Ziua 734 Rușii au pierdut 8 avioane în 10 zile. O dronă a survolat Moldova. Kremlinul avertizează că războiul cu NATO va deveni inevitabil

<span style="color:#990000;">Ziua 734</span> Rușii au pierdut 8 avioane în 10 zile. O dronă a survolat Moldova. Kremlinul avertizează că războiul cu NATO va deveni inevitabil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 734 de război a început ca aproape de fiecare dată – cu un atac nocturn cu drone și rachete lansate de Rusia. Apărarea aeriană a anunțat că a interceptat 11 drone Shahed și două rachete de croazieră care se îndreptau spre mai multe regiuni ale Ucrainei.

Rușii încep să câștige teren lângă Avdiivka. Armata ucraineană a transmis marți că trupele ruse au mai cucerit două sate, după ce luni au capturat o localitate învecinată.

În schimb, forțele aeriene ale Ucrainei au doborât un avion de luptă rusesc Suhoi Su-34, pe frontul de est. Su-34 este un avion de luptă-bombardament supersonic de primă linie. Acesta e al 8-lea avion rusesc doborât în 10 zile.

O dronă a survolat noaptea trecută teritoriul Republicii Moldova, parcurgând zeci de kilometri în spațiul aerian al acestei țări, după care a reintrat în Ucraina, fiind distrusă ulterior, a anunțat armata ucraineană. Chișinăul, care a negat luni un incident asemănător, nu a comentat încă informația.

Oleg Orlov, un cunoscut militant pentru drepturile omului, a fost condamnat la 30 de luni de închisoare. El a criticat invadarea Ucrainei și a fost găsit vinovat de "discreditarea" forțelor armate ale Rusiei.

Rusia a interzis timp de şase luni exporturile de benzină, începând de la 1 martie, pentru a compensa majorarea cererii din partea clienţilor şi fermierilor şi pentru a permite planificatele lucrări de mentenanţă la rafinării.

Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina "nu poate fi exclusă", iar Kremlinul a reacționat marți, avertizând că în cazul în care statele NATO trimit trupe pentru a lupta în Ucraina, războiul dintre Rusia și alianța nord-atlantică va deveni inevitabil.

ADVERTISING

Deocamdată, forțele americane staționate în Europa continuă să instruiască din fonduri proprii militari ucraineni, dar până la vară vor rămâne fără bani, dacă ajutorul militar destinat Kievului nu trece de Congres, au avertizat oficiali ai armatei SUA.

Evoluții pe front

  • Drone doborâte - Forțele ucrainene au doborât 11 din cele 13 drone de atac și două din cele patru rachete de croazieră Kh-59 lansate de Rusia în cursul nopții. Dronele au fost lansate din Primorsko-Akhtarsk, regiunea rusă Krasnodar Krai, precum și din regiunea Kursk, în timp ce rachetele au fost trase din zonele ocupate ale regiunilor Donețk și Herson. Trupele ruse au lansat și un număr nespecificat de rachete balistice Iskander-M sau posibil rachete balistice nord-coreene KN-23, asemănătoare cu Iskander. Dronele interceptate au fost distruse în regiunile Harkov, Sumî, Dnipropetrovsk, Hmelnîțkîi și Kirovohrad.
  • Două sate capturate de ruși - Trupele ruse avansează la vest și nord-vest de Avdiivka, în regiunea Donețk și au cucerit satele Stepove și Sieverne, după ce luni au intrat în Lastocikin, au transmis forțele ucrainene pe Telegram. "Inamicul a avansat lângă Horlivka, Berdîci și Tonenke", au mai anunțat ucrainenii.
  • Dronă la granița Moldovei - O dronă Shahed lansată de Rusia a survolat noaptea teritoriul Republicii Moldova. "Traseul uneia dintre drone a fost dirijat în mod provocator de inamic pe o traiectorie care traversa secțiunea ucraineană-moldovenească a frontierei de stat din regiunea Odesa. Drona a zburat deasupra teritoriului statului vecin zeci de kilometri și a intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei, unde a fost mai târziu distrusă de forțele aeriene", a anunțat armata ucraineană. Luni seară, Ministerul Apărării de la Chișinău a negat că o dronă ar fi survolat spațiul aerian al țării după un atac anterior. Autoritățile din Moldova nu au reacționat încă la anunțul făcut marţi.
  • Avion rusesc doborât - Forțele aeriene ale Ucrainei au doborât un avion de luptă rusesc Suhoi Su-34. "Rușii au pierdut încă un Su-34 pe frontul estic", a anunțat pe Telegram locotenent-generalul Nikola Oleșciuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene. Acesta a adăugat că, deși piloții ruși au reușit să evite luni rachetele ucrainene, marți nu toți au fost norocoși. Su-34 este un avion de luptă-bombardament supersonic de primă linie. Acesta e al 8-lea avion rusesc doborât în 10 zile.
  • Rușii avansează - Armata rusă continuă să înainteze în Ucraina şi a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean de la începutul anului, a informat marţi ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, la o întâlnire cu conducerea forţelor armate. "După stabilirea controlului asupra importantului bastion inamic Avdiivka, forţele ruse continuă să-şi îmbunătăţească poziţiile în sectoarele Doneţk şi Kupiansk, ocupând poziţii înalte de la armata ucraineană. De la începutul anului, 327 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de forţele naziste", a declarat Şoigu. Potrivit declaraţiilor sale, în ultima săptămână armata rusă a expulzat forţele ucrainene din Pobeda, Lastocikin şi Severne din regiunea Doneţk, anexată ilegal de Rusia în septembrie 2022. "Ca urmare a acţiunilor intense şi hotărâte ale militarilor noştri, potenţialul de război al Forţelor Armate ale Ucrainei este redus. Inamicul pierde în medie 800 de militari şi 120 de maşini de luptă în fiecare zi de la începutul anului, inclusiv cele de fabricaţie străină", a adăugat Şoigu.
  • Rusia are inițiativa - Trupele ruse au recâștigat inițiativa strategică în Ucraina și vor reuși să-și continue operațiunile ofensive în 2024, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii militari americani estimează că, dacă forțele ucrainene duc "o apărare activă" în acest an, Rusia va obține o serie de avantaje, inclusiv ocazia de a alege "momentul, locul și amploarea" campaniilor ofensive. ISW menționează că armata ucraineană ar putea împiedica Rusia să obțină aceste avantaje tactice prin lansarea unor campanii ofensive, preluând inițiativa obținută de Moscova, însă pentru a declanșa o nouă contraofensivă are nevoie de "suficiente mijloace".
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Militant rus pentru drepturile omului, băgat la închisoare - Oleg Orlov (71 de ani), un cunoscut militant pentru drepturile omului, a fost condamnat la 30 de luni de închisoare de un tribunal din Rusia. Organizațiile din Occident susțin că este o nouă măsuri abuzivă a regimului Putin. Orlov a criticat invadarea Ucrainei și a fost găsit vinovat de "discreditarea" forțelor armate ale Rusiei într-un proces considerat "fals" de Human Rights Watch. "Să mă pocăiesc, să mă recunosc vinovat în faţa judecătorilor? Ar fi ca şi cum mi-aş renega întreaga viaţă", a spus disidentul. El a fost unul dintre liderii grupului rus pentru drepturile omului Memorial în ultimele două decenii. Grupul a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022.
  • Exporturile de benzină, interzise 6 luni - Rusia va interzice timp de şase luni exporturile de benzină, începând de la 1 martie, pentru a compensa majorarea cererii din partea clienţilor şi fermierilor şi pentru a permite planificatele lucrări de mentenanţă la rafinării. Interdicţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al vicepremierului rus Alexander Novak. Moscova a interzis exporturile de benzină și în perioada septembrie-noiembrie 2023, pentru a atenua deficitul de combustibil şi creşterea preţurilor pe plan intern. Doar patru state ex-sovietice - Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan - au fost exceptate. De data aceasta, interdicţia nu va fi extinsă la ţările din Uniunea Economica Euroasiatică, Mongolia, Uzbekistan şi două regiuni care şi-au proclamat independenţa faţă de Georgia şi sunt sprijinite de Rusia: Abhazia şi Osetia de Sud.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Trupe NATO în Ucraina? - Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina "nu poate fi exclusă", a declarat luni seară Emmanuel Macron, după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă. Nu a existat "niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic", a spus preşedintele francez. Detalii AICI.
  • Kremlinul avertizează despre un război cu NATO - Confictul dintre Rusia și NATO va deveni inevitabil dacă statele membre ale alianței trimit trupe pentru a lupta în Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Faptul că se discută despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina din țările NATO este un element nou foarte important. În acest caz, va trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre imposibilitatea evitării (unui conflict direct - n. red.)", a spus Peskov despre afirmațiile lui Macron.
  • Armata SUA susține Ucraina din fondurile proprii - Armata americană a fost nevoită să-și folosească fondurile proprii pentru a susține pregătirea militarilor ucraineni, întrucât Congresul încă nu a aprobat pachetul de ajutor pentru Ucraina. Mai mulți oficiali militari americani au spus pentru Voice of America (VoA) că, dacă nu se schimbă nimic, trupele americane din Europa și Africa ar putea rămâne până în vară fără resurse "pentru orice", inclusiv pentru sprijinirea Ucrainei și instruirea și operațiunile cu aliații din NATO. "Este o misiune vitală. Nu le putem întoarce spatele", a spus Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.
  • Muniție din afara UE - Franța și Olanda susțin planul Cehiei de a cumpăra muniție de artilerie pentru Ucraina din afara UE. Praga a conceput un plan de finanțare comună pentru achiziția a 450.000 de obuze din afara UE, iar președintele ceh Petr Pavel a spus pe 17 februarie că au fost identificate aproximativ 800.000 de obuze în afara spațiului comunitar, care ar putea fi trimise Ucrainei în câteva săptămâni, dacă și alți parteneri contribuie cu fonduri. Franța a blocat inițial planul folosirii fondurilor UE pentru muniție din afara blocului, alăturându-se Greciei și Ciprului, însă Emmanuel Macron a spus luni că Parisul e deschis acestei inițiative. Olanda a anunțat că va contribui cu 100 de milioane de euro. În total, 15 state UE susțin planul ceh.
  • Bulgaria blochează doi spioni ruşi - Autorităţile bulgare au blocat intrarea în Uniunea Europeană pentru cinci ani a doi cetăţeni ruşi, acuzându-i că şi-au creat identităţi false pentru a începe să spioneze. Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) a anunțat că cei doi au locuit anterior în Bulgaria şi aveau ca obiectiv "efectuarea de penetrări de informaţii folosind identităţi străine". Agenţii au 39 şi respectiv 37 de ani. După ce şi-au stabilit identităţi bulgăreşti, agenţii intenţionau să lanseze operaţiuni în afara Bulgariei, a anunțat DANS.
  • SUA nu mai trimit militari în Ucraina - Statele Unite nu vor trimite militari în Ucraina, anunţă marţi Casa Albă, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus ipoteza trimiterii unor trupe la sol din Occident în această ţară devastată de războiul cu Rusia. ”Preşedintele Joe Biden a fost clar cu privire la faptul că Statele Unite nu vor trimite militari să lupte în Ucraina”, anunţă o purtătoare de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale americane (NSC) Adrienne Watson. Joe Biden consideră că ”victoria” presupune un ajutor militar, pentru moment blocat în Congresul american, precizează ea.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇