Cum a reușit Sadiq Khan în 4 ani să facă respirabil aerul toxic al Londrei. Pe vremea lui Boris Johnson se estima că va dura 193 de ani

Cum a reușit Sadiq Khan în 4 ani să facă respirabil aerul toxic al Londrei. Pe vremea lui Boris Johnson se estima că va dura 193 de ani

Primarul Londrei Sadiq Khan a reușit, în 4 ani de mandat, să reducă foarte mult nivelul de poluare în capitala Marii Britanii, unde, în 2015, studiile arătau că peste 9.000 de oameni mor prematur anual din cauza aerului pe care îl respiră.

Față de 2016, acum cu 94% mai puține persoane trăiesc în zone unde nivelul de dioxid de azot depășește cotele legale. Mai exact, în 2016 peste 2 milioane de oameni trăiau în zone unde aerul era toxic, iar în 2019 mai sunt în astfel de situație 119.000.

Iar numărul școlilor care sunt în zone unde poluarea depășește nivelul admis a scăzut cu 97%, de la 455 în 2016, la 14, în 2019, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Experții au analizat raportul emis de Primărie și spun că aceste cifre sunt dovada clară că poluarea poate fi combătută. Și ele nu includ și perioada de carantină impusă pentru stăvilirea pandemiei de coronavirus, când nivelul de poluare a scăzut simțitor pe întreg globul.

Măsurile aplicate la Londra pentru combaterea poluării

Cum a reușit Sadiq Khan o astfel de performanță? A instituit taxe ce au descurajat proprietarii mașinilor poluante să intre în centrul orașului și i-au încurajat pe tot mai mulți să opteze pentru vehicule verzi. A început cu rutele cele mai poluate, pe care a pus autobuze eco. A retras licențele taxiurilor pe benzină și a făcut mai multe piste pentru bicicliști.

ADVERTISING

Încă sunt aproape un sfert dintre drumuri unde emisiile depășesc nivelul admis de dioxid de azot, însă din octombrie 2021 este în plan extinderea zonei verzi, unde sunt taxe mari pentru mașinile poluante.

Khan spune oricum că mai este cale lungă, mai ales că în 99% din Londra nivelul poluării cu particule depășește limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Însă măcar în ce privește poluarea cu dioxid de azot situația s-a îmbunătățit. Din 2010 în aproape toate zonele urbane ale Londrei nivelul era depășit.

ADVERTISING

”Raportul confirmă că politicile pe care le-am implementat au avut un impact transformator în criza aerului toxic. Mă bucur că londonezii respiră un aer mai curat și NHS (sistemul naţional de sănătate - n.red.) economisește miliarde de lire.

În orice caz, poluarea rămâne o provocare majoră în ce privește sănătatea publică și e timpul ca și Guvernul să participe. Nu putem ieși din criza COVID și să ignorăm impactul major pe care poluarea aerului îl are asupra sănătății fiecăruia dintre noi”, a spus Khan.

Pe vremea lui Johnson se estima că va dura 193 de ani să se ajungă la un nivel acceptabil de poluare

Amintim că actualul premier britanic, Boris Johnson, a fost primar al Londrei între 2008 și 2016. Un studiu al King’s College London care a analizat nivelul de poluare cu dioxid de azot din acea perioadă concluziona că ar fi fost nevoie de 193 de ani să se poată reveni la nivelurile acceptate. Acum Khan spune că Londra este pe drumul cel bun pentru a îndeplini ținta asumată pentru 2025.

”Poluarea aerului a avut un impact intolerabil asupra sănătății londonezilor de prea mult timp. Dar după 2016 nivelul a scăzut dramatic.

Nivelul de dioxid de azot din centrul Londrei și de-a lungul celor mai poluate trasee de autobuz din oraș a cunoscut cea mai rapidă scădere din ultimii 30 de ani de monitorizare.

Acest succes arată că poluarea aerului poate fi combătută în orașul nostru”, a declarat dr. Gary Fuller, expert în probleme legate de poluarea aerului, la Imperial College London.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇