Sute de mii de britanice vor primi un medicament care reduce riscul de cancer de sân

Sute de mii de britanice vor primi un medicament care reduce riscul de cancer de sân

Aproape 300.000 de femei din Marea Britanie vor primi un medicament pentru a-și reduce riscul de a dezvolta cancer de sân, a anunțat marți Sistemul Național public de Sănătate (NHS).

Oamenii de știință au descoperit că o terapie hormonală – numită anastrozol – poate preveni apariția cancerului de sân la femei și că efectul protector durează ani buni după oprirea administrării medicamentului.

Aproximativ 289.000 de britanice aflate la postmenopauză, considerate a avea un risc moderat sau ridicat de cancer de sân, vor primi acest medicament în încercarea de a reduce riscul de a dezvolta boala, scrie The Independent.

ADVERTISING

Studiile au arătat că medicamentul reduce cazurile de cancer de sân cu aproape jumătate (49%) în 11 ani în rândul femeilor eligibile, ceea ce înseamnă că, dacă doar 25% dintre femeile din Marea Britanie acceptă tratamentul – și jumătate dintre acestea iau medicamentul timp de cinci ani, cât este recomandat – atunci vor fi prevenite 2.000 de cazuri de cancer de sân, mai scrie publicația.

Medicamentul a fost studiat anterior pentru tratarea cancerului de sân, dar acum este folosit inclusiv pentru prevenirea cazurilor.

ADVERTISING

Anastrozolul a fost recomandat pentru prima dată ca opțiune preventivă de către Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (Nisa) în 2017.

Tratamentul se administrează sub forma unei tablete de 1 mg, o dată pe zi, timp de cinci ani, și acționează prin reducerea cantității de hormoni estrogeni produși de organismul pacientei prin blocarea unei enzime numite aromatază.

Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentului sunt bufeurile, senzația de slăbiciune, dureri/înțepenire la nivelul articulațiilor, artrită, erupții cutanate, greață, dureri de cap, osteoporoză și depresie.

ADVERTISING

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer din Anglia, cu peste 47.000 de persoane diagnosticate în fiecare an. Opt din 10 dintre aceste cazuri sunt diagnosticate la femeile cu vârsta de peste 50 de ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇