Alegeri parlamentare 2020: Câți români din Diaspora au votat până acum. Votul prin corespondență, subiect de scandal

Procesul electoral în cadrul alegerilor parlamentare 2020 este în plină desfăşurare în străinătate.

Râmăi pe SpotMedia.ro pentru a afla prezența la vot la scrutinul din diaspora.
Alegeri parlamentare 2020: Câți români din Diaspora au votat până acum. Votul prin corespondență, subiect de scandal

Redacția Spotmedia.ro vă așteaptă pe site mâine de dimineață, cu noi informații.

UPDATE 22:00 – Evoluția numărului de voturi în statele din Europa poate fi urmărită și pe pagina de Facebook Vot Diaspora. Pentru celelalte state intrați pe site-ul rezultatevot.

????Prezența la vot din Europa de la ora 19.00 este aici. Pentru a vedea date din mai multe țări, te poți uita pe ????https://rezultatevot.ro.

Posted by Vot diaspora on Saturday, December 5, 2020

UPDATE 21:25 - Cetăţenii români care doresc să îşi exprime intenţia de vot la alegerile parlamentare în secţiile organizate la misiunile diplomatice şi consulare ale României din Republica Turcia sunt exceptaţi de la măsura interdicţiei de deplasare, pentru zilele de 5 şi 6 decembrie 2020, informează autorităţile turce.

UPDATE 20:41 - Poșta Română a oferit explicații detaliate într-un comunicat de presă, precizând că au fost trimise la AEP toate plicurile primite din diaspora înainte de termenul legal.

Citește toate explicațiile aici: Poşta Română a predat către AEP un număr total de 18.421 plicuri electorale care au ajuns în România până pe 3 decembrie ora 23.59, data limită

ADVERTISING

UPDATE 20:30 - Un număr de 55.469 de alegători din străinătate au votat sâmbătă până la ora 19.00, potrivit datelor furnizate de către AEP. Acestora li se adaugă 21.329 de alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă. Prin urmare, numărul total de votanţi în Diaspora este 76.798.

UPDATE 18:50 - Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere demisia șefului Poștei Române, din cauza problemelor apărute la votul prin corespondență. „Votul fiecărui român contează şi trebuie protejat! 14.000 din cele 35.800 de voturi prin corespondenţă nu au ajuns la AEP. De vină este Poşta Română, al cărui director este un alt politruc liberal! Solicit demiterea de urgenţă a şefului Poştei Române care nu a fost în stare să organizeze circuite astfel încât să fie respectate deciziile luate de autorităţile electorale!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Votul fiecărui român contează și trebuie protejat!14.000 din cele 35.800 de voturi prin corespondență nu au ajuns la...

Posted by Marcel Ciolacu on Saturday, December 5, 2020

UPDATE 18:40 - ”PMP a transmis o solicitare oficială către BEC prin care cerem clarificări cu privire la plicurile cu voturile prin corespondenţă exercitate în Diaspora care au dispărut. Este un precedent extrem de periculos având în vedere că PMP se bucură de o largă susţinere în rândul comunităţilor din Diaspora şi R. Moldova”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PMP.

ADVERTISING

PMP a transmis o solicitare oficială către BEC prin care cerem clarificări cu privire la plicurile cu voturile prin...

Posted by Partidul Mișcarea Populară on Saturday, December 5, 2020

UPDATE 18:35 - Un număr de 50.168 de alegători din străinătate au votat la secții până la ora 18.00, potrivit datelor furnizate de către AEP. Acestora li se adaugă 21.329 de alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă. Prin urmare, numărul total de votanţi în Diaspora este 71.497, informează News.ro.

UPDATE 17:50 - Premierul Ludovic Orban a declarat că, până în prezent, au votat circa 50.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate.

Cu privire la voturile prin corespondenţă care nu au ajuns la AEP, premierul Orban a explicat că este posibil ca unii cetăţeni din străinătate să nu fi votat, chiar dacă au primit plicul sau există posibilitatea să fi uitat să voteze ori poate au renunţat să voteze prin corespondenţă şi au optat să meargă fizic la secţia de votare.

Şeful Executivului a mai spus, referitor la „plicurile care au fost validate, la misiunile diplomatice sunt peste 3.000, plicuri valide cu votul valid exprimat, iar plicurile care au ajuns în ţară, care sunt preluate de Poşta Română, sunt în jur de 18.000. Deci sunt în total vreo 21.000 şi ceva de voturi din 35.000”. El a adăugat că Poşta Română trebuie să prezinte către BEC exact care este situaţia şi câte plicuri au venit, în ce moment şi câte plicuri au venit după data de 3 decembrie, termenul limită, informeaza News.ro.

ADVERTISING
Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după vizita la Ministerul Afacerilor Externe

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după vizita la Ministerul Afacerilor Externe #LudovicOrban #GuvernulRomaniei #MAE

Posted by Guvernul României on Saturday, December 5, 2020

UPDATE 17:20 : Biroul Electoral Central a solicitat, în şedinţa de sâmbătă, Companiei Naţionale Poşta Română SA mai multe informaţii referitoare la votul exprimat prin corespondenţă la alegerile parlamentare de către românii aflaţi în diaspora, informează Agerpres.

Conform adresei BEC, au fost solicitate detalii despre:

  • numărul trimiterilor documentelor de vot prin corespondenţă către alegători, pe date calendaristice;
  • numărul confirmărilor de primire a documentelor de vot prin corespondenţă, pe date calendaristice;
  • numărul plicurilor exterioare primite de Poşta Română
  • numărul plicurilor exterioare predate de către Poştă birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă, pe date calendaristice.

UPDATE 16.00: Conform AEP, 38.403 de voturi au fost înregistrate pe listele suplimentare din diaspora, pe lângă cei care au optat pentru votul prin corespondentă. 

Pe de altă parte, au fost semnalate și nereguli. Circa 14.000 de plicuri ale românilor din diaspora nu au ajuns în țară și nu pot fi înregistrate

Noi am votat de astazi.Speram ca si voi sa faceti la fel maine...ca sa auzim de bine.❤️????????

Posted by Sorin Popescu on Saturday, December 5, 2020

UPDATE 15:20 : Un număr de 26.405 alegători din străinătate au votat până sâmbătă la ora 14:00 la secții, pentru alegerile parlamentare. Peste 4.600 de români au votat în Italia şi peste 3.400 în Spania. În Franţa au votat până la această oră 1.200 de persoane, în Germania peste 2.700, iar în Marea Britanie peste 1.870.

UPDATE 13.55: Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an s-a încheiat în cele mai estice 6 secții organizate în Australia și Noua Zeelandă (Canberra, Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane și Auckland).

Procesul de votare a decurs în condiții foarte bune și nu a fost necesară prelungirea votării, transmite MAE.

La ora 14.00, ora României, se va încheia prima zi a votării și la secțiile organizate în Seoul, Tokyo, Perth, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Manila, Kuala Lumpur și Singapore.

La ora 13.00, ora României, a început prima zi a votării la secția organizată pe coasta de est a Canadei, la Dieppe.

UPDATE 13.45: Peste 43.000 de români au votat în diaspora, până sâmbătă, la ora 13,00 (ora României), la alegerile parlamentare 2020, în prima zi a scrutinului care are loc în străinătate.

UPDATE 09.00: Potrivit datelor publicate online pe platforma Autorităţii Electorale Permanente (AEP), 21.329 de alegători au votat prin corespondenţă, iar 273 şi-au exercitat dreptul la urne, numărul total de votanţi sâmbătă la ora 7.00 fiind de 21.602.

Alegeri decisive pentru România! Dezbatem rezultatele de duminică la SPOT LIVE cu Ioana Ene Dogioiu și invitații săi

Sursa grafic: AEP

Sunt deschise secţii din Afganistan, Armenia, Arabia Saudită, Australia, Azerbaidjan, Belarus, China, Cipru, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Filipine, India, Irak, Japonia, Kazahstan, Kuwait, Letonia, Malaezia, Republica Moldova, Noua Zeelandă, Rusia, Qatar, Oman, Singapore, Sri Lanka, Vietnam, Turkmenistan, Ucraina, Turcia, Thailanda.

Sursa grafic: AEP

Prima zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor de votare din restul ţărilor, la ora locală 7.00. Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore, ultimele urmând să fie deschise secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii şi Canadei.

Alegerile nu sunt despre PSD. Cele trei mari mize

Sursa: mae.ro

Românii din afara ţării au la dispoziţie două zile pentru a vota la alegerile parlamentare, sâmbătă şi duminică, între ora locală 07.00 şi ora locală 21.00, cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, în aşteptarea exercitării dreptului de vot. Vezi AICI lista candidaților.

Rămâi pe Spotmedia.ro pentru a afla cele mai noi informații despre ALEGERILE PARLAMENTARE 2020!

Alegeri decisive pentru România: Dezbatem în direct rezultatele de duminică la #SPOTLIVE cu Ioana Ene Dogioiu și...

Posted by spotmedia.ro on Friday, December 4, 2020

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇