Alegerile nu sunt despre PSD. Cele trei mari mize

Dacă scorul de la București va fi sub media națională a partidului, Ludovic Orban va fi contestabil într-un moment în care oricum partidul a început să se revolte, deocamdată surd, împotriva controlului total al dlui Orban și al camarilei sale, care unora le aduce aminte de Dragnea.
Alegerile nu sunt despre PSD. Cele trei mari mize
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, alegerile de duminică nu sunt despre PSD. Pentru prima dată acest partid nu are nicio șansă matematică  să intre la guvernare, chiar dacă ar câștiga cel mai mare număr de voturi.

Pe de-o parte, PSD nu are cu cine să formeze majoritate. Scorul maxim pe care l-am văzut în vreun sondaj în dreptul sau este 35% , total nerealist în opinia mea. Chiar și așa, până la 50% mai e nevoie de minumum 15 procente, pe care PSD nu are de unde să le ia.

Alianța cu USR este atac de campanie, dar imposibilă politic. Chiar dacă prin absurd USR-PLUS ar șterge tot trecutul, în mod evident o asemenea guvernare nu ar funcționa din prima zi și Alianța ar face explozie.

ADVERTISING

Combinația cu V. Ponta, dacă Pro România ar trece pragul, este mai periculoasă pentru PSD și mai ales pentru Marcel Ciolacu decât însăși Opoziția. UDMR nu poate aduce mai mult de 5%. Deci matematic nu este posibil.

De altfel, Marcel Ciolacu nici măcar nu a transmis vreun mesaj cert că PSD s-ar pregăti serios de guvernare. Propunerile de premieri sunt subțiri, ca să nu zic ridicole, un singur potențial ministru are statura necesară, restul sunt comedii.

Este clar că PSD va rămâne în Opoziție pentru a ataca de acolo anul electoral complex 2024. Pentru Marcel Ciolacu e suficient un scor mai bun decât așteptările, cu care să dovedească faptul că înlăturarea lui Șerban Nicolae, Nicolicea, Mitaliera, Oprișan, Iordache nu a fost o pierdere electorală, și astfel să-și consolideze poziția în fruntea partidului, ca lider al Opoziției, unde, nu am nicio îndoială, și Klaus Iohannis, și PNL îl vor consolidat.

Iar din Opoziție PSD să ofere, că până acum, pentru prețul corect în funcții și altele, sprijin măcar prin noncombat când guvernul are nevoie. Dacă veți o dovadă, uitați-vă la ministerul de Interne, condus de fapt de chestorul general, chiar generalisim, Bogdan Despescu, prietenul vechi și bun, de familie ot Buzău, al lui Marcel Ciolacu.

Deci este clar că vom avea o guvernare în jurul PNL, iar mizele alegerilor sunt premierul, componența, raporturile de forțe ale acestei guvernări.

Pe foarte scurt: dacă PNL iese al doilea, după PSD, sau dacă nu scoate un scor peste 30%, efectele vor fi două. Pe de-o parte, Ludovic Orban ar pierde poziția de premier și ar fi obligat să se retragă la șefia Camerei Deputaților, iar negocierea cu USR-PLUS nu ar fi doar inevitabilă, ci și cu atât mai dificilă cu cât scorul USR-PLUS ar fi mai mare, adică peste 20%. De aici și îngrijorarea legitimă că USR-PLUS s-ar putea întinde mai mult decât îl duc maturitatea politică și competența potențialilor miniștri.

Pentru Ludovic Orban personal situația este complicată și de faptul că deschide lista liberală la București, unde partidul stă prost, după unele sondaje chiar mai prost decât la locale. De aici și mișcarea disperată cu Nicușor Dan, care însă nu știu dacă a reușit să-l ajute prea mult pe Ludovic Oban sau dacă nu a reușit decât să-l compromită grav pe Nicușor Dan în fața alianței de care depinde în cea mai mare măsură succesul mandatului său de primar.

Dacă scorul de la București va fi sub media națională a partidului, Ludovic Orban va fi contestabil într-un moment în care oricum partidul a început să se revolte, deocamdată surd, împotriva controlului total al dlui Orban și al camarilei sale, care unora le aduce aminte de Dragnea.

Un element important este dacă PMP va intra în Parlament. Dacă da, este de așteptat că Ludovic Orban să prefere o coaliție cu PMP, UDMR, minorități, să treacă guvernul cu ajutorul mai mult sau mai puțin discret al PSD, după care să absoarbă prin traseim de la USR-PLUS, un model pe care l-am mai văzut, după cum am văzut cât de mult apreciază Ludovic Orban traseismul și cât de bine au fost recompensați traseiștii pe listele electorale.

Cristian Diaconescu, primul pe lista PMP pentru Senat, spune că Joe Biden vorbea o dată la 10 zile cu Bucureștiul, când era vicepreședinte, iar cu viitorul Secretar de Stat al SUA s-a întâlnit de multe ori

Nu este ceea ce își dorește însă președintele, care ar vrea o coaliție cât mai largă, cu care facă unele reforme decisive de care să se lege numele domniei sale. Pozele de sub Arcul de Triumf de 1 Decembrie spun multe despre felul în care dl Iohannis își concepe finalul de mandat.

Este motivul pentru care președintele se va implica în formarea noii guvernări exact cum s-a implicat în campanie. Și există informații că dl Iohannis are deja pregătită o altă variantă de premier liberal, dacă va apărea oportunitatea înlocuirii lui Ludovic Orban.

Iar elementul cheie în funcție de care vor fi tranșate mizele este desigur prezența la vot, care poate fi influențată de doi factori: mobilizarea bazinelor proprii și furia/frustrarea.

Iohannis: 6 decembrie e ziua în care România poate, în sfârșit, să se despartă de cei care au ținut-o în subdezvoltare

Iohannis: Mergeţi la vot, ca să nu păţim ca în 2016, când printr-o prezenţă scăzută a câştigat PSD!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇