Avantajul surprinzător cu care ucrainenii i-au pus pe fugă pe ruși

Avantajul surprinzător cu care ucrainenii i-au pus pe fugă pe ruși

Raportul de forțe s-a schimbat dramatic în timpul operațiunii militare de amploare pe care armata Ucrainei a declanșat-o săptămâna trecută.

Forțele ucrainene au copleșit nu doar strategic, ci și numeric, trupele ruse din Harkov. Un oficial al administrației pro-Kremlin din regiune, Vitali Gancev, a declarat pentru televiziunea de stat rusă Rusia24 că raportul de forțe a fost de 8 la 1 în favoarea ucrainenilor, relatează BBC.

Gancev a mai spus că forțele ucrainene au capturat pozițiile deținute de ruși în nordul regiunii, ajungând la granița cu Rusia. Aproximativ 5.000 de civili au fost evacuați în Rusia, a adăugat el.

ADVERTISING

"Situația devine tot mai grea cu fiecare oră care trece", a declarat oficialul, care a menționat că granița ucraineană cu regiunea rusă Belgorod a fost închisă, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apărării a publicat duminică o hartă a situației de pe front care arată clar că forțele ruse s-au retras aproape în întregime din regiunea Harkov.

Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării, recâştigând în doar trei zile peste o treime din regiunea ocupată Harkov, inclusiv orașele Balaklia, Kupiansk și Izium.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Armata ucraineană a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că a cucerit un teritoriu de peste 3.000 de kilometri pătrați, iar în ultimele 24 de ore a eliberat 20 de localităţi în cadrul contraofensivei din nord-est.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că prioritatea este acum securizarea câștigului teritorial obținut într-o săptămână de avansare rapidă în regiunea Harkov și a avertizat că rușii ar putea declanșa un contraatac asupra liniilor de aprovizionare ucrainene.

Armata rusă s-a retras din zone pe care le controla încă din primele săptămâni ale invaziei, abandonând cantități importante de echipament și muniție.

Evoluția defavorabilă de pe front are deja efecte în Rusia, unde o fabrică de echipament militar și-a intensificat ritmul de producție. Angajații uzinei Uralvagonzavod din Nijni Tagil, cel mai mare producător de vehicule blindate din Rusia, au fost anunțați că nu li se aprobă plecarea în concediu din cauza unei "urgențe de producție".

ADVERTISING

Potrivit analiștilor militari britanici, succesul operațiunii forțelor ucrainene va avea "implicații semnificative" asupra modului de acțiune al armatei ruse. Deocamdată, tot ce pot să facă trupele ruse este să distrugă în urma lor infrastructura ucraineană.

Moscova a fost acuzată în repetate rânduri pentru bombardarea infrastructurii civile, ca răzbunare pentru retragerea de câmpul de luptă. Trupele ruse au lansat duminică un val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei, provocând întreruperi ale alimentării cu energie electrică care au afectat milioane de locuitori din regiunile Harkov și Donețk.

Primarul orașului Harkov, Igor Terekov, a anunțat că furnizarea energiei electrice încă nu a fost reluată, catalogând bombardamentele "o răzbunare josnică și cinică".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇