Avalanșă în Făgăraș: Zăpada a lovit cabana Capra. 57 de turiști, inclusiv copii, se aflau aici, deși traseul este interzis din octombrie (Video & Foto) - UPDATE

Avalanșă în Făgăraș: Zăpada a lovit cabana Capra. 57 de turiști, inclusiv copii, se aflau aici, deși traseul este interzis din octombrie (Video & Foto) - UPDATE

Două avalanșe de mari dimensiuni s-au produs, sâmbătă seară și duminică dimineața, în Munţii Făgăraş. Ambele au lovit cu putere cabana Capra, unde zăpada a produs pagube şi a acoperit maşinile aflate în parcarea cabanei care este situată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine.

În cabană se aflau peste 70 de persoane, turiști și personal, deși drumul către cabană este închis circulației din 30 octombrie. Nu au existat răniți.

UPDATE: Duminică după amiază s-a reușit coborârea tuturor turiștilor din cabană. Operațiunile s-au terminat în jurul orei 17:30. Au acționat șase salvatori montani, 10 polițiști și trei jandarmi. Au fost coborâți 57 de turiști din București, Timiș și Argeș. La Cabana Capra au rămas 14 membri ai personalului.

ADVERTISING

Prefectul județului Argeș, Radu Perianu, spune că turiştii au sunat la 112 duminică dimineaţă, după producerea celei de-a doua avalanșe, mult mai puternică decât cea de sâmbătă seară. A doua avalanșă a lovit în plin cabana, a dislocat mașinile din parcare și i-a speriat pe turiști. A fost atât de puternică încât a ras pădurea de pe un versant întreg, spune Perianu.

Inițial, informaţia privind avalanșa a fost făcută publică, duminică dimineața, de o organizaţie care monitorizează avalanşele.

„O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum şi mai multe maşini avariate”, a anunţat, pe Facebook, Avalanşe în Carpaţi, ONG care monitorizează fenomenul avalanşelor în munţii Carpaţi.

O avalansa de mari dimensiuni a lovit cabana Capra si parcarea din fata cabanei.Nu sunt victime dar sunt pagube...

Publicată de Avalanse in Carpati pe Sâmbătă, 4 februarie 2023

Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a comentat la postarea celor de la Avalanşe în Carpaţi, precizând că avalanşa care a lovit cabana a venit dinspre pârâul Pisica.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Serviciul Naţional Salvamont a confirmat informaţiile făcute publice de către acest ONG.

Traseul era închis din 30 octombrie

Potrivit Poliţiei judeţene Argeş, drumul care duce către cabană este închis încă din 30 octombrie, situaţie semnalizată prin indicator şi barieră, iar în aceste condiţii poliţiştii anunţă că vor verifica modul în care turiştii au ajuns la cabană şi vor da amenzi dacă se va constata că restricţia a fost încălcată.

Poliţiştii precizează că DN 7C – Transfăgărăşan, care este drumul care duce către cabană, este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul drumului, dar şi prin indicator şi barieră, la kilometrul 104. Porţiunea de drum cuprinsă între kilometrul 104 (Piscu Negru – jud. Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – jud. Sibiu) este închisă 8 luni pe an.

Azi-noapte, la Cabana Capra de pe Transfăgărășan, s-a produs o avalanșă care a distrus parte din cabană și mașinile...

Publicată de Andrei Vacaru pe Duminică, 5 februarie 2023

Dacă şoferii care se află cu maşinile la cabana Capra au încălcat interdicţia de a circula pe Transfăgărăşan iarna, ei pot primi amenzi cuprinse între 870 şi 1160 de lei, respectiv 6-8 puncte de penalizare, dar şi suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile.

ADVERTISING

Pompieri din patru judeţe - Argeş, Olt, Dâmboviţa  şi Vâlcea, au intervenit cu şenilate pentru evacuarea turiştilor. La faţa locului a fost trimisă o autofreză de zăpadă multifuncţională şi au fost trimise două microbuze, dar şi ambulanţe.

Publicată de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe Duminică, 5 februarie 2023

Potrivit autorităților, avalanșa care a afectat zona Capra are doi kilometri lungime. Echipele de intervenție spun că o parte a avalanșei a nimerit cabana și o alta a lovit parcarea și mașinile de acolo. De asemenea, forțele care au intervenit duminică au mai găsit urmele de la alte șapte avalanșe de dimensiuni mai mici.

Risc maxim de avalanșă, grad 5 din 5

În urma ninsorilor masive și a vântului, riscul de avalanșă este mare în toată zona de gol alpin a munților Făgăraș. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari în zona Curmătura Bâlei (Şaua Doamnei).

„Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, precizează salvamontiştii.

Un buletin nivometeorologic emis vineri anunţa că, până duminică seară, este risc mare de avalanşă, cotat cu patru din cinci, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi.

Duminică dimineață, a fost emisă o avertizare pentru avalanşă in Muntii Făgăraş, grad 5 din 5 la peste 1800 m şi grad 4 la sub 1800 m altitudine. „Recomandăm turiştilor să nu se deplaseze în zona montană, iar turiştii cazaţi la cabanele de mare altitudine să evite deplasările în proximitatea versanţilor”, a transmis Salvamont.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇