Erdogan s-a văzut cu Zelenski: Turcia este alături de Ucraina. Nu vrem un nou Cernobîl!

Erdogan s-a văzut cu Zelenski: Turcia este alături de Ucraina. Nu vrem un nou Cernobîl!

Preşedintele turc Recep Erdogan s-a întâlnit, joi, la Liov, cu liderul Ucrainei, Volodimit Zelenski.

Cu această ocazie, Erdogan a subliniat că Turcia susţine Ucraina şi a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul unui ”nou Cernobîl” la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de Rusia, relatează AFP, preluată de News.ro.

”În timp ce ne continuăm eforturile în vederea unei soluţii, noi am fost şi continuăm să fim de partea prietenilor noştri ucraineni”, a declarat Erdogan.

Turcia insistă că războiul din Ucraina ar trebui soluţionat pe căi diplomatice şi că Ankara poate ajuta ca mediator.

ADVERTISING

"Suntem pregătiţi să acţionăm ca facilitator sau mediator către obiectivul de resuscitare a negocierilor în parametrii care s-au conturat la Istanbul", a afirmat Erdogan, potrivit declaraţiilor publicate de preşedinţia turcă.

"Ceea ce contează este să găsim calea cea mai scurtă şi mai justă spre masa negocierilor", a mai spus preşedintele turc, adăugând că va discuta alte detalii cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Erdogan a susţinut joi, la Liov, o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu secretarul general al ONU, António Guterres, arată agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Orice pagubă la Zaporojie ar fi o ”sinucidere”

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a apreciat vizita lui Erdogan la Liov.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Vizita preşedintelui Turciei în Ucraina este un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări la fel de importante”, a declarat el, pe Telegram.

Zelenski a anunţat că a discutat cu omologul său despre exportul de cereale ucrainene şi despre situaţia de la centrala nucleară mereu bombardată.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat, în această reuniune cu Erdogan şi Zelenski, că orice pagubă la Zaporojie ar fi o ”sinucidere”.

”Trebuie să spunem aşa cum este: orice eventuale pagube la Zaporojie ar fi o sinucidere”, a avertizat Guterres, care a îndemnat din nou la o ”demilitarizare” a centralei, ocupată de către armata rusă.

ADVERTISING

Ziua 176 de război. Complot la centrala nucleară? Ruşii anunţă o suspectă zi liberă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇