Un primar din Bihor este acuzat că a „umflat” rezultatele recensământului. Numeroase case au apărut peste noapte, doar pe hârtie

Un primar din Bihor este acuzat că a „umflat” rezultatele recensământului. Numeroase case au apărut peste noapte, doar pe hârtie

Primarul comunei Lugașu de Jos, Sorban Levente, este acuzat că a „umflat” rezultatele recensământului. Au fost numărați cu peste 40% mai mulți locuitori decât erau anul trecut și numeroase case au apărut peste noapte, doar pe hârtie.

Recenzarea populației și locuințelor s-a încheiat pe 31 iulie, iar din 8 august a început verificarea corectitudinii colectării și înregistrării datelor.

Însă primarul Sorban Levente a instigat public localnicii să nu permită angajaților DJS Bihor verificarea recensământului, afirmând că cineva ar vrea să-i împuțineze, astfel încât comuna să rămână fără Primărie și apoi să fie alipită celei vecine, Tileagd, scrie Bihoreanul.

ADVERTISING

„În 31 iulie sa (sic!) încheiat recensământul. Important a fost îndeplinit, să trecem de numărul de locuitori care asigură independența de Tileagd (…), cu care urma să se unească în 2-3 ani conform proiectului de reorganizare teritorială a României. (…) Unii se pare că vor să ne desființeze și începând de ieri au trimis verificatori ca să constate că avem mai puțini locuitori.

Prin această cale vă rugăm pe toți să nu permiteți accesul acestor persoane în locuințele dvs. și să nu răspundeți întrebărilor. Simplu spuneți că nu doriți să comunicați cu dânșii. Legea nu prevede nicio sancțiune!”, scria Sorban Levente pe Facebook, în 9 august.

ADVERTISING

Dar acest îndemn l-a făcut pe un localnic să-l reclame pe edil Institutului Național de Statistică.

Verificatorii au constatat că în comună au apărut noi gospodării față de cele existente la finele anului trecut, doar în acte. Un sătean povestește că scriptic, pe lângă casa unde locuiesc părinții săi, au apărut încă două, cu același număr, urmat de literele A și B. „În realitate, aceste adrese nu există”, zice omul.

De precizat este că recenzarea în teren în cele trei sate din comuna Lugașu de Jos au făcut-o subalternii edilului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇