Vin vechi de 5.000 de ani, găsit în mormântul unei regine egiptene misterioase

Vin vechi de 5.000 de ani, găsit în mormântul unei regine egiptene misterioase

Arheologii au descoperit urme de vin vechi de 5.000 de ani din Egipt, în mormântul unei regine din Prima Dinastie despre care se știu foarte puține lucruri.

Echipa a dezgropat sute de borcane de vin incredibil de bine conservate, care datează din anul 3000 î.e.n., care conțineau rămășițe din această băutură și chiar struguri conservați, scrie IFL Science.

Descoperirile aruncă, de asemenea, o nouă lumină asupra vieții și statutului misteriosului monarh, despre care se cunosc foarte puține lucruri, dar și asupra practicilor vremii.

ADVERTISING

O mare cantitate de bunuri funerare, inclusiv acest vin vechi de 5.000 de ani, a fost găsită în mormântul reginei Meret-Neith, din necropola Umm al-Qa’āb, din Abydos.

Zona găzduiește mai multe morminte regale, în primul rând din Perioada Dinastică Timpurie, inclusiv pe cel al faraonului Narmer, căruia i se atribuie unificarea Egiptului de Sus cu cel de Jos și fondarea Primei Dinastii.

Meret-Neith este singura femeie cu propriul mormânt în cimitirul regal din Abydos, ceea ce înseamnă că a fost probabil cea mai puternică femeie a perioadei. Cu toate acestea, adevărata ei identitate și rolul ei au rămas un mister.

ADVERTISING

Descoperirea unor obiecte funerare numeroase în mormântul ei reprezintă o dovadă a semnificației ei istorice. În plus, au fost descoperite inscripții conform cărora ea era responsabilă de birourile guvernului central, inclusiv de trezorerie.

Aceste descoperiri alimentează speculațiile că ea ar fi fost prima femeie faraon din Egiptul antic și, prin urmare, predecesoarea reginei Hatshepsut de mai târziu, din Dinastia a XVIII-a.

În altă parte din complexul funerar se aflau mormintele ale 41 de curteni și slujitori. Echipa a dezvăluit că acestea, precum și camera de înmormântare a lui Meret-Neith, au fost construite din cărămizi de noroi necoapte, lut și lemn, dar în mai multe faze, pe o perioadă lungă de timp.

ADVERTISING

Acest lucru, spun oamenii de știință, pune la îndoială teoriile despre practicile funerare din Prima Dinastie și anume utilizarea sacrificiului uman ritualic, care este adesea presupus, dar nu a fost dovedit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇