Ați crezut că anul trecut au fost grave incendiile din Pădurea Amazoniană? În 2020, în Brazilia s-au întețit cu 61%

Ați crezut că anul trecut au fost grave incendiile din Pădurea Amazoniană? În 2020, în Brazilia s-au întețit cu 61%

Incendiile din Pădurea Amazoniană braziliană au crescut cu 13% în primele nouă luni ale anului în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut în contextul în care regiunea pădurii tropicale se confruntă cu cea mai severă serie de incendii din ultimul deceniu, potrivit datelor agenţiei de cercetări spaţiale Inpe.

În septembrie, sateliţii au înregistrat 32.017 de zone fierbinţi în cea mai mare pădure tropicală din lume, o creştere cu 61% faţă de aceeaşi lună în 2019, informează Reuters.

ADVERTISING

Bolsonaro continuă să refuze ajutorul extern, considerând că e încălcare a suveranității

În august anul trecut, incendiile dezlănţuite în Amazon au ajuns pe primele pagini ale ziarelor, iar lideri mondiali precum Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, au criticat Brazilia pentru lipsa de acţiune în ceea ce priveşte protejarea pădurii tropicale.

Marţi, Joe Biden, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, a făcut apel la un efort global pentru a oferi 20 de miliarde de dolari în scopul stopării defrişărilor din Amazon şi a ameninţat Brazilia cu ''consecinţe economice'' neprecizate dacă nu ''se va opri din a distruge pădurea''.

ADVERTISING

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a criticat dur afirmaţia lui Biden, catalogând-o drept ''o ameninţare laşă'' la adresa suveranităţii Braziliei şi ''un semn clar de dispreţ''.

”Suntem la mila ploii”

Potrivit datelor colectate de Inpe, în 2019 incendiile au atins apogeul în august şi au scăzut considerabil în intensitate luna următoare, dar perioada de vârf de anul acesta a fost mai severă. Atât august, cât şi septembrie 2020 au egalat sau au depăşit singură lună cu perioadă de vârf de anul trecut.

''Am avut două luni cu multe incendii. E deja mai rău decât anul trecut'', a spus Ane Alencar, director ştiinţific în cadrul Amazon Environmental Research Institute (IPAM) din Brazilia. ''S-ar putea înrăutăţi dacă seceta continuă. Suntem la mila ploii'', a precizat ea.

ADVERTISING

Amazonul este afectat de un sezon secetos mai grav ca anul trecut, pe care oamenii de ştiinţă l-au atribuit în parte încălzirii Oceanului Atlantic de Nord, care atrage umezeala din America de Sud.

Brazil: Wildfires threaten virgin Amazon rainforest

Tot Amazonul arde

În Pădurea Amazoniană, care cuprinde suprafeţe din nouă ţări, există în prezent 28.892 de focare active, potrivit unui instrument de monitorizare a incendiilor finanţat parţial de agenţia spaţială americană NASA.

Incendiile din septembrie nu pârjolesc doar zonele recent defrişate şi terenurile agricole, acolo unde fermierii le declanşează pentru a curăţa pământul, ci au cuprins o suprafaţă din ce în ce mai mare de pădure virgină, o tendinţă îngrijorătoare care sugerează că pădurea tropicală devine mai uscată şi mai predispusă la incendii.

Circa 62% dintre incendiile amazoniene au avut loc în păduri în luna septembrie, în comparaţie cu doar 15% în august, potrivit unei analize a imaginilor satelitare realizată de fundaţia Amazon Conservation, cu sediul în Statele Unite.

Încălzirea Atlanticului de Nord aduce de asemenea secetă şi în regiunea braziliană Pantanal, cea mai întinsă zonă umedă de pe planetă, care s-a confruntat anul acesta cu un număr mai mare de incendii decât până acum, potrivit datelor Inpe. Conform unei analize a Universităţii Federale din Rio de Janeiro, 23% din zonele mlăştinoase, habitatul celei mai dense populaţii de jaguari din lume, a ars.

''Brazilia este în flăcări'', a spus Cristiane Mazzetti, o activistă în domeniul pădurilor din cadrul organizaţiei Greenpeace Brasil, într-un comunicat.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇