Nou test de sânge pentru detectarea mai multor tipuri de cancer

Nou test de sânge pentru detectarea mai multor tipuri de cancer

Cercetătorii americani au dezvoltat un test de sânge ultrasensibil și cu costuri reduse pentru a detecta niveluri infime ale unui biomarker al cancerului care este foarte specific pentru mai multe tipuri de cancer.

Fiecare test poate fi efectuat cu doar o jumătate de picătură de sânge (25 microlitri), scrie EurekAlert.

Testul este conceput pentru a detecta proteina codificată de LINE-1 (ORF1p), despre care se știe că apare în multe tipuri de cancer, dar nu și în țesutul normal, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Cancer Discovery.

ADVERTISING

Autorii descriu prima lor cercetare asupra testului ca fiind un experiment pilot care a furnizat rezultate peste așteptări.

„Am fost șocați de cât de bine a funcționat acest test în detectarea expresiei biomarkerului în toate tipurile de cancer”, a declarat autorul principal al studiului, Martin Taylor, doctor în medicină și doctor în științe medicale, de la Departamentul de Patologie al Spitalului General din Massachusetts.

Studiile efectuate pe eșantioane de țesut din 200 de biopsii de cancer de colon și 75 de biopsii esofagiene, obținute de la pacienți aflați în diferite stadii ale bolii, au arătat că expresia tisulară a ORF1p era prevalentă în carcinoame și în leziunile precursoare cu risc ridicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇