Scholz scandalizează Londra, după ce a dezvăluit că soldații britanici îi ajută pe ucraineni să lanseze rachete Storm Shadow

Scholz scandalizează Londra, după ce a dezvăluit că soldații britanici îi ajută pe ucraineni să lanseze rachete Storm Shadow
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cancelarul german a fost acuzat de „abuz flagrant de informații”, după ce a dezvăluit că soldații britanici sprijină forțele ucrainene care lansează rachete Storm Shadow.

Olaf Scholz a declarat luni că nu va livra rachete Taurus, echivalentul berlinez al Storm Shadow, deoarece ar fi nevoie de soldați care să asiste la sol, invocând abordarea Marii Britanii și Franței cu propriile sisteme. Scholz a susținut că, urmând exemplul Regatului Unit, Germania ar deveni un „participant la război”.

Comentariile sale pun în pericol personalul militar și diplomatic britanic de pe teren, scrie The Telegraph.

„Acesta este un abuz flagrant de informații, conceput în mod deliberat pentru a distrage atenția de la reticența Germaniei de a înarma Ucraina cu propriul sistem de rachete cu rază lungă. Acest lucru va fi, fără îndoială, folosit de Rusia pentru a escalada conflictul”, a declarat Tobias Ellwood, fostul președinte al Comisiei de Apărare a Camerei Comunelor din Marea Britanie.

ADVERTISING

Olaf Scholz a fost criticat și de parlamentarii opoziției germane.

„Declarația cancelarului cu privire la presupusa implicare a Franței și Marii Britanii în operarea rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune utilizate în Ucraina este complet iresponsabilă”, a spus Norbert Rottgen, un deputat din fostul partid de guvernământ al Angelei Merkel, CDU.

Scholz este sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a livra rachetele Taurus, cu rază lungă de acțiune, cu care Ucraina ar putea perturba liniile de aprovizionare ale Rusiei și ar putea împiedica Moscova să ocupe mai multe teritorii.

El a spus luni că soldații germani nu-i pot urma pe colegii lor britanici şi francezi în "modul de control al ţintelor şi de însoţire a ţintelor". Storm Shadow este co-produsă de Marea Britanie şi Franţa.

„Soldații germani nu pot fi legați în niciun moment și în niciun loc de țintele pe care le atinge acest sistem (Taurus). Nici măcar în Germania”, a spus Scholz.

ADVERTISING

Se ştie că Marea Britanie furnizează informaţii despre ţintele ruseşti, dar nu este clar ce nivel de sprijin este acordat la sol trupelor ucrainene care trag cu rachetele Storm Shadow.

Marți, guvernul Regatului Unit a anunțat că are un „număr mic” de soldați dislocați în interiorul Ucrainei, precizând doar că unii sunt implicați în pregătirea medicală.

Îngrijorare pentru siguranța diplomaților din Ucraina

Speculațiile lui Scholz cu privire la rolul jucat de trupele britanice în Ucraina au sporit îngrijorarea pentru siguranța diplomaților și personalului staționat în țară, au declarat surse din domeniul apărării pentru The Telegraph.​

De asemenea, a crescut amenințarea unor potențiale operațiuni de spionaj ale ruşilor pe teritoriul britanic, au adăugat sursele.

Ca răspuns la afirmațiile lui Scholz, Ministerul Apărării a trimis întrebările la Kiev.

ADVERTISING

„Utilizarea de către Ucraina a rachetelor Storm Shadow și procesele sale de țintire sunt treaba forțelor armate ale Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt pentru The Telegraph.

„Marea Britanie, împreună cu alți aliați, furnizează Ucrainei o serie de echipamente pentru a o ajuta să contracareze agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei”, a completat el.

Rachetele Taurus sunt capabile de lovituri mai profunde și conțin tehnologii de distrugere a buncărelor mai sofisticate decât rachetele de croazieră britanice Storm Shadow și cele franceze Scalp, livrate anul trecut.

Racheta germană, care are o rază de acțiune de 310 mile, ar putea lovi cu ușurință ținte sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi Moscova sau podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea ocupată.

„Sprijinul britanic pentru Ucraina nu este o noutate pentru Moscova, având în vedere scurgerile de informații repetate, dar acest lucru a fost anterior acoperit de ambiguitate. Cancelarul Scholz a străpuns mai clar acest văl. Afirmația sa este un cadou pentru propagandiștii ruși, formând deja o parte cheie a efortului Rusiei de a submina coeziunea și sprijinul NATO pentru Kiev, în această perioadă critică înaintea alegerilor din SUA și Marea Britanie.

Va determina Rusia să își dubleze eforturile de a viza forțele străine prezente în Ucraina”, a declarat Justin Crump, directorul executiv al Sibylline, o companie de consultanță în domeniul informațiilor.

Scholz nu are încredere că Ucraina va folosi rachetele doar cum spune el.

"A devenit foarte clar că motivul pentru care nu este în favoarea livrării rachetelor Taurus este că, în mod fundamental, nu are încredere în ucraineni că vor folosi aceste rachete într-un mod care nu va fi împotriva a ceea ce el percepe ca fiind interesele Germaniei. Scholz este speriat că oricare dintre aceste rachete Taurus ar putea fi folosite într-un atac împotriva unei ținte sensibile din punct de vedere politic, fie în Ucraina, fie în Rusia", a declarat Fabian Hoffman, cercetător doctoral la Oslo Nuclear Project.

Experţii susţin că Germania ar putea scăpa de temerile de acest gen dacă ar preprograma rachetele Taurus pentru a preveni astfel de atacuri.

Se știe că SUA au instalat un software de blocare geografică pe lansatoarele de rachete HIMARS trimise în Ucraina, împiedicând forțele Kievului să tragă pe pământ rusesc cu sistemul american de arme.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇