Dispozitivul pentru maşini care poate rezolva unul dintre cele mai grave tipuri de poluare

Dispozitivul pentru maşini care poate rezolva unul dintre cele mai grave tipuri de poluare

Când vine vorba de contribuţia maşinilor la poluare, primul lucru la care ne gândim sunt emisiile de gaze de eşapament. Mai puţin se vorbeşte despre poluarea rezultată în urma uzurii pneurilor, care, potrivit Emissions Analytics, este totuşi mult mai gravă.

Este vorba mai exact despre particulele de plastic care se desprind de pe anvelope în urma contactului cu asfaltul şi care prezintă riscuri ridicate pentru sănătatea noastră.

Un nou dispozitv ar putea ajuta la ameliorarea problemei, colectând aceste microplastice chiar în timp ce sunt produse, înainte de a fi inhalate de trecători.

ADVERTISING

O echipă de studenţi britanici de la Colegiul Regal de Artă şi Imperial College London, care îşi spune The Tyre Collective, a creat un prototip al dispozitivului, care se montează chiar pe roata autovehicului, aproape de punctul în care are loc contactul cu asfaltul.

Practic, acesta foloseste forţa electrostatică pentru a atrage într-un fel de cuvă particulele care de desprind de pe cauciucuri în timpul mersului. Ulterior, plasticul astfel colectat poate fi reciclat şi folosit inclusiv la producţia de noi cauciucuri.

ADVERTISING

Dispozitivul a fost testat deja în laborator, iar studenţii speră să poată comercializa această tehnologie cât mai curând.

Rămâne în continuare de rezolvat poluarea produsă de uzura plăcuţelor şi a discurilor de frână şi de erodarea îmbrăcăminţilor rutiere, alte două surse importante de emisii care nu sunt rezultate în urma procesului de ardere (cunoscute ca „Non Exhaust Emissions” – NEE).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇