De teama partizanilor, oficialii ruși din sudul Ucrainei își șterg Z-ul de pe mașini

În teritoriile ocupate, o armată subterană pregătită înainte de începerea războiului terorizează militarii și oficialii Kremlinului, prin atentate, explozii, incendii și transmiterea informațiilor despre ținte strategice.
De teama partizanilor, oficialii ruși din sudul Ucrainei își șterg Z-ul de pe mașini
  • Stoparea planului Moscovei de a elimina autoritatea administrativă ucraineană prin alegeri trucate a reuşit, fiind un rezultat al ofensivei din regiune și al activității luptătorilor voluntari.
  • 19 politicieni pro-ruși și ucraineni defectori au fost uciși în regiunile ocupate, începând cu luna martie și până acum.
  • Un alt scop al mișcării de partizani din teritoriile ocupate e să-i descurajeze pe ucraineni să pactizeze cu rușii.
  • O explozie a aruncat în aer peste 100 de metri de cale ferată, iar un tren încărcat cu cărbune a deraiat. De acțiune e responsabil un “grup de partizani din Rusia”, intitulat Rozpartisan.
  • Raport militar SUA: Contraofensiva ucraineană a făcut progrese confirmate în sud și în est. Forțele Kievului avansează de-a lungul mai multor axe în vestul regiunii Herson și au recuperat teritoriu peste râul Siverski Donețk din regiunea cu același nume.

Tokmak e un mic oraș de provincie, aflat la 68 de kilometri nord-est de Melitopol, în sudul Ucrainei. Înainte de război avea în jur de 33.000 de locuitori, dar sub ocupația rusă, mai mult de jumătate dintre oameni au plecat.

În dimineața zilei de 3 septembrie, Maxim Marinov, 38 de ani, a auzit mai multe bătăi în ușa de la intrare a casei în care locuia de pe-o stradă fantomatică din Tokmak. Era singur și se pregătise pentru această vizită. Familia și rudele lui plecaseră din oraș.

S-a ridicat încet de pe scaunul din sufrageria mobilată sărăcăcios. A luat grenada defensivă de pe masă, i-a scos cuiul, a strâns declanșatorul în mâna dreaptă și s-a îndreptat spre intrare. Le-a strigat celor care băteau să aibă răbdare că vine să deschidă. Loviturile au încetat. 

ADVERTISING

A făcut câțiva pași până la ușă, a pus mâna stângă pe clanță, a tras și a deschis palma dreaptă, lăsând grenada să cadă pe podea. Doi soldați ruși au năvălit peste el în casă. Erau înarmați și urlau să ridice mâinile. I-a ascultat, strigând cât de tare a putut “Slava, Ukraine!”. În următoarea secundă s-a auzit o explozie. Grenada se detonase.

Partizanul Maxim Marinov a murit, luând cu el alți doi soldați ruși care-i invadaseră țara.

Oficialii ucraineni au anunțat că acesta mai scosese din luptă câțiva militari ai Moscovei, iar o anchetă a autorităților de ocupație descoperise că face parte dintr-o grupare de partizani.

Panică printre oficialii ruși din Ucraina

Într-un anunț al conducerii ruse din orașul Herson se precizează că referendumul pentru integrarea regiunii în Rusia nu va mai avea loc “din cauza situației periculoase”.

Stoparea planului Moscovei de a elimina autoritatea administrativă ucraineană prin alegeri trucate a reușit, fiind un rezultat al ofensivei din regiune și al activității partizanilor.

“Potrivit datelor preliminare, Alexei Kovalev, vicepreședintele administrației militaro-civile a regiunii Herson pentru agricultură, a murit în urma unei răni prin împușcare. Atacul a avut loc la domiciliul său, în data de 28 august 2022. Victimă a atacatorilor a fost și o fată care locuia cu defunctul”, se arată într-un comunicat al autorităților ruse de ocupație din Herson.

Kovalev a fost un deputat ucrainean, membru în partidul președintelui Zelenski. După cucerirea regiunii de către ruși, Kovalev a schimbat tabăra, ocupând o funcție în noua administrație. Partizanii din regiune l-au eliminat.

În luna august au avut loc nouă tentative de asasinare a oficialilor ruși din regiune, în timp ce în iulie, doar trei.

19 politicieni pro-ruși și ucraineni defectori au fost uciși în regiunile ocupate, începând cu luna martie și până acum, se arată într-un raport publicat de wartranslated.com.

Acest val de atentate a produs panică în rândul noii administrații, mulți dintre reprezentanții acesteia părăsind zonele periculoase.

Atentate, explozii, incendii

Cu multe luni înainte de începerea războiului, militarii ucraineni au început să pregătească grupe de partizani care să lupte în spatele liniilor. 

De aceștia se ocupă Forțele de Operațiuni Speciale (FOS), o divizie care execută misiuni speciale de luptă. 

Fiecare celulă de luptători din FOS are o echipă în spatele liniilor inamice, formată din partizani și luptători voluntari. Cele două echipe comunică între ele, culegând informații cu privire la ținte strategice, la deplasări de trupe și linii de aprovizionare.

„Scopul este de a le arăta ocupanților că nu sunt acasă, că nu ar trebui să se stabilească aici și că nu pot să doarmă liniștiți”, a povestit luptătorul ucrainean care s-a identificat ca Svarog, într-un interviu pentru cotidianul New York Times.

Un alt scop al mișcării de partizani din teritoriile ocupate e să-i descurajeze pe ucraineni să pactizeze cu rușii. 

Prezența și acțiunile lor transmit mesajul că lupta nu s-a încheiat și că fiecare trebuie să reziste, dar și că “trădătorii” vor fi căutați și pedepsiți.

Operațiunile speciale ale partizanilor s-au extins și pe teritoriul Rusiei.

Au fost raportate o serie de incendii, atentate, unul fiind cel asupra lui Aleksandr Dughin, în care a fost ucisă fiica naționalistului, Daria, iar linii de cale ferată și depozite de muniție au fost aruncate în aer. 

O explozie a aruncat în aer peste 100 de metri de cale ferată, iar un tren încărcat cu cărbune a deraiat. 

Sabotajul a avut loc în Rusia, estul Siberiei, în Kakassia, anunță site-ul Kiev Post. 

De acțiune e responsabil un “grup de partizani din Rusia”, intitulat Rozpartisan, care a revendicat atentatul printr-o postare pe rețeaua socială Telegram.

Frica de atentate

De la începutul invaziei, Ucraina a mizat mult pe lupta subterană, o hăituire continuă a adversarului, din toate direcțiile, astfel încât acesta să simtă că acționează într-un mediu ostil.

„Să spunem că ieri am văzut o nouă țintă. O trimit armatei și într-o zi sau două a dispărut”, a povestit partizanul care s-a identificat ca Sașa, reporterilor BBC, având rol de observator în zona orașului Herson.

Înarmat cu un telefon mobil, nu face altceva decât să fotografieze și să filmeze posibile ținte. Trimite imaginile și coordonatele către contactul său din armată și așteaptă.

Odată cu îmbunătățirea dotării de artilerie a armatei ucrainene, lucrurile s-au simplificat. Sistemele HIMARS au capacitatea de a lovi cu precizie la o distanță de 70-80 de kilometri. Perioada de timp de la transmiterea coordonatelor unei ținte și distrugerea acesteia poate coborî și sub o oră. 

Efectul imediat al acestor operațiuni e acela că au dispărut însemnele cu litera “Z” de pe mașinile oficialilor ruși și ale susținătorilor acestora, iar plăcuțele de înmatriculare cu numere din țara invadatoare au fost schimbate. 

De frica atentatelor, însemnele cuceritorilor au fost înlăturate, se arată într-un raport al rezistenței ucrainene din Mariupol. 

În urma valului de atentate comise de partizani în zonele ocupate, oficialii ruși au început să-și șteargă însemnele războinice de pe mașini și să-și schimbe numerele de înmatriculare - Foto: Wikimedia

S-a schimbat bucătarul

“Contraofensiva ucraineană a făcut progrese confirmate în sud și în est. Forțele Kievului avansează de-a lungul mai multor axe în vestul regiunii Herson și au recuperat teritoriu peste râul Siverski Donețk din regiunea cu același nume”, se arată în analiza făcută de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, SUA. 

“Ritmul contraofensivei se schimbă dramatic de la o zi la alta, pe măsură ce forțele ucrainene lucrează pentru a-i înfometa pe ruși, blocând aprovizionarea cu hrană, pentru a perturba lanțul de comandă și pentru a slăbi moralul militarilor”, se precizează în documentul publicat.

Vladimir Saldo, 66 de ani, a fost numit de ruși guvernator al regiunii Herson. Fost primar al orașului cu același nume, Saldo a trecut de partea invadatorilor din primele zile. Fiind un important om de afaceri, acesta încerca să-și protejeze companiile. 

VladimirSaldoFB
Vladimir Saldo, un fost primar al Herson-ului care a trecut de partea rușilor, a fost otrăvit la începutul lunii august - Foto: Facebook

În data de 6 august, Saldo a început să se simtă rău după ce a luat prânzul la birou, gătit de un “bucătar nou”, conform anchetatorilor. 

Aceștia presupun că a fost otrăvit cu o neuro-toxină și a fost transportat la un spital în Moscova. De atunci nu a mai apărut în public.

Lupta din umbră, în spatele liniilor, e la fel de intensă ca și cea de pe front. Forțele ruse dau semne de epuizare, iar administrația din teritoriile ocupate e într-un pericol permanent.

Din luna august, ucrainenii au devenit cei care presează, rușii încercând să-și păstreze pozițiile, fără a mai reuși să facă niciun pas înainte. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇