Ziua 735 Toate dronele jos. Doctrina nucleară a Kremlinului s-a scurs în Occident. Soldați ucraineni condamnați pentru crime de război

<span style="color:#990000;">Ziua 735</span> Toate dronele jos. Doctrina nucleară a Kremlinului s-a scurs în Occident. Soldați ucraineni condamnați pentru crime de război
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 735 de război forțele ucrainene au doborât toate cele zece drone lansate de Rusia în timpul nopții.

Confruntările armate continuă. Marți s-au dat 102 lupte pe întreaga linie a frontului. Trupele ruse vor reuși să avanseze lângă Avdiivka, însă terenul dificil le va îngreuna înaintarea în zonă, estimează analiștii militari americani.

Documentele "Kremlin Leaks" dezvăluie doctrina Rusiei pentru folosirea armelor nucleare tactice. Cele 29 de pagini scurse în presă conțin date din perioada 2008-2014 şi indică un prag mai mic de folosire a armelor nucleare tactice decât a admis în mod public Rusia vreodată, scrie Financial Times.

Instanţele ruse au condamnat peste 280 de soldaţi ucraineni pentru crime de război în Donbas, estul Ucrainei. Circa 20 au primit închisoare pe viaţă, în timp ce alţii - între 20 şi 30 de ani de închisoare.

Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus, a susţinut miercuri un discurs în plenul Parlamentului European, în care a transmis liderilor occidentali că trebuie să nu mai fie plictisitori, dacă vor să-l învingă pe Vladimir Putin.

Moscova va lua "contramăsuri" în cazul aderării Suediei la NATO, a transmis ambasada Rusiei la Stockholm, într-un mesaj postat pe canalul său Telegram, adăugând că acestea vor fi de natură politică şi tehnico-militară, "pentru a minimiza ameninţările la adresa securităţii naţionale a Suediei".

Iar rivalitatea dintre Rusia și Statele Unite continuă și în spațiu. Doi sateliți, unul rusesc și celălalt american, se vor apropia periculos de mult astăzi, la o altitudine de circa 600 de kilometri, a anunțat NASA.

Iată şi ce se întâmplă în Ziua 736 de război - Avioanele rusești cad ca muștele, pregătiri pentru funeraliile lui Navalnîi, Moscova spune că Geoană a avut o „reacție nervoasă”

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Toate dronele jos - Ucrainenii susțin că au doborât toate cele 10 drone și mai multe rachete ghidate antiaeriene S-300 lansate de ruși azi-noapte. Aparatele de zbor au fost depistate și doborâte în regiunile sudice Odesa și Nikolaiev.
  • Lupte pe linia frontului - 102 confruntări armate au avut loc ieri pe toată linia frontului, a anunțat miercuri Statul Major ucrainean. Rușii au lansat opt rachete și 75 de lovituri aeriene și au folosit lansatoare de rachete multiple de 141 de ori, vizând poziții ale armatei ucrainene și zone populate.
  • Rușii înaintează, dar nu le va fi ușor - Trupele ruse vor reuși să avanseze lângă Avdiivka, însă terenul dificil le va îngreuna înaintarea în zonă, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). "Forțele ruse ar putea fi capabile să cucerească așezările aflate imediat la vest și nord-vest de Avdiivka în săptămânile următoare, dar terenul și caracteristicile de apă mai la vest de Avdiivka, în special cursul de apă care curge între Berdîci-Semenivka-Orlivka, vor încetini probabil ritmul progreselor rușilor în zonă", arată analiștii americani. Avansarea continuă a trupelor ruse urmărește să nu le dea răgaz ucrainenilor să se odihnească și să creeze o linie defensivă mai puternică în apropiere de Avdiivka. Condițiile geografice i-ar putea obliga, însă, pe ruși să încetinească, permițându-le ucrainenilor să-și fortifice pozițiile defensive.
  • Cum se vede frontul din SUA - Departamentul de Stat american consideră că situația de pe câmpul de luptă este "extrem de serioasă" din cauza lipsei de muniție. "Am văzut trupele ucrainene de pe linia frontului care nu au muniția necesară pentru a respinge agresiunea rusă. Încă luptă eroic. Încă luptă curajos. Mai au arme și muniție pe care le pot folosi, dar trebuie să le economisească acum pentru că Congresul Statelor Unite nu a reușit să acționeze", a spus purtătorul de cuvânt Matthew Miller.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Planul de propagandă al lui Putin - Documente secrete de la Kremlin, denumite "Kremlin Leaks", dezvăluie alocarea de către administraţia Putin a unui buget de un miliard de euro în vederea unui control ideologic al populaţiei ruse şi din teritoriile ucrainene anexate pentru realegerea acestuia la 17 martie, printr-o propagandă fără precedent. Detalii AICI.
  • Doctrina rusă de atac nuclear - Documentele "Kremlin Leaks" dezvăluie și doctrina Rusiei pentru folosirea armelor nucleare tactice, inclusiv criteriile minime de utilizare a acestora, scrie Financial Times. Armele nucleare tactice ale Rusiei sunt destinate pentru a fi folosite pe câmpul de luptă în Europa și Asia și au o rază mai limitată de acțiune decât armele nucleare strategice care pot atinge SUA. Cele 29 de pagini scurse conțin date din perioada 2008-2014 şi indică un prag mai mic de folosire a armelor nucleare tactice decât a admis în mod public Rusia vreodată, potrivit experților care au analizat și verificat documentele. Criteriile variază de la o incursiune inamică pe teritoriul Rusiei la factori mai preciși, precum distrugerea a 20% din submarinele rusești dotate cu rachete balistice strategice. Distrugerea a minimum trei nave de război mari, trei aeroporturi, a 30% din submarinele cu propulsie nucleară sau lovirea simultană a centrelor principale și de rezervă de comandă sunt alte condiții pentru o lovitură nucleară. Detalii AICI
  • Navalnîi va fi înmormântat vineri - Funeraliile lui Alexei Navalnîi şi ceremonia de adio vor avea loc pe 1 martie, la Moscova, a anunţat purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş. Detalii AICI.
  • Soldați ucraineni condamnați pentru crime de război - Instanţele ruse au condamnat peste 280 de soldaţi ucraineni pentru crime de război în Donbas, estul Ucrainei, a informat miercuri şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei, Aleksandr Bastrikin. Majoritatea celor condamnaţi "şi-au recunoscut vinovăţia". Circa 20 de ucraineni au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, a adăugat el, în timp ce alţii au primit pedepse între 20 şi 30 de ani de închisoare. "Pedeapsa medie de închisoare pentru aceste cazuri este de 23 de ani", a spus oficialul rus. Ucraina a informat în ianuarie că a urmărit penal 77 de soldaţi ruşi pentru crime de război.
  • Condamnat pentru spionaj - Un bărbat ucrainean a fost condamnat de un tribunal din sudul Rusiei la 11 ani și șase luni de închisoare pentru spionaj în favoarea Kievului. El a fost acuzat că a încercat să intre în posesia unor componente secrete de rachetă sol-aer S-300 pentru a le oferi Ucrainei. Bărbatul de 57 de ani din Melitopol, oraș ocupat de Rusia în 2022, era agent al spionajului militar ucrainean, a transmis FSB, fără a preciza dacă acesta a pledat vinovat sau nu. În 2023, Rusia a deschis 31 de dosare penale pentru spionaj și 98 pentru trădare, cel mai mare număr de la căderea Uniunii Sovietice, în 1991.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Polonia închide granița cu Ucraina - Premierul polonez Donald Tusk nu a exclus miercuri o închidere temporară a frontierei pentru schimburile de mărfuri cu Ucraina, în timp ce Polonia este marcată de manifestaţiile masive ale agricultorilor ce blochează şosele şi puncte de frontieră în protestelor lor împotriva importurilor agroalimentare din Ucraina şi politicilor europene: „Discutăm de asemenea cu partea ucraineană despre închiderea temporară a frontierei şi suspendarea schimburilor de mărfuri în general. Ar fi o soluţie dureroasă pentru ambele părţi. Sunt pregătit să iau decizii ferme în ce priveşte frontiera cu Ucraina, mereu în consultare cu Kievul, pentru a nu exista tensiuni inutile. Dar trebuie să găsim o soluţie pe termen lung", a explicat Donald Tusk, adăugând că a primit din partea Bruxellesului şi Kievului propuneri pentru cote de produse ucrainene care pentru Varşovia sunt „inacceptabile".
  • Erdogan tot joacă la două capete - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a declarat miercuri sprijinul "în principiu" faţă de planul de pace în zece puncte prezentat în anul 2022 de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ce prevede retragerea necondiţionată a trupelor ruse din Ucraina, dar a cerut "mai multă diplomaţie", în timp ce ministrul de externe rus Serghei Lavrov este aşteptat vineri într-o vizită oficială de două zile în Turcia: „Cred că ar trebui iniţiat cel puţin un efort comun pentru a stabili parametrii generali ai păcii. În acest aspect sprijinim în principiu planul de pace în zece puncte propus de preşedintele ucrainean. Îmi menţin opinia că trebuie să dăm o oportunitate diplomaţiei şi dialogului pentru a încheia războiul printr-o pace justă şi durabilă. Este crucial să folosim canalele diplomatice la cel mai înalt nivel pentru a atinge acest obiectiv".
  • Zelenski cere întăriri din Balcani - Președintele ucrainean a avertizat miercuri, la Tirana, asupra crizei de muniţii cu care se confruntă Ucraina în faţa agresiunii ruse şi le-a propus statelor din Balcani să colaboreze cu ţara sa în producţia militară comună. "Dorim de asemenea să organizăm un summit separat dedicat producţiei de muniţii împreună cu ţările din Balcani", a spus Zelenski în deschiderea unui summit cu statele din sud-estul Europei, desfăşurat în Albania. La reuniune mai participă preşedinţii Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, Muntenegrului, Jakov Milatovic, Serbiei, Aleksandar Vucic, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cea kosovară, Vjosa Osmani, premierii din Bosnia-Herzegovina, Bojana Kristo, şi Croaţia, Andrej Plenkovic, precum şi comisarul european pentru extindere, Oliver Varhely. Summitul abordează implicaţiile războiului din Ucraina asupra regiunii balcanice şi ajutorul pe care această regiune îl poate oferi Kievului, inclusiv sprijinul militar.
  • Nu mai fiţi plictisitori! - Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus, a susţinut miercuri un discurs în limba engleză, rostit în plenul Parlamentului European. Ea le-a transmit celor prezenţi şi liderilor occidentali că trebuie să nu mai fie plictisitori, dacă vor să-l învingă pe Vladimir Putin. Cât despre soţul său, Alexei Navalnîi a fost torturat la ordinul lui Putin, care este un monstru şi conduce o organizaţie criminală, din care fac parte asasini, adaugă văduva opozantului. Detalii AICI
  • Kremlinul promite "contramăsuri" - Ambasada Rusiei la Stockholm a dat asigurări, într-un mesaj postat marţi seară pe canalul său Telegram, că Moscova va lua "contramăsuri" în cazul aderării Suediei la NATO. "Aceste contramăsuri vor fi de natură politică şi tehnico-militară, pentru a minimiza ameninţările la adresa securităţii naţionale a Suediei", a subliniat reprezentanţa diplomatică rusă. Conţinutul lor "va depinde de condiţiile şi de amploarea integrării Suediei în NATO, inclusiv de posibila desfăşurare în Suedia a unor trupe, mijloace şi arme" din Alianţa Atlantică, a continuat aceasta. "Depinde de Suedia să facă o alegere suverană în ceea ce priveşte politica sa de securitate. În acelaşi timp, intrarea Suediei într-o alianţă militară ostilă Rusiei va avea consecinţe negative asupra stabilităţii în Europa de Nord şi în jurul Mării Baltice, care rămâne spaţiul nostru comun" şi care nu va deveni niciodată un "lac NATO", au afirmat diplomaţii ruşi pe Telegram.
  • Sondaj pentru belarușii din Lituania - Autoritățile lituaniene vor chestiona 18.000 de cetățeni din Belarus care au venit în țară înainte de 2022. Aceștia vor fi întrebați, printre altele, ce părere au despre invazia Rusiei în Ucraina și cui cred că aparține Crimeea, a spus directorul departamentului pentru migrație, Evelina Gudzinskaite. Chestionarul a devenit obligatoriu din noiembrie 2022 pentru toți cetățenii din Rusia și Belarus care se mută în Lituania. Populația țării (2,8 milioane de locuitori) include 224.800 de străini, din care 62.500 sunt din Belarus. Răspunsurile celor 18.000 de belaruși care n-au completat chestionarul până acum vor fi analizate, iar dacă vor fi depistate "informații negative", departamentul lituanian de securitate va fi consultat pentru a lua deciziile care se impun. Refuzul de a răspunde la întrebări va fi interpretat negativ. Până acum, pe baza sondajului, 1.644 de belaruși și 397 de ruși au fost considerați o amenințare pentru statul lituanian.
  • Ce vor ucrainenii din România - 50% dintre ucrainenii rămași în România afirmă că vor să se angajeze ori să-și deschidă o afacere, potrivit World Vision România. Dintre cei care au un job, între 25 și 30% lucrează online (la distanță) pentru locurile de muncă pe care le au în Ucraina, iar în jur de 16% sunt integrați pe piața muncii din România. Detalii AICI.
  • Emisarul chinez vine în Europa - Emisarul Chinei pentru Ucraina, Li Hui, va efectua începând de sâmbătă un turneu diplomatic în Europa, care îl va duce inclusiv în Rusia, la sediul UE de la Bruxelles şi în Ucraina, a anunţat diplomaţia chineză. Li Hui, care s-a deplasat în luna mai a anului trecut în Europa pentru discuţii, e aşteptat și în Polonia, Franţa şi Germania pentru a discuta despre conflictul din Ucraina, a precizat o purtătoare de cuvânt a MAE chinez.
  • Apropiere periculoasă între SUA și Rusia - Departamentul american al Apărării monitorizează trecerea satelitului misiunii TIMED (Thermosphere Ionosphere Mesosphere Energetics and Dynamics) a NASA periculos de aproape de satelitul rusesc Cosmos 2221, a anunţat NASA miercuri dimineaţă. Deşi e de așteptat ca vehiculele spaţiale să nu se atingă, o coliziune ar putea duce la apariţia unor resturi semnificative, iar agenţia spaţială americană monitorizează situaţia împreună cu Departamentul Apărării. Declaraţia nu arată cât de mult se vor apropia sateliții. Aceștia nu pot face manevre și ar trebui să treacă cel mai aproape unul de celălalt în jurul orei 6:30 GMT, la o altitudine de circa 600 km. Misiunea TIMED studiază influenţa Soarelui şi a oamenilor asupra mezosferei, termosferei inferioare şi ionosferei Pământului.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇