Discursul lui Putin: Forțele nucleare sunt pregătite pentru o utilizare garantată, Occidentul încearcă din nou trucul din anii '80 cu URSS

Discursul lui Putin: Forțele nucleare sunt pregătite pentru o utilizare garantată, Occidentul încearcă din nou trucul din anii '80 cu URSS

Vladimir Putin și-a rostit, joi, discursul anual în fața Adunării Federale a Rusiei, reluând, în mare, temele pe care a insistat de la începutul războiului.

Cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 15-17 martie la care nu are niciun fel de emoţii, urmând a fi reales pentru un nou mandat de şase ani, liderul de la Kremlin s-a adresat Adunării Federale a Rusiei într-un discurs cu o durată record, de peste două ore.

Putin a început să vorbească cu o întârziere de circa un sfert de oră faţă de program și a trecut destul de repede la subiectul războiului, după ce mai întâi a salutat lupta începută în urmă cu 10 ani prin anexarea Crimeii şi separatismul din estul Ucrainei. El a cerut și un minut de reculegere pentru soldații ruși căzuți în lupte și nu a spus niciun cuvânt despre Transnistria.

Principalele idei din discursul lui Putin:

  • "Nu noi am fost cei care au început acest război în Donbas, dar, aşa cum am spus de multe ori, vom face totul pentru a-l termina. Unităţile noastre deţin ferm iniţiativa. Ele avansează cu încredere într-o serie de direcţii operaţionale, eliberând din ce în ce mai multe teritorii."
  • "Forţele noastre armate au dobândit o experienţă de luptă extraordinară. (…) Capacităţile de luptă ale forţelor armate au crescut de mai multe ori."
  • "Rusia a folosit sisteme avansate de armament în războiul din Ucraina, inclusiv rachete hipersonice Zircon, şi deţine avantajul militar în Ucraina. Sistemul de rachete hipersonice Kinjal nu numai că a fost pus în funcţiune, dar este folosit cu mare eficienţă pentru a lovi ţinte deosebit de importante în timpul operaţiunii militare speciale. Blocurile hipersonice Avangard cu rază de acţiune intercontinentală şi sistemele laser Peresvet sunt în serviciu de luptă. Primele rachete balistice grele de serie Sarmat au fost, de asemenea, livrate trupelor. În curând, le vom demonstra (forţa) în zonele de bază în serviciul de luptă."
  • "Lucrările la o serie întreagă de alte sisteme de arme promiţătoare continuă. Şi vom afla în continuare despre noi realizări ale oamenilor noştri de ştiinţă şi ale producătorilor de arme."
  • "Ţările occidentale nu doresc doar să frâneze dezvoltarea Federaţiei Ruse, ci în locul Rusiei, ele vor un spaţiu dependent, în declin, dispărut, în care pot face ce vor. Occidentul vrea să facă Rusiei ceea ce a făcut cu Ucraina: să aducă discordie în casa noastră şi să ne slăbească din interior. Dar au calculat greşit."
  • "Rusia nu va permite nimănui să se amestece în afacerile sale interne. Rusia duce acum o luptă dreaptă pentru suveranitatea şi securitatea sa."
  • "Occidentul a fost cel care a provocat conflicte în Ucraina, în Orientul Mijlociu şi în alte regiuni, iar acum susţine că Rusia va ataca Europa. Vorbesc prostii."
  • "Se pregătesc să ne lovească teritoriul şi folosesc cele mai bune forţe posibile şi cele mai eficiente pentru a face acest lucru. Dar ne amintim de soarta celor care au încercat să ne invadeze teritoriul şi, desigur, soarta lor va fi mult mai tragică decât orice altceva cu care ne-am putea confrunta noi. Ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme. Arme care îi pot înfrânge pe propriul lor teritoriu şi, desigur, toate acestea sunt foarte periculoase, deoarece ar putea declanşa de fapt utilizarea armelor nucleare. Oare nu înţeleg acest lucru?."
  • "Forţele nucleare strategice ale Rusiei sunt într-o stare de pregătire deplină pentru o utilizare garantată."
  • "Statele Unite oferă Rusiei un dialog privind stabilitatea strategică, în timp ce încearcă să-i aplice o înfrângere strategică pe câmpul de luptă, ceea ce este o ipocrizie. Afirmaţiile Washingtonului privind interesul pentru un astfel de dialog sunt demagogice în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale americane. Ei (americanii - n.red.) vor doar să le arate cetăţenilor lor - şi tuturor celorlalţi - că încă mai conduc lumea."
  • "Afirmaţiile potrivit cărora Moscova intenţionează să desfăşoare arme nucleare în spaţiu sunt nefondate. Astfel de insinuări (…) sunt o stratagemă doar pentru a ne atrage în negocieri în condiţiile lor, care sunt favorabile doar Statelor Unite. Dacă doriţi să discutaţi probleme de securitate şi stabilitate care sunt responsabile şi importante pentru întreaga planetă, trebuie să o faceţi doar ca parte a unui singur complex."
  • "Țările occidentale încearcă să atragă Rusia într-o cursă a înarmării pentru a repeta trucul pe care l-au reuşit în anii '80 cu Uniunea Sovietică. Prin urmare, este important să alocăm resursele cât mai raţional posibil şi să construim o economie eficientă pentru forţele armate."
  • "Este evident că e necesar să se lucreze la formarea unui nou contur de securitate egal şi indivizibil în Eurasia încă din viitorul apropiat. Suntem pregătiţi pentru o conversaţie de fond pe această temă cu toate ţările şi alianţele interesate."
ADVERTISING

Vladimir Putin a vorbit două ore şi şase minute, depăşindu-şi precedentul record, din 2018, care era de o oră şi 55 de minute.

Discursul rostit în acest format a fost cel de-al 29-lea din istoria modernă a Rusiei şi al 19-lea pentru Putin, potrivit TASS. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Putin a lucrat personal la text. El a avut "zeci de contacte telefonice şi personale" cu miniştri, viceprim-miniştri și şefi de agenţii.

Pe lângă membrii Dumei de Stat şi ai Consiliului Federaţiei (cele două camere ale parlamentului - n.red.), la eveniment au participat lideri regionali, membri ai guvernului, ai Comisiei Electorale Centrale, ai justiţiei, reprezentanţi ai marilor confesiuni, ai companiilor de stat şi jurnalişti. Ca și anul trecut, printre cei aproximativ 1.000 de invitați au fost prezenți şi participanţi la "operaţiunea militară specială" din Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇