Parlamentul European a votat marţi în favoarea unui obiectiv obligatoriu juridic de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană cu 60% până în 2030, faţă de nivelul din 1990, conform rezultatelor votului, făcute publice miercuri, relatează Reuters.
Adunarea plenară a PE îşi va oficializa poziţia privind această ţintă printr-un alt vot, programat pentru miercuri, asupra Legii Climei.
Obiectivul aprobat de PE este mai ambiţios decât reducerea netă a emisiilor cu "cel puţin 55%" până în 2030 propusă de Comisia Europeană, care vrea ca nivelul obiectivului să fie stabilit până la sfârşitul anului.
Pentru a face asta, Parlamentul va trebui să cadă de acord asupra ţintei cu statele membre ale UE, care sunt divizate în legătură cu cât de ambiţios ar trebui să fie obiectivul.
Actualul obiectiv al UE pentru 2030 este o reducere a emisiilor cu 40%.
Experţii spun că o diminuare cu 55% până în 2030 este efortul minim necesar pentru a permite UE să-şi urmeze planul de a ajunge la o neutralitate climatică până în 2050, punând ferm emisiile din UE pe un traseu care, dacă va fi adoptat la nivel global, ar limita încălzirea globală la niveluri sigure.
Cum au votat europarlamentarii români
Cei de la Greenpeace România, care au făcut de la începutul lunii campanii menite să îi responsabilizeze pe europarlamentarii români în fața acestui vot, au transmis miercuri cum au votat contaționalii.
”De ce este important procentul cu care se vor reduce emisiile? Anii trecuți se vorbea de o reducere cu doar 40%, însă ultimul raport IPCC a expus urgența climatică și nevoia unor ținte mai ambițioase, care pot menține încălzirea globală în jurul țintei de 1,5 grade Celsius. Peste această valoare, catastrofele climatice cresc exponențial, la fel și dificultatea, sau chiar imposibilitatea omenirii de a le gestiona.
Cum au votat parlamentarii români în privința reducerii cu 60%? 14 pentru, 15 împotrivă, 3 abțineri și un absent. Votul ne arată că România nu înțelege urgența climatică și că o mare parte din liderii politici nu sunt pregătiți pentru a naviga țara în sensul reducerii emisiilor cu țintele stabilite de UE”, arată Greenpeace, pe pagina de Facebook.
Organizația arată și cum stă situația, nominal:
- ”au votat pentru - Grupul Renew: Armand, Botoș, Cioloș, Ghinea, Pîslaru, Strugariu, Tudorache, Ștefănuță; Grupul SD - Avram, Ciuhodaru, Crețu, Negrescu, Nica, Plumb
- au votat împotrivă - Grupul EPP: Băsescu, Hava, Buda, Bușoi, Falcă, Marinescu, Motreanu, Mureșan, Tomac, Winkler, Vincze, Terhes, Nistor, Rareș Bogdan, Blaga
- Abțineri: Tudose, Benea, Grapini
- Absent - Claudiu Manda”
Citește și: