Iohannis anunță că rotativa guvernamentală s-ar putea amâna UPDATE Ciucă: Vorbim la București!

Iohannis anunță că rotativa guvernamentală s-ar putea amâna <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Ciucă: Vorbim la București!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că rotativa guvernamentală nu va avea loc până când greva din educație nu se încheie.

Şeful statului a subliniat că este important să existe o procedură clară și stabilitate.

”Nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuții, negocieri. Fiind azi joi și greva încă neîncheiată, vom vedea dacă reușim să începem procedura mâine sau peste câteva zile. Nu este important dacă se face rocada mâine sau peste o săptămână–două. Important e să avem o procedură clară, să avem stabilitate. Nu cred că se va face rotația în timpul unor negocieri”, a declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISING

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat, joi, la Cluj-Napoca, despre procedurile privind rotativa, care s-ar putea amâna având în vedere greva profesorilor.

”Depinde de noi toţi şi depinde de a înţelege situaţia şi contextul în care ne aflăm. Încă de la începutul acestei acţiuni de protest a sindicatelor din Educaţie am căutat să demonstrăm că înţelegem şi că, într-adevăr, profesorii din România (…) merită recunoştinţa noastră şi să fie situaţi pe grila de salarizare acolo unde noi ne-am asumat (…) că trebuie să fie”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat încă o dată despre rotativă, premierul a precizat: ”Ajung la Bucureşti, discut cu colegii din coaliţie şi luăm o decizie”.

Acum o zi premierul confirma că îşi depune mandatul vineri, pe 26 mai. Asta deşi partenerii de la PSD au cerut pe toate vocile o amânare.

Întrebat miercuri dacă îşi dă demisia vineri, premierul a spus: „Dacă am spus că îmi depun mandatul….Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”. 

Până acum, profesorii au refuzat ofertele Guvernului, dar azi are loc o nouă rundă de negocieri. Așadar, rămâne de văzut dacă de această dată propunerile Executivului îi vor face să renunțe la grevă.

ADVERTISING

Azi, mii de dascăli au protestat, în cea de-a 4-a zi de grevă generală. Ei acuză Guvernul că își bate joc și că liderii coaliției și-au arătat disprețul față de educație, după ce nici măcar nu s-au dus personal la negocierile de miercuri seara.

Profesorii le-au lăsat guvernanților pixuri, să aibă cu ce să-și scrie demisia dacă nu găsesc soluții, după care au plecat în marș spre Parlament. Ei le-au strigat aleșilor „Voi sunteți de vină, școala-i o ruină”.

Proteste au avut loc și în alte orașe din țară. La Cluj, profesorii au blocat mașina prefectului și au început să bată cu palmele în ea, în timp ce la Buzău l-au huiduit pe Marcel Ciolacu. Șeful PSD le-a mulțumit „pentru respectul pe care ni l-am arătat astăzi unii altora”.

În tot acest tablou, președintele Klaus Iohannis s-a gândit că este o idee bună să viziteze un liceu din Sibiu. Soția sa, profesoară de engleză la un alt liceu și care nu s-a alăturat grevei, l-a întâmpinat pe șeful statului împreună cu elevii săi. Sfidând realitatea, Iohannis a afișat un zâmbet larg, s-a pozat cu elevii și chiar a făcut și o glumă despre grevă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇