Peste 10 milioane de stele sunt pe punctul de a fi aruncate din Calea Lactee

Peste 10 milioane de stele sunt pe punctul de a fi aruncate din Calea Lactee

Peste 10 milioane de stele riscă să fie aruncate din galaxia noastră, Calea Lactee, spun oamenii de știință.

Atunci când o stea nu se sincronizează cu mișcarea de rotație a unei galaxii, riscul ca ea să fie aruncată în spațiul intergalactic e uriaș și asta se întâmplă. O echipă de astronomi de la Universitatea din Barcelona tocmai a anunțat că există posibilitatea ca peste 10 milioane de stele din Calea Lactee să părăsească galaxia noastră.

Specialiștii spanioli afirmă că au comparat informațiile pe care le-au obținut prin intermediul sondei spațiale GAIA, a celor de la Agenția Spațială Europeană, cu unele din mai multe cataloage care conțineau date despre stele din Calea Lactee. Având aceste instrumente la îndemână, au reușit să măsoare nu doar poziția și distanța, ci și mișcarea a peste un miliard de stele.

ADVERTISING

Astfel, au ajuns la concluzia că peste 10 milioane de stele sunt pe punctul de a părăsi galaxia, conform Universe Today.

Totuși, fenomenul nu este pe deplin înțeles, existând în spatele lui două posibile explicații.

O ipoteză ar fi aceea că stelele care sunt aruncate au făcut parte dintr-un sistem binar, în care una dintre stele a devenit o supernovă. Forța generată de un astfel de fenomen ar putea arunca o stea din sistemul ei solar, ba chiar din galaxie.

O a doua ipoteză implică interacțiunea dintre sistemele binare și cele cu o singură stea. Într-o zonă compactă, în care există o densitate mare de stele, interacțiunea gravitațională a stelelor poate genera un fenomen precum cel amintit.

ADVERTISING

Deocamdată nu se poate spune cu certitudine ce anume generează exodul atât de multor stele din Calea Lactee. Potrivit specialiștilor din Barcelona, procesul este însă în plină defășurare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇