Vase de sânge artificiale obținute prin gheață imprimată 3D

Vase de sânge artificiale obținute prin gheață imprimată 3D

Oamenii de știință au reușit să creeze vase de sânge artificiale cu ajutorul gheții imprimate 3D.

Realizarea este majoră în condițiile în care nevoia de organe, fie ele și artificiale, este imensă pe plan mondial. Oamenii de știință cred că metoda ar putea revoluționa transplanturile.

Vasele de sânge astfel create sunt necesare pentru organele crescute în laborator (inimi, rinichi și ficați) unde venele, arterele, dar și capilarele fine sunt greu de obținut prin alte metode sau rezultatul nu este viabil, scrie New Scientist.

ADVERTISING

Concret, imprimarea 3D cu gheață utilizează un jet de apă pe o suprafață rece pentru imprimare. După crearea formei de gheață dorite, acest șablon este încorporat într-un material de susținere, care se întărește în jurul gheții. Apoi, gheața se topește, lăsând în urmă canalele care imită vasele de sânge din organism.

Deși este încă la început, această metodă, prezentată recent de Feimo Yang, de la Carnegie Mellon University, la Biophysical Society Annual Meeting, ar putea revoluționa ingineria țesuturilor, sunt convinși oamenii de știință.

ADVERTISING

Încă un avantaj al metodei este capacitatea de a testa efectele medicamentelor pe aceste vase de sânge imprimate și de a personaliza tratamentele prin învelirea acestora cu celulele proprii ale pacientului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇