Ziua 510. Arestarea lui Putin, declarație de război. Rușii, ținuți în Armată până la 70 de ani. Convoiul Wagner se vede din satelit

Ziua 510. Arestarea lui Putin, declarație de război. Rușii, ținuți în Armată până la 70 de ani. Convoiul Wagner se vede din satelit

Ziua 510 de război a debutat cu atacuri masive ale rușilor în mai multe regiuni din Ucraina. Au fost folosite drone şi posibil rachete balistice, au declarat forţele aeriene ucrainene.

Mai multe explozii s-au auzit în oraşul Odesa, în sudul Ucrainei, marţi dimineaţă, la aproximativ 24 de ore după atacul asupra podului Kerci, care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală.

O femeie a murit după ce mai multe localități ucrainene din regiunea de sud-est Zaporijie au fost puternic bombardate.

Un oficial ucrainean din domeniul securităţii a revendicat responsabilitatea Kievului pentru atacul asupra podului Kerci. Traficul pe pod a fost reluat noaptea trecută, însă circulaţia feriboturilor în Strâmtoarea Kerci a fost suspendată.

Apărarea antiaeriană rusă susține că a doborât 28 de drone ucrainene deasupra Crimeii în noaptea de luni spre marţi.

Primul convoi al grupului Wagner a sosit într-o fostă bază militară din Belarus, iar preşedintele sud-african susţine că arestarea lui Vladimir Putin (când vine la summit-ul BRICS) ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei.

Situația pe front

  • Drone şi rachete asupra Ucrainei - Rusia a lansat peste noapte atacuri aeriene asupra sudului şi estului Ucrainei folosind drone şi posibil rachete balistice, au declarat marţi dimineaţa forţele aeriene ucrainene şi oficiali. Un incendiu a izbucnit luni seara târziu la una dintre facilităţile din portul Nikolaev, a declarat primarul oraşului-port de la Marea Neagră, Oleksandr Senkevici. Alerte de raid aerian au răsunat în multe regiuni ucrainene.
  • Atac masiv în Odesa - Mai multe explozii au fost auzite în oraşul Odesa, în sudul Ucrainei, marţi dimineaţă, la aproximativ 24 de ore după atacul asupra podului Kerci, care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală. O echipă CNN aflată la faţa locului a auzit sirenele de raid aerian în jurul orei locale 2:00 şi a văzut apărarea antiaeriană acţionând în tot oraşul, urmată de patru explozii mari. Atacurile au provocat pagube la infrastructura din portul Odesa de la Marea Neagră.
  • O femeie în vârstă de 72 de ani a murit după ce mai multe localități ucrainene din regiunea de sud-est Zaporijie au fost puternic bombardate în ultimele 24 de ore. Îurii Malashko, șeful administrației militare regionale, a declarat că alte cinci persoane au fost rănite. Atacurile rusești au distrus case, mașini și alte clădiri.
  • Trafic reluat pe pod - Rusia a declarat că traficul pe podul de la Kerci a fost reluat pe o singură bandă, după ce Ucraina a revendicat atacul de luni. Circulaţia "a fost reluată folosind direcţia opusă pe banda cea mai din dreapta", a declarat marţi, la scurt timp după miezul nopţii, vicepremierul rus Marat Kusnullin, pe pagina sa de Telegram.
  • Circulaţia feriboturilor a fost suspendată în strâmtoarea Kerci, anunţă marţi ocupaţia rusă din Crimeea.
  • Kievul revendică atacul asupra podului - Un oficial ucrainean din domeniul securităţii a revendicat responsabilitatea Kievului pentru atacul asupra podului Kerci.
  • Drone ucrainene deasupra Crimeii - Apărarea antiaeriană rusă a doborât 28 de drone ucrainene deasupra Crimeii, în noaptea de luni spre marţi, a anunţat Ministerul rus al Apărării. "17 drone ucrainene au fost distruse de apărarea antiaeriană", a transmis ministerul pe Telegram, adăugând că "11 alte drone au fost neutralizate" şi, nemaiavând ţintă, s-au prăbuşit. "Nu au existat victime şi nici pagube", potrivit aceleiaşi surse.
  • Succes pe frontul de sud, situaţie complicată în est - Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a anunţat marţi unele succese pe frontul de sud, însă a recunoscut că sunt probleme cu contraofensiva ucraineană în est. "Situaţia este complicată, dar sub control", a scris el pe Telegram. Sirski a precizat că forţele ruse s-au concentrat pe direcţia Kupiansk, în raionul Harkov din nord-estul Ucrainei, însă luptătorii de sub comanda sa rezistă. Generalul a adăugat că ruşii aduc rezerve în sectorul Bahmut, încercând să oprească avansarea forţelor ucrainene.
  • Explozie în Melitopol - Vladimir Rogov, unul dintre liderii impusi de Rusia in Zaporojie, a raportat o explozie puternică în Melitopolul ocupat. ”Zgomotul unei explozii s-a auzit în oraș. Detalii mai târziu”, a scris el pe Telegram.
  • SUA și NATO rămân fără muniție - SUA și NATO se luptă să furnizeze Ucrainei cantitatea mare de muniție de care va avea nevoie pentru o contraofensivă prelungită împotriva Rusiei, însă nu va fi treabă ușoară. Oficiali americani au subliniat pentru CNN că există un anumit nivel de muniție în stocuri, în esență o rezervă de urgență, de care armata nu este dispusă însă să se despartă. Nivelurile acestor stocuri sunt secrete. Până în prezent, SUA au furnizat Ucrainei peste 2 milioane de cartușe de artilerie de 155 mm, potrivit Pentagonului.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Până la 70 de ani în Armată - Parlamentul Rusiei a extins cu cel puţin cinci ani vârsta maximă la care bărbaţii pot fi mobilizaţi pentru a sluji în armată, iar în cazul ofiţerilor de rang înalt, până la vârsta de 70 de ani. Rusia deja a crescut limita superioară de vârstă pentru bărbaţii chemaţi la serviciul militar obligatoriu la 30 de la 27 de ani şi a făcut mult mai dificil pentru tineri să evite mobilizarea. Noua lege înseamnă că cei din rezervă cu rangurile cele mai înalte pot fi acum rechemaţi în serviciu până la vârsta de 70 de ani în loc de 65, alte ranguri de ofiţeri superiori - până la 65, subofiţeri - până la 60 de ani, şi toţi ceilalţi - până la vârsta de 55 de ani, în loc de 45.
  • Forţe speciale pentru Ucraina - Vladimir Putin a transferat GROM, o unitate a Forţelor Speciale din cadrul Ministrului rus de Interne, în subordinea Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), care-i va permite o desfăşurare pe front, în războiul din Ucraina.
  • Femeie arestată - Serviciul de securitate al Rusiei (FSB) a anunţat că a arestat o femeie cu cetăţenie rusă pe care o suspectează că a colectat informaţii despre o "instalaţie de infrastructură critică" la ordinul serviciilor de informaţii din Ucraina. FSB nu a precizat despre ce instalaţie de infrastructură este vorba, dar o înregistrare video arată că femeia îşi folosea telefonul pentru a filma în apropierea unei centrale hidroelectrice din oraşul Uglici din regiunea rusă Iaroslavl, aflată la nord de Moscova.

Alte informații relevante

  • Acordul cerealelor a expirat - Acordul cvadripartit care garantează de un an exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a expirat luni seara, la miezul nopţii. Rusia a refuzat să prelungească acordul, semnat la 22 iulie 2022 cu Ucraina sub egida Naţiunilor Unite şi a Turciei, denunţând obstacolele în comerţul cu produse agricole ruseşti. Ultima navă care transportă cereale provenite din Ucraina prin Marea Neagră a fost inspectată luni seara la Istanbul, cu câteva ore înainte de expirarea acordului internaţional, a anunţat ONU.
  • Avertisment de la Kremlin pentru Zelenski - Preşedinţia Rusiei l-a avertizat direct, marţi, pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, asupra riscurilor continuării transporturilor de cereale pe Marea Neagră după decizia Moscovei de suspendare a acordului care permitea acest lucru: „În lipsa garanţiilor de securitate adecvate, apar anumite riscuri. Dacă se fac aranjamente fără Rusia, trebuie să se ţină cont de aceste riscuri", a afirmat marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
  • Decuplare de reţeaua electrică rusă - Statele baltice urmează să se decupleze de reţeaua electrică rusă la începutul anului 2025, în ciuda solicitărilor din partea Lituaniei pentru o ieşire mai devreme, a declarat premierul eston. La trei decenii după despărţirea de fosta Uniune Sovietică şi la 19 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Estonia, Letonia şi Lituania depind încă de Rusia pentru a-şi asigura un sistem de putere stabil. Lituania pledează pentru o dată de decuplare la începutul anului 2024, spunând că Rusia nu este de încredere şi este un agresor.
  • Arestarea lui Putin, declaraţie de război - Arestarea lui Vladimir Putin ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susţine președintele sud-african, Cyril Ramaphosa. Putin a fost invitat la un summit BRICS la Johannesburg luna viitoare, dar pe numele lui există un mandat de arestare de la Curtea Penală Internațională. Africa de Sud, în calitate de membru CPI, ar trebui să pună în aplicare acest mandat. Dilema diplomatică a Africii de Sud se desfășoară în instanță, unde liderul partidului de opoziție încearcă să forțeze mâna Guvernului și să se asigure că Putin este arestat și predat CPI dacă va veni în țară. Dar într-o declarație pe propria răspundere, preşedintele Ramaphosa a descris cererea procurorului drept „iresponsabilă” și a spus că securitatea națională este în joc.
  • Wagner e în Belarus - Primul convoi al grupului paramilitar rus Wagner a sosit într-o fostă bază militară, dezafectată, la Asipovici, în Belarus, iar cel puţin alte două convoaie se îndreptau către această bază. Imagini satelitare realizate de Planet Labs surprind un convoi de vehicule care sosesc luni, după ora locală 11.00 (şi ora României), la o bază militară belarusă dezafectată de ani de zile. Potrivit acestor imagini, convoiul se întindea de la bază şi până la ieşirea de pe o autostradă. Altă imagine satelitară, realizată de Airbus, surprinde, la mai puţin de o oră după aceea, întregul convoi parcat în bază. CNN scrie că a putut să confirme că vehiculele aparţin Wagner.
  • Reconstrucţie în 2 ani - Guvernul ucrainean a aprobat marţi un plan de reconstrucţie al Centralei Hidroelectrice Kahovka, distrusă în iunie, anunţă marţi Executivul de la Kiev într-un comunicat. O restaurare a sistemelor de irigare în sudul Ucrainei este importantă în agricultura ucraineană, iar centrala Kahovka va continua să joace un rol-cheie, a subliniat într-o şedinţă de guvern premierul Denîs Şmîhal.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇