Ziua 511 de război a început cu un nou atac masiv lansat de ruși asupra Ucrainei, cu peste 60 de rachete și drone kamikaze. Odesa a fost cea mai puternic lovită, primarul spunând că nu a mai avut loc un atac de o asemenea amploare de la începutul invaziei.
Pe de altă parte, și ucrainenii continuă să atace pozițiile militare ale rușilor, revendicând o nouă lovitură în Crimeea. Ținta a fost un depozit de muniții, izbucnind un incendiu de proporții cu care autoritățile de ocupație estimează că se vor lupta 2 zile.
Între timp, Moscova încearcă să forțeze mâna Occidentului cu acordul de cereale, cerând ONU să medieze semnarea unui memorandum care să includă și îngrășămintele, iar Consiliul Federației Ruse a adoptat o rezoluție în care avertizează asupra consecințelor umanitare grave care vor rezulta din cauza deciziei SUA de a trimite bombe cu dispersie în Ucraina.
Vladimir Putin nu va participa, în august, la summit-ul grupului de națiuni BRICS din Africa de Sud, iar în acest fel nu îi pune pe africani în situaţia de a fi nevoiţi să îl aresteze.
Până una alta, propaganda Kremlinului lucrează activ și îi va forța pe liceeni să învețe la istorie despre războiul lui Putin. În noul capitol introdus în manual, Ucraina e prezentată ca stat neo-nazist, Occidentul și NATO sunt dușmanii din umbră care au provocat și amplificat conflictul și „Rusia este o țară a eroilor”.
Situația pe front
- Nou atac masiv nocturn al rușilor - Trupele ruse au lansat atacuri cu peste 30 de rachete și 30 de drone kamikaze asupra Ucrainei, în noaptea de marți spre miercuri. Forțele Ucrainei au reușit să neutralizeze doar 37 de rachete și drone. Cel mai rău a fost lovită Odesa. Primarul Ghenadi Terehov a spus că orașul nu a mai suferit un atac de o asemenea amploare de la începutul invaziei încoace. 12 persoane au fost rănite și numeroase clădiri au fost avariate sau distruse. Detalii AICI. Mai jos, ce a rămas dintr-un mall.
- Atac la Jitomir - Pagube au fost provocate și în Jitomir, aflat la 130 de kilometri de Kiev, fiind avariate mai multe case și obiective de infrastructură.
- Pagube în Herson - În Herson, un centru cultural și o clădire cu două etaje au luat foc în urma atacului. O persoană a fost rănită.
- Drone asupra Kievului - Dronele lansate de ruși au țintit și Kievul, dar administrația militară a capitalei a anunțat că toate țintele au fost neutralizate.
- Nou atac în Crimeea - Un incendiu a izbucnit la un depozit de muniții din Crimeea din districtul Kirovski. Potrivit agenției ruse TASS, exploziile continuă să fie auzite în zonă, în special în satul Kriniciki. O porțiune a autostrăzii Tavrida care pornea de la podul din Crimeea a fost parțial blocată din cauza incendiului. Autoritățile au anunțat că va dura până la 2 zile să elimine consecințele incendiului și că între timp continuă detonările controlate de muniție.
- Kievul îl revendică - Serviciile de informații militare ale Ucrainei au revendicat atacul. „O operațiune de succes a fost efectuată în Crimeea ocupată. Inamicul ascunde amploarea pagubelor și numărul pierderilor de forță de muncă”, a anunțat șeful contraspionajului ucrainean Kirilo Budanov.
- Lupta pentru Bahmut - Trupele ucrainene au anunțat un „succes parțial” în direcția Bahmut pe fronturile de nord și sud.
- A apărut Prigojin - Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, apare într-o înregistrare video difuzată miercuri, în care pare că îi întâmpină pe luptătorii săi în Belarus. Este prima sa apariție publică de la rebeliunea armată din Rusia de luna trecută. Detalii AICI.
Ce se întâmplă în Rusia
- Putin nu se duce la BRICS - Președintele rus Vladimir Putin nu va participa, în august, la summit-ul grupului de națiuni BRICS din Africa de Sud. „De comun acord, președintele Vladimir Putin al Federației Ruse nu va participa la summit, dar Federația Rusă va fi reprezentată de ministrul de Externe, Serghei Lavrov”, anunţă președinția Africii de Sud. Marți, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a cerut permisiunea CPI să nu-l aresteze pe Putin, deoarece acest lucru ar echivala cu o declarație de război. Africa de Sud urmează să găzduiască un summit BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – luna viitoare. Dar CPI a emis un mandat de arestare pentru Putin, iar Africa de Sud, în calitate de membru al CPI, este obligată să-l aresteze dacă apare personal la summit.
- Avertisment privind muniția cu dispersie - Consiliul Federației Ruse a adoptat o rezoluție prin care cere parlamentelor altor țări și organizații internaționale să condamne decizia SUA de a furniza muniție cu dispersie Ucrainei, considerând că este „un alt pas într-o escaladare periculoasă, care va avea consecințe umanitare grave”. Putin avertizase că și rușii vor folosi dacă o vor face ucrainenii.
- Șantajul cerealelor - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia ar putea reveni la discutarea unui acord, dacă ONU mediază în următoarele 3 luni semnarea unui memorandum cu privire la transportul de cereale și îngrășăminte.
- Războiul lui Putin e predat la liceu - Din septembrie, elevii de liceu vor învăța la istorie despre „operaţiunea militară din Ucraina”. Ultimul capitol introdus în manual prezintă versiunea Kremlinului despre evenimentele care au dus la declanșarea invaziei și războiul în sine. Lecțiile pe care vor trebui să le învețe elevii se numesc: „Relațiile cu Occidentul la începutul secolului XXI”, „Presiunea SUA asupra Rusiei”, „Respingerea strategiei Occidentului la adresa Rusiei”, „Falsificarea istoriei”, „Renașterea nazismului”, „Neonazismul ucrainean”, „Lovitură de stat din Ucraina din 2014”, „Întoarcerea Crimeii”, „Soarta Donbasului”, „Acordurile de la Minsk. Ce a fost?, „Agravarea situației”, „Operațiune militară specială”, „Confruntare cu Occidentul”, „Noi regiuni”, „Ucraina este un stat neo-nazist”, „Noua Rusie și societate rusă” și „Rusia este o țară a eroilor”.
- Nepotul lui Kadîrov pus în fruntea Danone Rusia - Nepotul liderului cecen Ramzan Kadîrov, Iakub Zakriev, a fost numit director al filialei din Rusia a Danone. Amintim că, pe 16 iulie, Putin a ordonant prin decret ca Danone Rusia să fie naționalizată „temporar”.
- Copiii ucraineni dispar în Rusia, via Belarus - Liderul opoziției din Belarus, Pavel Latușko, a acuzat că mai mulți copii din teritoriile ucrainene anexate ilegal de Rusia sunt trimiși „în vacanță” în „tabere de sănătate” în Belarus, după care ajung în Rusia, unde li se pierde urma: „Cele mai recente informații se referă la orfanii care nu s-au întors pe teritoriul ocupat al Ucrainei. Și au dispărut, adică urma lor s-a pierdut pe teritoriul Federației Ruse. Nu putem oferi informații suplimentare despre locul în care se află în prezent”.
Alte informații relevante
- Mai mulți bani de la UE - Uniunea Europeană intenționează să aloce încă 20 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina, o sumă de cinci ori mai mare decât cea alocată deja Kievului de la startul invaziei încoace. Surse citate de Politico spun că se are în vedere crearea unui fond special pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Ucrainei. Acum, fondurile pentru a ajuta Ucraina sunt alocate din Fondul European pentru Pace.
- Culoar pentru navele Ucrainei prin apele României - După retragerea Rusiei din Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră, Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei, a declarat ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar. Detalii AICI
- Rusia avertizează - Armata rusă va considera suspectă orice navă care se îndreaptă pe Marea Neagră spre porturi ucrainene, avertizează Ministerul Apărării de la Moscova, în contextul suspendării acordului cerealelor. ”Începând de joi, de la ora 0.00, navele vor fi considerate ca fiind potenţial militare. Drept consecinţă, ţările care le acordă pavilion acestor nave vor fi considerate ca fiind implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev", anunţă Ministerul rus al Apărării. Detalii AICI.
- Condițiile lui Putin - Rusia este pregătită să revină în acordul privind exporturile de cereale ucrainene dacă cererile sale vor fi îndeplinite „în totalitate”, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, subliniind că fără aceasta prelungirea acordului „nu mai are sens”. Detalii AICI.