La 5 zile de la eveniment, MAE îl convoacă pe ambasadorul Rusiei pentru moartea lui Navalnîi

La 5 zile de la eveniment, MAE îl convoacă pe ambasadorul Rusiei pentru moartea lui Navalnîi

I-a luat 5 zile Luminiţei Odobescu pentru a reacţiona la moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, anunţată vineri dimineaţă.

Abia miercuri ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la MAE, pe acest subiect.

„Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia”, transmite MAE într-un comunicat.

ADVERTISING

Convocarea ambasadorului rus „reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu”, adaugă sursa citată.

De când s-a aflat vestea morţii lui Navalnîi, o serie de guverne europene au convocat diplomaţi ruşi.

De exemplu, ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, a declarat că ambasadorul Rusiei la Paris va fi convocat, în timp ce MAE din Norvegia a emis o declaraţie în care a anunţat că îl cheamă pe diplomatul rus de rang înalt "pentru o discuţie" despre moartea lui Navalnîi.

ADVERTISING

Anunţuri similare au fost făcute și de Marea Britanie, Finlanda, Germania, Lituania, Spania, Suedia şi Olanda.

În schimb, ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat ţările occidentale de politizarea morţii lui Navalnîi. Vasili Nebenzia a declarat că ancheta privind moartea opozantului "nu s-a încheiat încă", iar "cauza exactă a morţii" nu a fost dezvăluită. "Colegii noştri occidentali s-au grăbit să afirme că moartea a fost responsabilitatea regimului Putin", a declarat Nebenzia.

Între timp, rușii care au participat la comemorarea lui Navalnîi sunt trimiși la birourile de recrutare, iar familia încă încearcă să obțină trupul ca să-l înmormânteze. Mama lui i-a scris chiar lui Putin, însă nu a primit niciun răspuns. Kremlinul, în schimb, refuză categoric să permită o anchetă internațională. Detalii AICI

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇