În ziua 736 de război Ucraina a mai doborât trei bombardiere Su-34. Astfel, 13 aeronave rusești au fost doborâte doar în februarie.
Forțele ruse au bombardat dimineață un sat din regiunea Herson. Un bărbat a fost ucis, iar mai multe case distruse.
Mai mulți militari din forțele speciale ucrainene au murit eroic în timpul unui desant eșuat peste Nipru, în apropiere de Herson. Armata rusă a anunțat că a respins debarcarea unui comando al forţelor speciale ale Kievului în sudul Ucrainei ocupate, precizând că a ucis "până la 25 de militari" şi a capturat unul.
Situația în regiunea Donețk rămâne dificilă, iar rușii continuă să declanșeze acțiuni ofensive în multe zone, a notat comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, în urma vizitei sale pe linia de contact a frontului. Rușii sunt foarte activi în special la Avdiivka, dar și în Zaporojie.
Rusia va face tot posibilul pentru a încheia războiul din Ucraina şi a eradica nazismul din ţara vecină, a spus Vladimir Putin, joi, în discursul său anual către naţiune. El a subliniat că Rusia nu va permite nimănui să se amestece în afacerile sale interne şi a reluat acuzaţia conform căreia Occidentul încearcă să distrugă Rusia din interior.
La Moscova forțele de ordine se pregătesc pentru înmormântarea lui Navalnîi. Poliția patrulează în zona cimitirului și a montat bariere metalice, iar pe stâlpi au fost instalate camere video de supraveghere.
Guvernul german a trimis parlamentului un raport care prezintă scenariile unui posibil război între un agresor nenumit și NATO, pe baza lecțiilor oferite de invazia Rusiei în Ucraina. Unul dintre scenarii prezintă un conflict de mai mulți ani, care s-ar putea derula în patru faze, ultima dintre acestea fiind invadarea Germaniei.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a calificat drept "reacţie nervoasă" declaraţiile făcute de adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, în legătură cu Transnistria. Ea a acuzat NATO că transformă Republica Moldova într-o "a doua Ucraină".
Evoluții pe front
- Rușii pierd încă trei avioane - Forțele aeriene ucrainene au distrus un bombardier rusesc Su-34 pe frontul de est. "Astăzi, 29 februarie, este o dată care se întâmplă la fiecare patru ani, dar a devenit o zi obișnuită pentru ruși, fiindcă au pierdut o altă aeronavă. Un Su-34 mai puțin pe frontul de est!", a scris joi Nikola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, pe Telegram. Ulterior, acesta a anunțat că încă două avioane Su-34 a fost doborâte în sectoarele Avdiivka și Mariupol, în jurul orei locale 9:00. "Se pare că nu se prind (forțele ruse - n.red.)! Piloții ruși nu trag nicio concluzie!", a scris Oleșciuk. În total, 13 aeronave rusești au fost doborâte de la începutul lunii februarie.
- Sat bombardat - Forțele ruse au lovit joi dimineață satul Poniativka, din regiunea Herson, cu lovituri de artilerie și au ucis un bărbat de 35 de ani, chiar în locuinţa sa. Mai multe case și anexe au fost distruse.
- Ruși atacați în Donețk - Armata ucraineană a folosit lansatoare cu rachete multiple pentru a lovi o concentrare de trupe rusești în orașul Olenivka, din regiunea Donețk, provocând zeci de morți și de răniți. "Primele rapoarte despre pierderile inamicului în urma loviturii: 19 ocupanți ruși uciși, inclusiv comandantul-adjunct al unității militare, și 12 invadatori răniți, inclusiv comandantul unității", a anunțat Statul Major de la Kiev.
- Desant ucrainean eșuat - Mai mulți militari din Centrul 73 de Operațiuni Speciale Militare au murit eroic în timpul unei lupte cu trupele ruse, au anunțat pe Telegram Forțele de Operațiuni Speciale din cadrul armatei ucrainene. Acestea nu dezvăluie numărul celor ucişi, nici data şi locul decesului, explicând că militarii au murit în timp ce acopereau "retragerea forţelor principale ale grupului" care "îndeplinise o misiune specială". Armata rusă a anunțat, însă, că a respins debarcarea unui comando al forţelor speciale ale Kievului în sudul Ucrainei ocupate, precizând că a ucis "până la 25 de militari" şi a capturat unul. Canalul de Telegram Rîbar, apropiat de armata rusă şi urmărit de peste 2 milioane de oameni, a informat că un grup de comando ucrainean a încercat să debarce miercuri pe istmul Tendrivska şi trei din cele cinci bărci pneumatice cu care au venit ucrainenii s-au scufundat sub tirurile ruse, una a eşuat pe ţărm şi o alta a întors, reuşind să scape. La bordul bărcii eşuate au fost găsiţi patru ucraineni morţi şi unul rănit, a mai relatat Rîbar.
- Bilanțul ultimei zile - Rușii continuă să atace pe întreaga linie de contact a frontului, fiind mai activi în Avdiivka și Novopavlivka. 99 de lupte au avut loc ieri, iar trupele ruse au lansat 10 atacuri cu rachetă și 105 lovituri aeriene, atacând pozițiile armatei ucrainene și zonele populate de 163 de ori cu lansatoare de rachete multiple, a anunțat joi dimineață Statul Major. Peste 120 de localități din Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev s-au aflat sub focul artileriei ruse. Nouă persoane au murit și 12 au fost rănite ieri.
- Ce a găsit Sîrskîi pe front - Comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a notat, în urma vizitei sale pe linia de contact a frontului din Donețk, că situația în regiune a operațiunilor militare rămâne dificilă, iar rușii continuă să declanșeze acțiuni ofensive active în multe zone. El a precizat că situația rămâne tensionată lângă Avdiivka, unde unitățile de asalt ruse încearcă să spargă apărarea ucraineană și să captureze localitățile Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdîci și Krasnohorivka din regiunea Donețk. Continuă luptele grele în zonele Verbove și Rabotîne din regiunea Zaporojie, unde rușii încearcă să recapete controlul. Sîrskîi a menționat că a vizitat Grupul Operațional Strategic Donețk, în special unitățile care susțin apărarea frontului din Avdiivka. Sîrski a mai spus că unii comandanţi au remarcat anumite deficienţe în ce priveşte "conştientizarea situaţiei şi evaluarea inamicului", ceea ce afectează direct sustenabilitatea apărării. "Am luat toate măsurile pentru remedierea situaţiei pe teren, cu alocarea de muniţie şi resurse materiale suplimentare, precum şi a rezervelor necesare", a adăugat comandantul ucrainean.
Ce se întâmplă în Rusia
- Discursul lui Putin - Rusia va face tot posibilul pentru a încheia războiul din Ucraina şi a eradica nazismul din ţara vecină, a spus Vladimir Putin, joi, în discursul său anual către naţiune. "Nu Rusia a fost cea care a început războiul în Donbas (regiune din estul Ucrainei, ocupată parţial de Rusia - n.red.), dar noi vom face totul pentru a-l încheia, pentru a elimina nazismul şi a îndeplini obiectivele operaţiunii militare speciale" din Ucraina, a afirmat el. Putin a mai spus că Rusia nu va permite nimănui să se amestece în afacerile sale interne şi a reluat acuzaţia conform căreia Occidentul încearcă să distrugă Rusia din interior. Detalii AICI.
- Pregătiri pentru înmormântarea lui Navalnîi - Forțele de ordine au început să patruleze în zona cimitirului Borisovskoie din Moscova, unde vineri vor avea loc funeraliile opozantului rus Alexei Navalnîi. Poliția a montat bariere metalice, iar pe stâlpi au fost montate mai multe camere de luat vederi și reflectoare.
Alte informații relevante
- Cum ar putea ataca Rusia NATO - Guvernul german a trimis Parlamentului un raport care prezintă scenariile unui posibil război între un agresor nenumit și NATO, pe baza lecțiilor oferite de invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit analizei, unul dintre scenarii prevede un conflict de mai mulți ani, în patru faze, de la acțiuni hibride de influență (spionaj, atacuri cibernetice, sabotaje) până la agresiunea armată și invazia spațiului NATO în Germania. Detalii AICI
- Moscova îi răspunde lui Geoană - Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat NATO că transformă Republica Moldova într-o "a doua Ucraină", calificând drept "reacţie nervoasă" declaraţiile făcute de adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, în legătură cu Transnistria. Zaharova a venit cu un amplu comentariu referitor la Chişinău, în care, folosind cuvinte dure sau ironice, a reluat vechi acuze, demonizând conducerea pro-occidentală şi în special pe preşedintele Maia Sandu. Deranjată de demersul R. Moldova de a denunţa o serie de tratate semnate în cadrul CSI, diplomaţia de la Moscova a revenit cu teza că Moldova e datoare Moscovei pentru dezvoltarea economică pe care a cunoscut-o în timpul URSS. "Continuăm să urmărim evoluţia situaţiei din Moldova, a cărei conducere este literalmente prinsă în politici rusofobe distructive şi standarde duble", a spus Zaharova, adăugând că Moscova este deranjată în primul rând de "atitudinea Chişinăului oficial faţă de operaţiunea militară specială", adică faţă de războiul din Ucraina. "S-au inventat o mulţime de lucruri. La Chişinău a început o adevărată isterie", a acuzat purtătoarea de cuvânt.
- Reacția parlamentarilor ruși la cererea Tiraspolului - Alexei Cepa, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, a spus că apelul aleşilor transnistreni către parlamentarii ruşi implică, în primul rând, asistenţă economică, precizând că nu este vorba de asistenţă militară. "Acest apel va contribui la luarea mai rapidă a deciziilor din partea noastră", a spus el. Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Consiliul Federaţiei, a declarat că acest for va studia apelul şi se va gândi la opţiunile de răspuns. Consiliul Federaţiei ar putea participa la furnizarea de ajutor umanitar în Transnistria, a sugerat senatorul. În orice caz, consideră Djabarov, ajutorul ar trebui să fie oferit, mai ales având în vedere că aproximativ 220.000 de cetăţeni ruşi trăiesc în republica nerecunoscută. "Este necesar să îi ajutăm pe aceşti cetăţeni, care acum ar putea fi supuşi unei blocade din partea Kievului şi a Chişinăului. Cum să ajutăm ne vom gândi. Sper că un astfel de apel, şi poate că va exista şi o declaraţie din partea noastră, îl va dezmetici pe (preşedintele moldovean - n.red.) Sandu, care duce o politică anti-transnistreană flagrantă", a declarat Djabarov.
- "Minge la fileu" pentru Kremlin - Deciziile Transnistriei urmăresc să-i ofere Kremlinului justificări pentru o gamă largă de posibile acțiuni de escaladare împotriva Moldovei. Sunt acţiuni pe care Kremlinul le poate întreprinde atât imediat, cât şi pe termen lung, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Detalii AICI.
- Suedia îi răspunde Moscovei - Premierul suedez Ulf Kristersson a comentat reacția ambasadei Rusiei la Stockholm, care a anunțat că Moscova va lua "măsuri militare și tehnice", ca răspuns la intrarea iminentă a Suediei în NATO. El a spus că reacția ambasadei nu este surprinzătoare. "La fel a fost când Finlanda s-a alăturat NATO. Se știe că Rusiei nu-i place faptul că Suedia și Finlanda devin membre NATO, dar este dreptul nostru să decidem", a subliniat el. Kristersson a mai spus că Suedia este vizată deja de atacuri cibernetice și de încercări de influență din partea Rusiei, dar a menționat că autoritățile sunt pregătite și pot vedea ce fac rușii.
- Scholz scandalizează Londra - Cancelarul german Olaf Scholz a fost acuzat de "abuz flagrant de informații", după ce a dezvăluit că soldații britanici sprijină forțele ucrainene care lansează rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune. Comentariile au fost considerate că pun în pericol personalul militar și diplomatic britanic de pe teren. Detalii AICI.
- Estonia vrea trupe NATO în Ucraina - Premierul eston Kaja Kallas a declarat că liderii statelor occidentale nu ar trebui să excludă ideea de a trimite trupe în Ucraina și să discute în spatele ușilor deschise toate opțiunile posibile. "Cred că e și un semnal pe care îl dăm Rusiei, că nimic nu este exclus. Pentru că toate țările înțeleg că trebuie să facem ceva ca să ne asigurăm că Ucraina câștigă și că Rusia pierde acest război", a spus ea, pentru Politico.