Rămasă fără muniție și cu un alt general la comanda sa, armata ucraineană rezistă cu greu în fața forțelor ruse superioare numeric. Ucraina contraatacă cu lovituri punctuale, dar Vladimir Putin a ajuns înr-o poziție mai bună acum.
La aproape doi ani de la debutul războiului, situația începe să arate rău pentru Ucraina. Contraofensiva de anul trecut dădea speranța că Ucraina își va consolida succesele din 2022 și va scoate trupele ruse din teritoriile ocupate în sudul și estul țării. Însă campania ofensivă a eșuat, iar Kievul constată acum că sprijinul vital al aliaților se evaporă, se arată într-o analiză publicată de Business Insider.
În centrul problemelor cu care se confruntă țara devastată de război se află sprijinul internațional tot mai redus. Ucraina a transmis anterior că nu va reuși să se apere singură împotriva Rusiei fără ajutorul Statelor Unite. Senatul american a aprobat marți pachetul de ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă acesta trebuie votat și în Camera Reprezentanților, unde e de așteptat ca republicanii să-l blocheze.
Presiune neîncetată din toate direcțiile
Între timp, trupele ucrainene își limitează folosirea muniției, iar obuzierele americane încep să amuțească lângă Bahmut, scena unor bătălii brutale de mai multe luni, din cauza lipsei muniției, a relatat CNN.
Problema efectivelor insuficiente este în creștere. În unele zone ale frontului sunt depășite numeric într-un raport de trei la unu, potrivit Bloomberg.
Una dintre neînțelegerile dintre Zelenski și Zalujnîi a fost recrutarea: generalul susținea că e nevoie de recrutare masivă, în timp ce președintele era îngrijorat de impactul unei astfel de măsuri asupra moralului fragil al națiunii.
Înlocuirea lui Zalujnîi cu generalul Oleksandr Sîrski va fi foarte nepopulară în armata ucraineană, a spus Ryan Evans, în podcastul site-ului "War on the Rocks". Ofițerii ucraineni continuă să ceară întăriri și văd că acestea nu vin. Un comandant de batalion din estul Ucrainei a spus recent pentru The Washington Post că unitatea lui desfășurată în tranșee are 40 de oameni în loc de 200. Iar mulți din noii recruți sunt neexperimentați și neinstruiți.
Aceste provocări au consecințe serioase pe linia frontului, notează publicația americană. Potrivit mai multor rapoarte, Ucraina respinge cu greutate atacurile rușilor, îndeosebi în jurul orașului Avdiivka din regiunea estică Donețk. Primarul orașului a anunțat săptămâna trecută că Rusia își intensifică atacurile și "presează din toate direcțiile".
"Este o presiune neîncetată", a spus Patrick Bury, analist militar la University of Bath, Marea Britanie, pentru Business Insider. Michael Kofman, analist la ONG-ul CNA, a spus recent la "War on the Rocks" că sunt șanse mari ca Ucraina să piardă Avdiivka.
Aflat în vizită pe front, generalul Sîrski a transmis miercuri că "situația operațională este extrem de grea și tensionată" și că s-au luat decizii pentru întărirea apărării.
Ucrainenii au arătat ce pot face dacă ar avea cu ce
Și Rusia suferă pierderi uriașe pe câmpul de luptă și încă nu stăpânește manevrele eficiente cu arme combinate, a spus Bury. Supravegherea omniprezentă cu drone împiedică orice posibilitate de a aduna suficiente tancuri pentru a pătrunde în spatele liniilor adverse, a explicat el.
Diferența e că Rusia, cu o economie și populație mai mari, își permite pierderile pe termen lung. Moscova și-a trecut economia în ritm de război, a crescut puternic producția de arme și muniție și primește drone iraniene Shahed din Iran și rachete balistice și muniție din Coreea de Nord.
Rusia și-a refăcut efectivele militare cu recruți plătiți relativ bine și cu soldați mobilizați.
Ucraina, în schimb, nu-și permite pierderile umane ale Rusiei și nu reușește să producă suficiente muniții și echipamente pentru a acoperi carențele din Statele Unite. Aliații europeni au anunțat recent că nu pot atinge obiectivul de a produce un milion de obuze pentru armata ucraineană în ianuarie.
O variantă este creșterea producției interne de apărare, în special de drone. "Aceasta este calea", a spus Zelenski pentru Associated Press în decembrie. Iar vicepremierul Mihailo Fedorov a declarat pentru Reuters că în 2024 Ucraina va produce sute de drone cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească adânc în Rusia.
Până acum, loviturile ucrainene cu drone în interiorul Rusiei au fost "mai mult o hărțuire decât un cost real pentru ruși. Dar au arătat ce pot face dacă își dezvoltă propriile arme, care au timpi de zbor mai lungi și încărcături mai mari", a spus Bury.
Renașterea din Marea Neagră
Ucraina are probleme pe uscat, dar strălucește pe mare. Capacitatea sa de a lovi flota rusă de la Marea Neagră a produs rezultate spectaculoase.
Ultima reușită este scufundarea, miercuri dimineață, a navei ruse de desant Țezar Kunikov. Aproape 20% din flota rusă de la Marea Neagră a fost distrusă de la începerea războiului, a spus în decembrie secretarul britanic al apărării, Grant Shapps.
Este o performanță remarcabilă pentru o țară fără marină militară.
Nu toate navele distruse de ucraineni joacă un rol important în război, însă aceste operațiuni au efecte pozitive. În primul rând, porturile ucrainene pot continua să încarce cereale la un nivel apropiat de cel de dinaintea războiului. În al doilea rând, mai ales după atacurile asupra sediului din Sevastopol al flotei de la Marea Neagră, peninsula a devenit "tot mai vulnerabilă", arată Basil Germond, expert în securitate maritimă la Universitatea din Lancaster, Marea Britanie.
"Este o lovitură politică pentru Putin pentru că ea contrazice povestea lui că Crimeea este o parte din statul rus", a spus el. Asta contează: controlul asupra peninsulei e un reper al concepției lui Putin despre Rusia.
Putin stă binișor
Încă mai sunt speranțe că ajutorul american nu se va împotmoli, în ciuda opoziției lui Trump și a unor republicani vocali.
Însă Vladimir Putin se află acum într-o poziție favorabilă. Liderul rus a primit multe mingi la fileu din partea lui Tucker Carlson în mediatizatul interviu de la Moscova și n-a ratat niciuna, răspândindu-și propaganda exact în cel mai potrivit moment în care putea afecta sprijinul american pentru Ucraina.
Cu perspectiva întoarcerii lui Trump la Casa Albă anul viitor, Putin stă binișor, a spus Bury pentru Business Insider. "Șansele ca Statele Unite să oprească sprijinul pentru Ucraina îi deschide lui Putin calea spre victorie exact acolo unde multă vreme nu a existat vreuna", a arătat expertul.
"Dar ne întoarcem mereu la asta: ce vrem să facem? Vrem să vedem democrația zdrobită de o autocrație? Unde se așază Occidentul?", a încheiat el.
T.D.