Primăria condusă de Robert Negoiță a cheltuit aproape 3,9 milioane lei (circa 784.000 euro) în această iarnă, pe iluminat festiv și pe spectacolul de Revelion din parcul IOR.
Toate aceste acțiuni au fost mult mai scumpe decât în anii trecuți.
Revelionul, cu 42% mai scump decât precedentul
Revelion precedent – organizat tot în Parcul IOR la trecerea din 2021 și 2022 - a costat 778.036 lei, potrivit informațiilor furnizate de Primăria Sectorului 3, la solicitarea spotmedia.ro.
A atras mulți oameni, dar a fost, totuși, un eveniment organizat la final de pandemie, când bucureștenii încă mai purtau mască și încercau să evite aglomerația.
Pe scenă au urcat atunci doar: DJ Manuel Riva, Puya și Carla's Dream. Dar s-au organizat spectacole de lasere și foc de artificii.
La trecerea din anul 2022 în 2023 - când lumea a aproape că a uitat de pandemie - administrația lui Robert Negoiță a decis să organizeze un Revelion mai mare. Costurile au crescut cu 42% și au ajuns la 1.104.469 lei, potrivit informațiilor comunicate de instituție la solicitarea spotmedia.ro.
Iată, grafic, evoluția costurilor pentru Revelionul din IOR, de la un an la altul:
Pe scenă au urcat, de această dată, mai mulți artiști. A venit din nou DJ Riva, dar în premieră au cântat și: Cosmin Seleși Orchestra, Marius Mihalache Band, Voltaj, Delia, Guess Who, Emaa și Delia.
Pentru acest spectacol, Primăria Sectorului 3 a achitat 522.080 lei către Eventer Media Advertising S.R.L, firmă deținută de Dan Fințescu (realizator de emisiuni de radio și antreprenor în lumea muzicală).
Din suma totală, 419.000 lei au fost onorariile artiștilor, iar restul, servicii conexe de organizare a spectacolului.
În plus, primăria lui Negoiță a mai plătit 582.388 lei pentru spectacolele de video mapping, de lumini și sunet, dar și pentru focul de artificii.
Această sumă a ajuns la firma care a organizat și la precedentul Revelion din IOR spectacolul de lasere și focul de artificii.
Se numește 360 Revolution S.R.L. și a fost înființată în 2007. Printre fondatori s-a numărat Sebastian Ghiță. Între timp, acesta s-a retras din acționariat, iar acum societatea este deținută de Daniel Buduluș.
Iluminat public de peste 2,7 milioane de lei. Cine a luat banii
Costurile iluminatului festiv au crescut spectaculos, în Sectorul 3, în ultimul an.
În iarna 2021-2022, Primăria Sectorului 3 a transmis pentru spotmedia.ro că va cheltui doar 72.000 de lei ca să monteze, în parcuri, instalații pe care le are deja pe inventar.
În sezonul 2022 – 2023, lucrurile s-au schimbat, iar costurile cu iluminatul festiv au urcat la aproape 2,8 milioane de lei.
Cât de mare e creștere puteți vedea și în graficul de mai jos:
Iată cum s-a ajuns aici.
Încă din decembrie 2021, la inițiativa lui Robert Negoiță, Consiliul Local a adoptat hotărârea 346, prin care dădea dreptul primăriei de sector să își încheie propriul acord cadru cu o durat de 4 ani pentru iluminat festiv.
Iar primăria lui Negoiță a semnat acordul cadru 28415/10.02.2022 cu societatea edilitară Internet și Tehnologie S3 SRL (pe scurt ITS3 SRL).
Aceasta este o firmă deținută de Consiliul Local al sectorului și a fost înființată la inițiativa lui Robert Negoiță. Președintă a Consiliului de Administrație al ITS3 este Elena Arghir, fosta cumnată a lui Robert Negoiță (sora fostei soții, Sorina Docuz - n.red.).
În documentația supusă aprobării Consiliului Local se menționează că ITS3 SRL a transmis că deține atestate pentru a realiza instalații de iluminat și are disponibilitatea să participe la încheierea acordului cadru.
Așa că Primăria Sectorului 3 a încheiat un acord cadru pe 4 ani de circa 4 milioane de lei pentru iluminat public festiv.
Încă din primul an al acordului cadru - adică în această iarnă – Primăria Sectorului 3 a cheltuit, însă, mai bine de 60% din suma care prevedea că îi va ajunge 4 ani.
Mai exact, prin contractul subsecvent 250317/27.10.2022, primăria i-a alocat ITS3 SRL nu mai puțin de 2.779.966 de lei doar ca să asigure iluminatul festiv în sector, în această iarnă.
Ne-am întrebat atunci cum va face ITS3 – cu toți banii pe care i-a primit – să creeze o schemă de iluminat festiv? De regulă, instalațiile se produc în fabrici specializate și e nevoie de personal calificat care să le proiecteze și să le execute. E unul dintre motivele pentru care furnizorii mari câștigă cele mai multe contracte de iluminat festiv: au know-how și linii de producție, care le permit să furnizeze, în timp scurt, instalații diverse.
Iată cum a procedat ITS3 SRL.
În acordul cadru primăria lui Robert Negoiță îi interzicea societății sale să subcontracteze lucrările.
În schimb, potrivit acordului cu numărul 3642 din 14.10.2022, postat pe site-ul său, ITS3 SRL plătește peste 95% din suma primită în acest an de la primărie către Luxten Lighting Company SA, care să furnizeze, să monteze și, la final, să demonteze instalațiile de iluminat festiv.
Merită amintit și că, în temeiul contractului dintre ITS3 SRL și Luxten Lightining Company SRL, petru cei 2.779.966 lei cheltuiți în această iarnă, administrația lui Robert Negoiță a închiriat luminițele.
La anul - mai ales că va fi ultima iarnă dinaintea alegerilor locale - va avea nevoie, probabil, de și mai mulți bani pentru luminițe.
Am solicitat Primăriei Sectorului 3 să ne comunice și care este consumul de energie electrică al instalațiilor de iluminat festiv. Instituția nu a dorit să ne comunice informația. Ne-a spus doar că luminițele consumă curent din rețeaua de iluminat stradal a Capitalei din care sunt alimentați mai mulți consumatori și că nu are cum să facă un calcul.