește și riscul de acvaplanare. Când între anvelope cauciucuri există diferențe de presiune, manevrabilitatea are, de asemenea, de suferit.

Adaptezi anvelopele cauciucurile la încărcătură

Călătoriile în vacanță cu multe bagaje și transportul de mobilă sau alt tip de obiecte suprasolicită anvelopele cauciucurile. Presiunea obișnuită pentru călătoriile de zi cu zi se dovedește insuficientă când autoturismul transportă lucruri cu masă mare. Centrul de greutate se mută din cauza încărcăturii, astfel că mașina devine mai greu de controlat. Caută în manualul autoturismului care sunt valorile optime pentru transportul de încărcături mari.

Reduci consumul de combustibil

Există o relație directă între presiunea din  anvelope cauciucuri și consumul de combustibil. O presiune redusă înseamnă un contact mai mare între banda de rulare și carosabil, ceea ce crește rezistența la înaintare. Astfel, consumul crește și costurile unei călătorii lungi se dovedesc surprinzătoare. Verifică la câteva săptămâni presiunea din  anvelope cauciucuri. Se întâmplă des ca atunci când șofezi să nu sesizezi că presiunea a scăzut prea mult. 

Verifică regulat presiunea din  anvelopele cauciucurile mașinii tale. Este de preferat să apelezi la profesioniști (de preferat ancora la cuvantul profesionisti: https://www.euromaster.ro/servicii-anvelope/presurizare-cu-azot, pentru că ei pot remedia corect și rapid problemele de presiune.